You are currently viewing Η Γλυκερία στην Πόλη μαζί με 125 μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου και των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη

Η Γλυκερία στην Πόλη μαζί με 125 μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου και των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη

  • Reading time:2 mins read
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Δρόμοι του πολιτισμού του Πέρα», «Βeyoğlu Kültür yolu Festivali», πραγματοποιήθηκε στην Όπερα της Κωνσταντινούπολης ενώπιον πολυπληθούς κοινού, 2.200 περίπου θεατών, ομογενών, Ελλήνων και Τούρκων, συναυλία της δημοφιλούς ελληνίδας ερμηνεύτριας Γλυκερίας, την οποία στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συνόδευσαν στο τραγούδι 125 μαθητές, 98 από την ΣΤ’ τάξη των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και 27 μαθητές του Ζωγραφείου Γυμνασίου – Λυκείου της Πόλης.
Την όλη διοργάνωση, η οποία στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία, ανέλαβε το Ζωγράφειο Γυμνάσιο – Λύκειο, υπό την άγρυπνη καθοδήγηση του Διευθυντή κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου και πολύτιμο αρωγό την κ. Άσπα Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.
Η χαρά και η συγκίνηση περίσσεψαν. Οι λόγοι πολλοί:
• Η Γλυκερία είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνίδες ερμηνεύτριες.
• Η Όπερα, το νέο AKM TURK TELEKOM, είναι η «αίθουσα – καμάρι» στον χώρο του πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης και όλης της Τουρκίας και μία από τις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου.
• Το γεγονός ότι το Φεστιβάλ του Πέρα, ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την Πόλη, άνοιξε με μια εκδήλωση όπου κυριαρχούσε ο Ελληνισμός στη σκηνή και στην πλατεία, ήταν πολύ σημαντικό, μέσα από τον συμβολισμό του.
• Το ό,τι o Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κ. Ahmet Misbah, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πέρα, ζήτησε από έναν Έλληνα, έναν Ρωμιό της Πόλης, τον Διευθυντή του Ζωγραφείου, να προτείνει και να διοργανώσει αυτή και άλλες τρεις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, προβάλλοντας έτσι όχι μόνο την ιστορική, αλλά και τη σύγχρονη παρουσία και αξία της Ρωμιοσύνης της Πόλης, είναι εξίσου σημαντικό.
• Η πιο σπουδαία όμως στιγμή της βραδιάς, αυτή που έκλεψε την παράσταση και τις καρδιές όλων των θεατών, ήταν η παρουσία στη σκηνή 125 παιδιών από τα δυο σχολεία, που τραγούδησαν μαζί με τη Γλυκερία και τους άξιους συνεργάτες της ελληνικά τραγούδια. 125 Ελληνόπουλα, Ρωμιόπουλα σε μια παιδαγωγική και άκρως διδακτική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη.
Όλοι όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την ξεχωριστή αυτή συναυλία, και κυρίως τα παιδιά, θα κρατήσουν στις αναμνήσεις τους ως πολύτιμη παρακαταθήκη αυτή τη ζέστη ανοιξιάτικη βραδιά της 28ης Μαΐου 2022, τότε που έφεραν την ελληνική λαλιά στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, μεταφέροντας μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης και αρμονικής συνύπαρξης των λαών.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα ξεχωριστά αυτά παιδιά όπως και στους αγαπημένους δασκάλους τους, που τους συνόδευσαν και τους προετοίμασαν για την ξεχωριστή αυτή συναυλία και όλως ιδιαιτέρως στις κ.κ. Φωτεινή Κοκκάλα, Ελένη Θεοδωρίδου και τον κ. Γιάννη Πολυμενέρη.
Σημαντική ήταν η στήριξη και η θερμή φιλοξενία από τις Κοινότητες Σταυροδρομίου – Πέρα και Μ. Ρεύματος και τον Πρόεδρο τους κ. Γιώργο Παπαλιάρη.
Τέλος το πιο «τρελό χειροκρότημα» αξίζει η Γλυκερία και η μοναδική ορχήστρα της, που άριστα διηύθυνε ο κ. Στέλιος Φωτιάδης, γιατί ανταποκρίθηκαν άμεσα και αφιλοκερδώς στην πρόσκληση των διοργανωτών και ταξίδεψαν όλους τους 2.200 παραβρισκόμενους με τις εξαίσιες μουσικές τους.
Όσο υπάρχουν τέτοιες στιγμές, στιγμές φωτός και ελπίδας υπάρχει ζωντανή η πίστη πως στο τέλος το φως νικά πάντα το σκοτάδι.
Λεζάντες
1. Η κατάμεστη αίθουσα της Όπερας της Κωνσταντινούπολης. Τη συναυλία της  Γλυκερίας απόλαυσαν περισσότεροι από 2.200 θεατές, ομογενείς, Έλληνες και Τούρκοι.
2. Η Γλυκερία και η ορχήστρα της επί σκηνής. Συγκινητική η ανταπόκρισή τους να δεχτούν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ «Δρόμοι του πολιτισμού του Πέρα» αφιλοκερδώς.
3. Το σχήμα σε πλήρη ανάπτυξη. Η ερμηνεύτρια Γλυκερία, η ορχήστρα της και 125 Ελληνόπουλα, Ρωμιόπουλα, 98 μαθητές από την ΣΤ’ τάξη των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και 27 του Ζωγραφείου Γυμνασίου – Λυκείου της Πόλης.
4. Τα 125 Ελληνόπουλα, Ρωμιόπουλα, 98 μαθητές από την ΣΤ’ τάξη των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και 27 του Ζωγραφείου Γυμνασίου – Λυκείου της Πόλης που συμμετείχαν σε μια παιδαγωγική και άκρως διδακτική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη.
5. Ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης Γιάννης Δεμιρτζόγλου με την πολύτιμο αρωγό την Άσπα Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, τιμούν τη μεγάλη ελληνίδα ερμηνεύτρια.
6. Η Άσπα Χασιώτη (αριστερά) με την Εύη Μαντουλίδου και την Πρόεδρο των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου.
7. H μεγάλη ελληνίδα ερμηνεύτρια επί σκηνής.
8. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κ. Ahmet Misbah Demircan (αριστερά) κάνει χειραψία με τον έλληνα δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη υπό το βλέμμα του Γιάννη Δεμιρτζόγλου.