You are currently viewing Η παραίτηση του  Άρτης Ιγνατίου Γ ´ το 2016,υπέρ της εκλογής δικού του ανθρώπου, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και θεωρήθηκε διορισμός,η παραίτηση του  Ηλείας Γερμανού υπέρ του Ωλένης  τι είναι;

Η παραίτηση του Άρτης Ιγνατίου Γ ´ το 2016,υπέρ της εκλογής δικού του ανθρώπου, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και θεωρήθηκε διορισμός,η παραίτηση του Ηλείας Γερμανού υπέρ του Ωλένης τι είναι;

  • Reading time:1 mins read

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Ήταν Σεπτέμβριος μήνας και συγκεκριμένα 7 Σεπτεμβρίου 2016, όταν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία  η είδηση της παραίτησης του τότε Μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου του Γ΄.
Ο Σεβ. Άρτης Ιγνατιος ήταν μέχρι τον Αύγουστο Συνοδικό μέλος. Επικοινώνησε  αφ´ εσπέρας  με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του είπε οτι έρχεται Αθήνα για ένα σοβαρό προσωπικό θέμα, για το οποίο τον είχε προετοιμάσει όσο ήταν Συνοδικός.
Μόλις είδε τον Αρχιεπίσκοπο την επομένη, του παρέδωσε το γραπτό κείμενο της παραίτησής του! Ο Αρχιεπίσκοπος θορυβημένος τον ρώτησε αν συμβαίνει κάτι που τον οδηγεί στην παραίτηση  και τον παρακάλεσε να το ξανασκεφθεί!
Ο Σεβ. πρώην Άρτης Ιγνάτιος όμως είναι ένας άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του και δεν θέλει παρακάλια! Ανήκει  στη σχολή του ευθύ και αντρίκειου λόγου και αυτά  που λέει τα εννοεί. Είπε πως η απόφαση του  είναι τελεσίδικη και παρακαλεί να προχωρήσει η Εκκλησία και η Σύνοδος δια τα περαιτέρω ώστε η Ιεραρχία να εκλέξει τον διάδοχο του στην επικείμενη τότε τακτική Ιεραρχία.
Σήμερα, 7 χρόνια μετά, η Μητρόπολη Άρτης πορεύεται με πηδαλιούχο τον τότε Επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο, πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Ιακώβου.
Ο αείμνηστος Ιάκωβος, σοβαρός Ιεράρχης και αυτάδελφος και συνοδοιπόρος του Ιγνατίου (ως γνήσια τέκνα και οι οι δύο του Άρτης Ιγνατιου του Β ´ του Τσίγκρη),προσπάθησε πολλές φορές να παραιτηθεί για να δει ως διάδοχο του το παιδί του τον Καλλίνικο, αλλά η Εκκλησία δεν του έκανε το χατήρι.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος του έλεγε περίμενε, περίμενε μέχρι που εκοιμήθη. Αλλά και μετά την Κοίμηση του ο Αρχιεπίσκοπος δεν ζήτησε από την Ιεραρχία να εκλέξει τον Καλλίνικο αλλά τον εκ των Βοιωτών εναπομείναντα τότε ηγούμενο της Μονής Σαγματά Αρχιμ. Νεκτάριο ο οποίος  επειδή φοβήθηκε μη μείνει στο ράφι,είχε αρχίσει να κελαιδεί διάφορα κατά του Ιερωνύμου και ο Αρχιεπίσκοπος τα μάθαινε όλα. Έτσι επενέβη πυροσβεστικά  ο πρώτος της παρέας των Βοιωτών, Σεβ. Ιλίου Αθηναγόρας( ο οποίος είναι το μοιραίο πρόσωπο και στην εκλογή Άρτης)και εισηγήθηκε την προαγωγή του ώστε να σταματήσει  ο κελαϊδισμός! Και το μεν τσίου- τσίου  σταμάτησε αλλά δύο Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας- και νάναι οι μόνες;- ταλαιπωρούνται από τότε διότι δεν έχουν τους ποιμενάρχες που θα ήθελαν να έχουν.
