Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννικίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επισκέφθηκε την Ποντγκόριτσα προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη τριακοσιοστή και πεντηκοστή επέτειο από της κοιμήσεως του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ.
Η πρόσκληση οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου θέλησε να υπάρχει μία συνέχεια στην πνευματική σχέση, η οποία υπήρχε με τον μακαριστό προκάτοχο του Αμφιλόχιο, αφού πρώτα εκείνος επισκέφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο την Ιερά Μητρόπολη μας, στις εορτές του Αγίου Σπυρίδωνος. Από την πρώτη στιγμή που αφίχθη ο Σεβασμιώτατος στην Ποντγκόριτσα πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, το πρώτο μέλημα του ήταν να τελέσει τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Αμφιλοχίου ο οποίος βρίσκεται εντός του Ιερού ναού της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα και οπού αυτός ο μεγαλοπρεπέστατος ναός είναι έργο του Μακαριστού Αμφιλοχίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μαζί με την συνοδεία του ξεναγήθηκε, εκτός από την Ποντγκόριτσα σε αρκετά ιερά προσκυνήματα του Μαυροβουνίου και ιερές μονές και ιδιαίτερα στις πόλεις Μπούντβα, Κοτόρ σε ναούς και μονές και στην πόλη Τίβατ, όπου μετέφεραν μοναχοί από το πλησιέστερο μοναστήρι ιερά λείψανα μαρτύρων και με την συμμετοχή του δημάρχου και των αρχών της πόλεως λιτανευτήκαν έως τον κεντρικό ναό του Αγίου Βασιλείου, προς τιμήν και ανάμνηση της βεβήλωσης δια της πυράς, των ιερών λειψάνων του Αγίου Σάββα Σερβίας. Εκεί ο κ. Νεκτάριος προέστη στον εσπερινό και ομίλησε στο εκκλησίασμα, που εντύπωση προξένησε η πολυπληθής παρουσία των ανθρώπων που αποτελείται κυρίως από νέους.
Η φιλοξενία στην ανδρώα ιερά μονή της Αγίας Τριάδος υπήρξε εποικοδομητική, καθώς απεκόμισε την εμπειρία της μοναστικής ζωής στην ορθόδοξη εκκλησία του Μαυροβουνίου και το έργο των πατέρων, που την ανοικοδόμησαν μετά από την ολική καταστροφή της αυστροουγγρικής κατοχής. Επισκέφθηκε την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως που είναι η Ιερά Μονή του Τσετίνιε, όπου προσκύνησε το ιερό λείψανο του Αγίου Πέτρου διακόνου του Αγίου Σάββα Σερβίας και ξεναγήθηκε και στην ιερατική σχολή της Μητροπόλεως από τον ηγούμενο της Μονής πατέρα Παΐσιο.
Στην Ιερά Μονή του Όστρογκ κατά τον εσπερινό όπου συναντήθηκε ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο και με αρκετούς αρχιερείς της Σερβικής εκκλησίας και μετά την προσκύνηση του ιερού λειψάνου του Αγίου Βασιλείου εντός του βραχώδους σπηλαίου όπου ασκήτεψε ο όσιος αφού προηγουμένως ήταν επίσκοπος στην περιοχή της Ερζεγοβίνης και ποθώντας την ασκητική ζωή έφθασε στο Όστρογκ , όπου και ίδρυσε την Ιερά Μονή. Ο εσπερινός ο οποίος τελέστηκε σε υπαίθριο διαμορφωμένο χώρο, η συμμετοχή του λαού, ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή καθώς τα πλήθη των ανθρώπων και κυρίως νέων, είχαν καλύψει ολόκληρη την πλαγία του όρους. Κατά την θεία λειτουργία ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και τους αγίους αρχιερείς, όπου ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου τον προσκάλεσε να απευθύνει χαιρετισμό στους ανθρώπους. Ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος από την εικόνα του λαού που προσερχόταν να προσκυνήσουν τον Άγιο Βασίλειο, εξέφρασε τον θαυμασμό του και ευχαρίστησε τόσο τον Μακαριώτατο Πατριάρχη δια την προσγινομένη τιμή που του έγινε να συλλειτουργήσει μαζί του και να συμπροσευχηθούν έπειτα από πολλά χρόνια, που είχαν να συναντηθούν από τα φοιτητικά χρόνια των Αθηνών. Ομοίως ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση και τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και την αβραμιαία φιλοξενία του. Κάλεσε τον λαό του Θεού στις δύσκολες μέρες που ζει η οικουμενική ορθοδοξία καθώς δέχεται επιθέσεις από σκοτεινά κέντρα, να σταθεί όρθιος στις επάλξεις του. Η εν Χριστώ κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την αγάπη του Θεού είναι η δύναμις, για να αντέξει ο λαός μας, μέσα σε αυτές τις σύγχρονες δυσκολίες. Η κοινή προσευχή και η πίστης μας, είναι τα όπλα εναντίον του αοράτου πολέμου που γίνεται κατά τον απόστολο Παύλο. Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη της Κέρκυρας, αφενός μεν να προστεί των εορτών του Αγίου Σπυρίδωνος και αφετέρου να προσκυνήσει τα λείψανα των πατέρων τους, οι οποίοι έπεσαν ως ήρωες στην Κέρκυρα και ιδιαίτερα στην νησίδα του Βίδου, όταν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο η σερβική κυβέρνηση φιλοξενήθηκε στην Κέρκυρα. Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι οι δύο λαοί ελληνικός και σερβικός δεν έχουν κοινό γνώρισμα μόνο την ορθόδοξη πίστη, αλλά και κοινή ιστορία.