You are currently viewing Η επίσκεψη Πάπα, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος….

Η επίσκεψη Πάπα, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος….

  • Reading time:1 mins read
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

 

Είναι κάποια ζητήματα σ’ αυτήν την χώρα, που κάνουν τον μέσο Έλληνα να προβληματίζεται. Θέματα που για κάποιους φαντάζουν από ανεπίκαιρα έως άχρηστα και για άλλους έχουν ζωτική σημασία.
Μέσα σε όλα τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά, στην ελληνική πραγματικότητα, προέκυψε ένα ζήτημα για την Ελλαδική Εκκλησία, η οποία θα κληθεί να το αντιμετωπίσει δεχόμενη αναμφίβολα πιέσεις από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση θέλει  να έλθει   ο Πάπας στην Ελλάδα επ´ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Εθνική παλιγγενεσία. Γνωρίζει βέβαια ότι η Εκκλησία  θα αντιδράσει.
 Γιαυτό και  ο Πρωθυπουργός δέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο στο Μαξίμου. Για να ασκήσει τις πρώτες πιέσεις για να καμφθούν οι αντιστάσεις. 
Και πώς όχι;Γίνεται να μην ανθίσταται η Εκκλησία; Είναι καιρός για νέες αφορμές… διχασμού; Είναι καιρός για νέα εσωστρέφεια;
Με το θέμα του κορονοϊού και  των αλλεπάλληλων lockdown, τα όσα προβλήματα μας έφερε η πανδημία σχετικά με την Θ. Κοινωνία, τον συγχρωτισμό εντός των Ναών, την πολεμική που δέχτηκε μονομερώς η Εκκλησία, το θέμα των εμβολίων, όλα αυτά έχουν δημιουργήσει διαφορετικές τάσεις και στάσεις εντός της Ιεραρχίας.
 Μια ακόμη αιτία διαφωνίας εξαιτίας του Πάπα, είναι… πολυτέλεια για την Ιεραρχία.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να κάνει… την δουλειά της και θα προσπαθήσει, πάση θυσία να κάμψει τις αντιστάσεις της Εκκλησίας και να κερδίσει την συγκατάθεση της.
Έχοντας  θέσει πλέον  σε δεύτερη τροχιά όλα τα θέματα αιχμής (εμβόλια, μέτρα κλπ), τα οποία  πορεύονται από μόνα τους, φαίνεται να την απασχολεί σοβαρά το θέμα της επίσκεψης του Ποντίφικα, ο οποίος θέλει να επισκεφθεί πάση θυσία τη χώρα μας. Το γιατί το γνωρίζει ο ίδιος.
Βεβαίως η κυβέρνηση επικοινωνιακά θέλει να το εκμεταλλευθεί, αλλά για την Εκκλησία προέχουν άλλα πιο σοβαρά θέματα από την επικοινωνία.
Ο Πάπας, ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού, εξεδήλωσε την πρόθεση του και έθεσε το θέμα στην Κυβέρνηση δια της διπλωματικής οδού, αλλά και στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία ως αρχηγός κράτους θα του απευθύνει την πρόσκληση.
Όμως  ως αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας, για να κάνει το ταξίδι αυτό, πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος.Μπορεί να την αγνοήσει; Ναι μπορεί αλλά αυτό θα του τραυμάτιζε την εικόνα του διεθνώς. Γιαυτό θέλει να πετύχει τη συγκατάθεση της Ελλαδικής Εκκλησίας. 
Η Εκκλησία της Ελλάδος τόσο σε επίπεδο Ιεραρχίας, αλλά και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, είναι συγκρατημένοι έως αρνητικοί  για το  ταξίδι αυτό, για τους λόγους που προαναφέραμε.
Το θεωρούν δικαίως, τουλάχιστον άκαιρο για την εποχή αυτή και κυρίως για το λαό και την Εκκλησία μας, που τόσα πέρασαν κατά την πανδημία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είπε ότι θα παραπέμψει το θέμα στη Σύνοδο, που θα συγκληθεί εντός του Ιουλίου, ώστε να αποφανθούν και οι άλλοι Συνοδικοί Αρχιερείς επί του θέματος.
Όλα δείχνουν ότι οι Συνοδικοί Αρχιερείς, πέρα από την προσωπική γνώμη που θα καταθέσουν, θα ζητήσουν να παραπεμφεί το θέμα στην Ιεραρχία, ώστε να καταλήξουν σε μια απόφαση με βάση «την γνώμη των πλειόνων».
Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.
Το βέβαιο είναι ότι η Ιεραρχία δεν πρέπει να είναι διχασμένη σε αυτό ούτε να παρουσιαστεί για μια ακόμη φορά ως δεκανίκι της κυβέρνησης. Τι έκανε η κυβέρνηση για την Εκκλησία όλο αυτό τον καιρό; Τίποτα! Την αγνόησε και την υποτίμησε! Γιατί πρέπει να κάνει η Εκκλησία πάλι πίσω και να ενδώσει στις πιέσεις; 
Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, θέλουν πάση θυσία να γίνει  η επίσκεψη του Πάπα στη χώρα μας. Επικοινωνιακά ρισκάρουν πολλά στην παρουσία του και σε ένα κοινό τηλεοπτικό κάδρο του Πάπα με την πολιτική ηγεσία της χώρας μας.
 Και γιαυτό να αναμένουμε ότι θα ασκηθούν πιέσεις προς την Εκκλησία και προσωπικά προς τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι να καμφθούν οι αντιστάσεις.
Ας ελπίσουμε ότι η Εκκλησία δεν θα ενδώσει στις πιέσεις αυτές. Προέχει η ενότητα εντός της Ιεραρχίας αλλά και του ποιμνίου. Δεν είναι καιρός για νέο διχασμό.