 Αλλά και  για την Αρτα, ενώ  η επιθυμία του γέροντος  Ιγνατίου ήταν να προαχθεί και να τον διαδεχθεί ο Πρωτοσύγκελλός του αρχιμ. π. Θεολόγος Ντούβαλης, δυστυχώς επιστρατεύτηκαν όλες οι αντίθετες δυνάμεις για να αποτραπεί η εκλογή του  και τα κατάφεραν. Και το πρόβλημα δεν είναι πως βγήκε ένας άλλος Ιεράρχης – στην Εκκλησία μας δεν υπάρχουν αδιέξοδα-  αλλά η σπερμολογία που προηγήθηκε της εκλογής  και διαπόμπευσε ανθρώπους και καταρράκωσε ανθρώπινες συνειδήσεις.
Απαράδεκτες μεθοδεύσεις και απαράδεκτες τακτικές,  κάθε άλλο παρά χριστιανικές.
Τότε ειπώθηκε πως η Ιεραρχία αντέδρασε με την παραίτηση Ιγνατίου και την επιθυμία του  να εκλεγεί ο Θεολόγος.  Και όπως διεδόθη τότε οι Ιεράρχες ξεσηκώθηκαν γιατί δεν ήθελαν να συνεχιστεί αυτός ο τρόπος εκλογής- διορισμού.   Δεν ήθελαν  να παραδίδεται  το…δακτυλίδι της διαδοχής με φωτογραφική εκλογή.  Δεν ήθελαν λέει οι Μητροπολίτες που αποχωρούν να ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία να εκλέγουν  τα πνευματικά τους αναστήματα, Πρωτοσυγκέλλους και Ιεροκήρυκες.
Η τελευταία φορά που το έκαναν αυτό αδιαμαρτύρητα ήταν όταν παραιτήθηκε ο τότε Τρίκκης Αλέξιος υπέρ του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Νάσση. Ειρήσθω εν παρόδω ο γέροντας Τρίκκης Αλέξιος ( και αυτός εξελε´γη Τρίκκης το 1981),ήταν κολλητός του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Και αυτό έπρεπε να γίνει πάση θυσία.
Στην επόμενη παραίτηση με ανάλογο αίτημα, του Άρτης Ιγνατίου ανετράπη το σύμπαν και ίσχυσαν άλλα πράγματα. Μπήκαν στη μέση οι δελφίνοι και άλλαξαν τα μυαλά του Αρχιεπισκόπου. Και τι δεν είπαν για τον Θεολόγο για να τον μαυρίσουν στα μάτια του Αρχιεπισκόπου! Ήταν λέει πνευματικοπαίδι του Γκατζιρούλη όταν ήταν παιδάκι( λες και αυτό είναι έγκλημα, ή ήταν ο μόνος) και επίσης ήταν ευνοούμενος της τότε διευθύντριας του Γηροκομείου. Και τι δεν είπαν. Και τι δεν έγραψαν.
 Και τι έβγαλαν από όλη αυτή την κακότητα που επέδειξαν; Εκτός από το γεγονός που δεν εξελέγη ο Θεολόγος, το γηροκομείο της Μητροπόλεως Άρτης από πρότυπο ίδρυμα έχει περιέλθει όπως μαθαίνω  σε μεγάλη παρακμή. Τι σου είμαστε οι άνθρωποι της Εκκλησίας. Οι μεγαλύτεροι εχθροί της! Άραγε όλοι αυτοί που αντέδρασαν τότε θα έχουν υπόψη τους ότι το άδικον  ουκ ευλογείται! Και σίγουρα οι τύψεις θα τους ενοχλούν αν έχουν συνείδηση!
Ωστόσο,ο περιορισμός αυτός που ίσχυσε στην περίπτωση του Σεβ. Άρτης Ιγνατιου, δεν ισχύει  στις προσεχείς εκλογές για την Μητρόπολη Ηλείας αφού ο Μητροπολίτης Γερμανός παραιτήθηκε υπέρ του Επισκόπου Ωλένης Αθανασίου. Και μάλιστα το γράφει φαρδιά πλατιά στο κείμενο της παραίτησης που απέστειλε στη Σύνοδο και στον Αρχιεπίσκοπο.
Θέλω τον Επίσκοπο Ωλένης ως διάδοχο.
