You are currently viewing Η ενθρόνιση του Ιεροθέου του Γ´ στην ακριτική Λήμνο

Η ενθρόνιση του Ιεροθέου του Γ´ στην ακριτική Λήμνο

  • Reading time:3 mins read

Ενθρονίστηκε σήμερα ο νέος Μητροπολίτησ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος ο Γ΄.Την ενθρόνιση τίμησε και ευλόγησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με πλειάδα άλλων Αρχιερέων και παρουσία πλήθους κόσμου και των αρχών του νησιού.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ.

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος εκπροσώπησε ο ΥΦΥΠΕΞ Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος κατάγεται από την Λήμνο και προσφώνησε εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργου τον νέο Ποιμενάρχη της ακριτικής Λήμνου κ. Ιερόθεο.

“Όλοι αισθανόμαστε ανακούφιση από την δική σας εκλογή! Σας μεταφέρω και το προσωπικό μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό της Λήμνου” – είπε με έμφαση ο κ. Διαματάρης.

Επίσης Χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου Χαρ. Αθανασίου, ο Έπαρχος Λήμνου Άγγελός Βλάττας-Λαμπρινός, ενώ εκ μέρους του Ιερού Κλήρου τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε ο π. Αντώνιος Γιουρνάρας.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών τον νέο Μητροπολίτη Λήμνου καλωσόρισε στη νέα του έπαλξη ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος.

“Σήμερα είναι όντως μια μεγάλη ημέρα για το νησί, διότι έχουμε κοντά μας τον νέο Ποιμενάρχη της Λήμνου” – ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ιάκωβος.

“Θέλω να τονίσω ότι ο κ. Ιερόθεος είναι ένας από τους καλύτερους που θα μπορούσε να εκλέξει η Εκκλησία, και θα ήθελα να του ευχηθώ η ευλογία του Θεού να τον συνοδεύει ολα τα χρόνια της ποιμαντορίας του στο ακριτικό νησί της Λήμνου”είπε με συγκίνηση ο Γέρων και ασθενής Ιεράρχης ο οποίος μολονοτι αναρρωνύει ακόμη έδωσε το παρών.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο Επιβατήριος λόγος του νέου Μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιεροθέου Γ΄, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στη χαρά της Λήμνου για την ουσιαστική παρουσία τους, γεγονός που αποδεικνύει όπως είπε, πόσο πολύ αγαπάτε την Λήμνο.

Ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος δήλωσε τον σεβασμό του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την κατ’ ανατολάς Μητέρα Εκκλησία μας όπως είπε, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και τους αρχιερείς που τον τίμησαν με την ψήφο του, αλλά και με την παρουσία τους στην ενθρόνισή του. Ο κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε ακόμη τους δεκάδες κληρικούς της γεννέτειράς του Σπετσών και Ύδρας, του Ιλίου, της Κηφισιάς και του Μαρκόπουλου, όπου υπηρέτησε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος μίλησε για το περιβάλλον και την ανάγκη προστασίας του, αλλά και για τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της επαρχίας του ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και το Άγιο Όρος. «Οι τόποι μας δεν είναι τυχαίοι αξίζουν πολλά» είπε και εξήρε την δύναμη και το σθένος τόσο των κατοίκων των νησιών της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, αλλά και όσους έχουν φύγει στην διασπορά και συνεχίζουν να μεγαλουργούν.

Τόνισε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και για την μελλοντική ανάπτυξη του τόπου.

Ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει στο νησί μοναστήρι, καθώς η Μητρόπολη Λήμνου είναι η μόνη από τις επαρχίες στην Ελλάδα που στερείται κάποιας μοναστικής αδελφότητας.

Πρέπει να προτάξουμε την πίστη Στον Θεό για να καλύψουμε τις ανισότητες είπε ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου θέτοντας το πλαίσιο και καλώντας τους κληρικούς και τους πιστούς να χαράξουν από αύριο τον δρόμο για την ποιμαντορία των δυο νησιών.

Σας προσκαλώ να συμπορευθούμε είπε ο κ. Ιερόθεος και διαβεβαίωσε ότι στο πρόσωπο τους θα συναντούν τον φιλόστοργο πατέρα και αδελφό.

Στην τελετή της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεου παρέστησαν δεκάδες μητροπολίτες, ο Μέγας Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Ανδρέας ο οποίος έχει οικογενειακούς δεσμούς με το νησί , δεκάδες κληρικοί από την γεννέτειρά του Ύδρα, αλλά και από τις Μητροπόλεις Κηφισίας και Ιλίου· πάλαι ποτέ Μητρόπολη Αττικής στην οποία υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος ) και αγιορείτες μοναχοί. Πολυπρόσωπη ήταν η παρουσία κατοίκων τόσο από τη Λήμνο όσο και από τον Άη Στράτη.

ΦΩΤΟ:Χρήστος Μπόνης