You are currently viewing Η πανήγυρις των Αγίων Μαρτύρων Σοφίας,Πίστεως,Ελπίδος και Αγάπης στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος

Η πανήγυρις των Αγίων Μαρτύρων Σοφίας,Πίστεως,Ελπίδος και Αγάπης στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Reading time:4 mins read

Με την Χάρη του Τριαδικού Θεού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, το απόγευμα της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου 2022 προσήλθε στον πανηγυρίσαντα με λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή ευσεβών χριστιανών, Ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην συνοικία Ξηρόβρυση Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, με την συμμετοχή Κληρικών της Αρχιερατικής Περιφερείας Χαλκίδος, με επικεφαλής τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως και Γραμματέα παρά τω Αρχιγραμματεί της Ι. Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη, του Βουλευτού κ. Αθανασίου Ζεμπίλη, της Δημάρχου Χαλκιδέων κ. Έλενας Βάκα, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, του τ. Βουλευτού και μεγάλου ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως κ. Αγγέλου Πνευματικού του Διοικητού της Σχολής Πεζικού Υποστρατήγου Λυσάνδρου Ξηρογιάννη, του Διοικητού της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ευβοίας Ταξιάρχου Αθανασίου Γερογιάκομου κ.ά.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα αιματηρά μαρτύρια των τριών αγίων παρθενομαρτύρων Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, οι οποίες τα αντιμετώπισαν ως μέσα ένωσής τους με τον Χριστό, που έμαθαν να Τον ποθούν από την μητέρα τους αγία Σοφία. Ανέπτυξε επίσης την αξία της εν Χριστώ παιδαγωγίας, όπως μια αγία την εξάσκησε στα παιδιά της, ώστε να είναι κάτοχοι της άνωθεν Σοφίας του Θεού, την οποία οι προ ημών χριστιανοί επιζητούσαν εντονότερα και τιμούσαν τόσο, ώστε να της αφιερώνουν ιερούς ναούς.

Στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος που ακολούθησε, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλκιδέων, συμμετείχαν πάρα πολλοί προσκυνητές, οι οποίοι έλαβαν, μετά το τέλος της Λιτανείας, ευλογημένο φαγητό-πανηγύρι, το οποίο ετοίμασαν τα δραστήρια μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού, μαζί με τους πολυάριθμους εθελοντές και εθελόντριες της Ενορίας.

Τους ύμνους της Εορτής έψαλλε θαυμασιώτατα Βυζαντινός Χορός υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητού και γραμματέως της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβ. Αργυρίου Στουραΐτη, ενώ η Ιερά Ακολουθία καλύφθηκε ραδιοφωνικά σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 fm).

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τους Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου-Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου-Εφημέριο της Ενορίας Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στο μικρό και μακρινό χωριό της Αγίας Σοφίας Μεσσαπίων, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντος και του Εφημερίου της Ενορίας Μύλων Μεσσαπίων, Πρεσβ. Ιωάννου Καραντάκη.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στη διαπαιδαγώγηση των τριών αγίων αδελφών, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, που έλαβαν από την μητέρα τους, Αγία Σοφία και στα μαρτύριά τους, τα οποία αποδεικνύουν τη στενή σχέση που είχαν με τον Χριστό. Στην ίδια στενή σχέση με τον Χριστό προσκάλεσε όλους τους προσελθόντες στην πανήγυρη πιστούς.

Μετά την Θεία Λειτουργία επικοινώνησε πατρικά και εγκάρδια, όπως πάντα, με τους ευσεβείς κατοίκους αυτής της μικρής Ενορίας της Ιεράς μας Μητροπόλεως και τους προσκυνητές που προσήλθαν για την Εορτή.

Στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, στην Ενορία της Αγίας Σοφίας Ξηρόβρυσης, προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Ιεροκήρυξ Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, με συλλειτουργούς του τον Αρχίμ. Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα και τον Πρεσβ. Πέτρο Βλάχο-Εφημέριο της Ενορίας Ν. Λαμψάκου, διακονητές του ιερού αναλογίου τον Πρωτοψάλτη του Ι. Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου και Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Θεοδόσιο Στεργίοπουλο και τον Ιεροψάλτη της Ενορίας κ. Αντώνιο Μπακάλη, με την συμμετοχή και πάλι,  πλήθους πιστών χριστιανών.