Όπως διαπιστώνουμε στην Εκκλησία μας ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τώρα δεν διεγείρετε η συνείδηση των Ιεραρχών μας; Το αποδέχονται; Και αν διαφωνούν γιατί σιωπούν; Και αν συμφωνούν γιατί αυτή η επιλεκτική ευαισθησία;
Να πούμε ότι ο παραιτηθείς πρώην Ηλείας Γερμανός είναι φίλος  με τον Αρχιεπίσκοπο.
Μαζί με τον Τρίκκης Αλέξιο ήταν οι δύο ισχυροί βραχίονες του Ιερωνύμου από τα χρόνια που ήταν Θηβών.
Ιερώνυμος και Γερμανός υπηρέτησαν μαζί  στην  Αρχιγραμματεία, ως Αρχιγραμματέας ο Ιερώνυμος και ως Γραμματέας ο Γερμανός. Εξελέγησαν δε την ίδια μέρα και χειροτονήθηκαν στις 4/10/1981 και 3/10/1981  αντίστοιχα. Ο Γερμανός τον στήριξε τόσο στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 1998 όσο και του 2008. Ο Αρτης Ιγνάτιος το 1998 ψήφισε Χριστόδουλο και το 2008, σίγουρα δεν ψήφισε Ιερώνυμο! Και αυτό το πλήρωσε.
Και ο Αρχιεπίσκοπος όπως δεν ξεχνά τους φίλους του και τους αυλικούς του, έτσι δεν ξεχνά και αυτούς που είναι απέναντι του και μάλιστα εμφανώς! Και να πούμε κάτι που ομολογούν οι ίδιοι οι Ιεράρχες: αυτοί που έμπαιναν μπροστά για να δυσκολεύουν τη ζωή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και αυτοί που ύβριζαν τον Χριστόδουλο, είναι οι ευνοημένοι!
 Γι’ αυτό και όπως λένε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θα χαλάσει το χατίρι του Γερμανού και θα ζητήσει από την Ιεραρχία  να εκλέξει τον Ωλένης για διάδοχό του.Το τι θα κάνει η Ιεραρχία είναι κάτι που θα το δούμε!
Τέλος να πούμε ότι  ο Γερμανός περνούσε   τον Μακαριστό Χριστόδουλο  γενεές 14 και είχε το θράσος να του ζητήσει να παραιτηθεί , τότε με τα γεγονότα του 2005.
Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε το 2007 να ζητήσει ακρόαση από τον Χριστόδουλο για να τον παρακαλέσει  να εκλέξει για την Μητρόπολη Τριφυλλίας και Ολυμπίας τον τότε Αρχιμ. Αθανάσιο Παχό, νυν Επίσκοπο Ωλένης και υποψήφιο για την Μητρόπολη Ηλείας. Ποιος έχασε την τσίπα του;
Ο συγκεκριμένος Επίσκοπος  είναι υπόδικος για ψευδορκία. Αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος κληρικός υπόδικος για τέτοιο θέμα  θα το είχαν κάνει φέιγ βολάν οι άνθρωποι αυτοί και θα τον είχαν σπιλώσει κατά τρόπο ανεπανόρθωτο. Τώρα το έκαναν γαργάρα. Κανείς δεν το συζητά.
Με τα ίδια ποταπά συναισθήματα κινήθηκε και έτερος Ιεράρχης της Β. Ελλάδος , γνωστός για τα κόμπλεξ του και  την αρνητική του διάθεση, ο οποίος έσπειρε φήμες κατά ενός υποψηφίου με τον οποίο προέρχονται μάλιστα  από την ίδια πνευματική μήτρα- αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει το κακό.
Διερωτώμαι, ωστόσο, πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να φέρονται με αυτό τον τρόπο; Ξεχνούν τα δικά τους όταν υπάρχουν δεκάδες φήμες ( από το παρελθόν και το παρόν) εναντίον τους; Γιατί  να σπιλώνουν νέους κληρικούς για να εμποδίσουν την προαγωγή τους. Τι ψυχή θα παραδώσουν; Αν μία στο εκατομμύριο τα όσα διαδίδουν είναι έωλα ψεύδη αναρωτιούνται ποια θα είναι η κρίση του Θεού γιαυτό το ολίσθημα τους; Αλλά ποιος νοιάζεται;