You are currently viewing Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου  στην Ιεραρχία- Αλήθειες, αδικαιολόγητες πικρίες και η …μπάλα χαμηλά,σε ένα γήπεδο χωρίς αντιπάλους  και ασφαλώς χωρίς θεατές!

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Ιεραρχία- Αλήθειες, αδικαιολόγητες πικρίες και η …μπάλα χαμηλά,σε ένα γήπεδο χωρίς αντιπάλους και ασφαλώς χωρίς θεατές!

  • Reading time:1 mins read
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Με προσωπικές αναφορές  και ιστορικές παραπομπές από την εποχή τιυ Όθωνα και των Αντιβασιλέων μέχρι την συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σχιστό ξεδίπλωσε  την βαρυσήμαντη ομιλία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄ ενώπιον του σεπτού Σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Για  55 ολόκληρα χρόνια, για μισό και πλέον αιώνα, εργάτης στον αμπελώνα της Εκκλησίας και 15 χρόνια Αρχιεπίσκοπος, όπως επεσήμανε.
Απέλαβε πλούσια πνευματικά οφέλη και πολλές εμπειρίες. Με επιτυχίες αλλά και με λάθη,όπως παραδέχθηκε.
Με φανερή πικρία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα υπάρξουν επιστήμονες, ερευνητές που θα φέρουν υπεύθυνα στην επιφάνεια κακοποιημένες πολλές αλήθειες και θα γελοιοποιήσουν τις πρόχειρες κατά καιρούς φυλλάδες και τις πληρωμένες «διαφημίσεις» και προβολές».
Βεβαίως και  ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει τις όποιες  τις αδικίες- και θα ερευνήσει εξονυχιστικά αν ήταν όντως αδικίες – αυτά που υπέστη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β΄. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πούμε πως θα κρίνει και τις αδικίες που διέπραξε ο ίδιος  κατά τα χρόνια της αρχιεπισκοπείας του. 
Δεν θα είναι μονόφθαλμος ο ιστορικός του μέλλοντος ούτε αλλοίθωρος!Και ασφαλώς δεν θα εξαγοράζεται ούτε από τους μεν,ούτε από τους δε. 
Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε  τους Αρχιερείς, τους κληρικούς και τους λαϊκούς συνεργάτες, τα στελέχη της Πολιτείας αλλά και εκείνους οι οποίοι είναι «αντίθετοι και πολέμιοι» στον αγώνα διότι «μας κάνουν προσεκτικώτερους και δυνατότερους».
Πράγματι η καλοπροαίρετη κριτική στις ενέργειες και πράξεις μας, αποτελεί τροχοπέδη και αιτία περισσότερης περισυλλογής και σκέψης για τις μελλοντικές ενέργειες και πράξεις.
Καμαρώνει ο Αρχιεπίσκοπος πως επί των ημερών του εκλέχτηκαν υπέρ τους 55  Αρχιερείς, Μητροπολίτες και βοηθοί Επίσκοποι.
«Κύκλω της τραπέζης σου, ως στελέχη βλέπων τα έγκονά σου, χαίρε ευφραίνου, προσάγων ταύτα τω Χριστώ Ποιμενάρχα» λέγει ένας ύμνος του αναστάσιμου Όρθρου!
Είναι όντως μεγάλο επίτευγμα του Αρχιεπισκόπου ότι ελέγχει την Ιεραρχία και μπορεί να εκλέγει όποιον θέλει και να περνάει τις αποφάσεις που εκείνος θέλει.
 Αναμφισβήτητα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β΄είναι ικανός οιακοστρόφος, δυναμικός ηγέτης, «Στρατηγός που δεν θέλει να χάνει» όπως έλεγε ο Αείμνηστος Σερρών Μάξιμος.  Πρόκειται για μια ήρεμη δύναμη, που κυβερνά την νοητή ολκάδα της Ελλαδικής Εκκλησίας και την οδηγεί στα λιμάνια που εκείνος θέλει.
Δεν έχει ουσιαστικά  αντιπολίτευση εντός της Ιεραρχίας και έχει καταφέρει να αποφασίζει μόνος του και η Ιεραρχία απλώς να επικυρώνει.Και αυτό γίνεται για πρώτη φορά ιστορικά στην Εκκλησία μας. Και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων λέγεται ότι προς το τέλος του και όταν είχε πλέον γεράσει δεν είχε αντιπολίτευση όχι μόνο γιατί οι Αρχιερείς τον σεβόταν αλλά γιατί ήταν πολύ σκληρός και απρόβλεπτος όταν θύμωνε και τον φοβόταν.
Ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος είναι ένας άνθρωπος που έχει επίγνωση της θέσεώς του και της εποχής του. Ανέφερε πολύ σωστά ότι όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας «οδηγούν στην ανάγκη επανευαγγελισμού του λαού μας». Το έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές κι εμείς, αλλά ποιός μας ακούει.
Απαιτούνται, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του προς τους Ιεράρχες «συστράτευση κληρικών, πανεπιστημιακών, διδασκάλων και λαϊκών ευσεβών. Συνεργασία με τους καθηγητές των θεολογικών και εκκλησιαστικών σχολών και προσφορά σε αδελφούς πάσχοντες».
«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστι γενέσθαι»όπως έλεγε και ο Δημοσθένης . Επίσης παρουσίασε στην Ιεραρχία το έργο στο Σχιστό και την πρόσφατη υπογραφή συνεργασίας Εκκλησίας-Πολιτείας διά της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας.Αρκετοί εκ των Ιεραρχών τρόμαξαν με τους ουρανοξύστες και όταν βγήκαν μας έλεγαν ότι νιώθουν σα μα βγαίνουν από παρουσίαση πολυεθνικής. Και δεν έχουν άδικο. Τα κτίρια αλά Ντουμπάϊ είναι προκλητικά αλλά αν αυτό το έργο ολοκληρωθεί και αρχίσει να αποδίδει τότε η Εκκλησία δεν θα έχει ανάγκη από τα ψίχουλα που της δίνει το κράτος
Ο Αρχιεπίσκοπος ξεδίπλωσε στην Ιεραρχία το ζήτημα της περιβόητης Εκκλησιαστικής περιουσίας, που όμως έχει μείνει μόνο μόλις το 4% από αυτό που είχε και κουμάνταρε κάποτε.
Παρότρυνε τους νέους Αρχιερείς να ασχοληθούν μ’ αυτό το 4% και να το αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μάλιστα επικαλέστηκε την ρήση  Μακαριστού  Αρχιεπισκόπου  με τα εξής λόγια με τα οποία έκλεισε τον χαιρετισμό του:

Μακαριστός Προκαθήμενος εἶχε πεῖ: «Σεῖς οἱ νεώτεροι μή κοιτᾶτε τό 96% τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Περιουσίας πού χάθηκε. Ἀξιοποιῆστε τό 4%. Αὐτούς τούς βράχους, αὐτές τίς πέτρες, αὐτό τό χῶμα νά τό κάνετε ΠΝΕΥΜΑ».Ἰδού ἕνα ὅραμα, ἰδού ἕνας στόχος. Καί ὅλα αὐτά μόνο γιά τόν Λαό μας καί τήν Πατρίδα μας.