You are currently viewing Η Εκκλησία ξύπνησε; Αυστηρή Επιστολή Αρχιεπισκόπου και ΔΙΣ προς την Υπ. Παιδείας

Η Εκκλησία ξύπνησε; Αυστηρή Επιστολή Αρχιεπισκόπου και ΔΙΣ προς την Υπ. Παιδείας

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Επιτελους ξύπνησαν! Και άρχισαν ενεργοποιούνται και  να κινούνται! Ο λόγος για την Εκκλησία της Ελλάδος η οποία είχε περιέλθει σε μια ιδιότυπη χειμερία νάρκη λόγω κορονοϊού και έτρωγε προσβολές και ραπίσματα απο την Κυβέρνηση, το ένα μετά το άλλο. Και να που αφυπνίστηκε έστω και αργά.

Οι πληροφορίες φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο να έχει συνομιλήσει με τους Αρχιερείς μέλη της ΔΙΣ, αλλά και με άλλους Ιεράρχες των οποίων υπολογίζει τη γνώμη και με τη σύμφωνη γνώμη όλων συνετάχθη αυστηρή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, με την οποία ζητά το άνοιγμα των Εκκλησιών και θέτει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της έναντι του λαού που θρησκεύεται και ο οποίος δέχθηκε με υποδειγματικό τρόπο όλα τα μέτρα που υποβλήθηκαν.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η επιστολή συνετάχθη κατ´εντολή του Αρχιεπισκόπου απο Ιεράρχη που χειρίζεται άριστα τον γραπτό λόγο και γνωρίζει να αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά τόσον απο θεολογικής, όσον και από νομικής απόψεως και να χρησιμοποιεί επιχειρήματα σύγχρονα.

Το περιεχόμενο της επιστολής το γνωστοποίησε προς τα μέλη της ΔΙΣ δια της οδού της ανάγνωσης ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος. Πρόκειται για μια αυστηρή επιστολή η οποία δείχνει πλέον τον θυμό της Εκκλησίας.

Φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες, το ποτήρι ξεχείλισε όταν διαπιστώνει κανείς να επιδεικνύει η πολιτεία φοβερή ανοχή σε όλα εκτός από θέματα πίστεως των ορθοδόξων.

Όλοι λένε ότι η Εκκλησία- κλήρος και θρησκευόμενος λαός- είναι ένα καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί και τότε θα κάψει πολλούς.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Ιεραρχών είναι πλέον εντονότατες σε καθημερινό επίπεδο , προκειμένου να υπάρξει μια παρέμβαση προς την Πολιτεία για το άνοιγμα των Εκκλησιών.

Οι Ιεράρχες τόσο την Μεγάλη Εβδομάδα όσο και αυτή της Διακαινησίμου έχουν γίνει δέκτες παραπόνων και αντιδράσεων εκ μέρους των πιστών που δεν συγκρατούνται πλέον όταν βλέπουν τους μουσουλμάνους να εκτελούν ανενόχλητοι τα καθήκοντα τους και το υπουργείο Παιδείας δια Γεν. Γραμματέα Θρησκευμάτων να τους εύχεται για το ραμαζάνι τη στιγμή που ολόκληρο καθ´ύλην αρμόδιο Υπουργείο δεν βρήκε να πει μια ευχή, ένα καλό Πάσχα, στους ορθόδοξους Έλληνες αλλά και στους Καθολικούς. Τα δύο μέτρα και τα δυο σταθμά που εξ αρχής έδειξε αυτή η κυβέρνηση στο θέμα αυτό.

Οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται να ανησύχησε απο το γεγονός ότι κάποιοι από τους Ιεράρχες άρχισαν να διαμαρτύρονται δημόσια και να αμφισβητούν εμμέσως τους χειρισμούς του στο θέμα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ταραχή στο εσωτερικό της Εκκλησίας και να οδηγήσει σε ευθεία αμφισβήτηση του ίδιου.

Ήδη η άποψη που εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «δημοκρατία» για το «αν μπορεί ή όχι να σταθεί πλέον ο Αρχιεπισκοπος» στη θέση του, μετά από αυτή την ενδοτική συμπεριφορά ,έχει κάνει το γύρο της Ελλάδος και βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στα τηλεφωνικά πηγαδάκια που στήνονται απο τους Αρχιερείς κατά τις βραδυνές ώρες.

Ένας δεύτερος λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε στην αποστολή της επιστολής αυτής είναι γιατί την προσεχή εβδομάδα θα συνέλθει η ΔΙΣ για την συνεδρίαση του Μαίου και δεν θα ήθελε να έλθει αντιμέτωπος με τις κριτικές των Συνοδικών Ιεραρχών. Η επιστολή αυτή θα λειτουργήσει ως ένας κυματοθραύστης.

Παράλληλα προέβη σε αυτή την ενέργεια είναι για να προλάβει μια τυχόν παράταση μέτρων, καθώς όπως είχε τονιστεί στην ανακοίνωση της ΔΙΣ της 1ης Απριλίου, η Αναστάσιμη παννυχίδα θα τελεστεί πανηγυρικά στους ναούς στην απόδοση της εορτής του Πάσχα τη νύχτα της 26ης προς 27ης Μαΐου.Και σε αυτή τη δέσμευση της η Εκκλησία θέλει να είναι συνεπής έναντι του λαού.

Αυτό πάντως που φαίνεται να έβγαλε τον συνήθως νηφάλιο και ήρεμο Αρχιεπίσκοπο να βγει κυριολεκτικά απο τα ράσα του και να θυμώσει ήταν η χθεσινή άνευ όρων αποδοχή της Πολιτείας στη παρανόμως κινούμενη συναυλία που έγινε από την ερμηνεύτρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία μάλιστα έφτασε μέχρι το Μαξίμου, όπου συναθροίστηκαν αρκετοί για να την απολαύσουν και την «ευλόγησε» με την παρουσία του και με τους διαλόγους που αντάλλαξε μαζί της ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Και λένε οι Αρχιερείς:

« Δεν λέμε όχι στην πρωτοβουλία της κ. Πρωτοψάλτη και μπράβο της που έσπασε τα μέτρα αλλά γιατί αυτή η ανάλγητη συμπεριφορά προς την Εκκλησία; Γιατί ενοχλούσε μια ειρηνική λιτανεία του Επιταφίου και μάλιστα σύμφωνα με τα μέτρα καθως και ο συνεορτασμός της Ανάστασης την οποία έδειξε ο λαός μας ότι ξέρει να τιμά και να σέβεται! Απαράδεκτα πράγματα»

Πάντως έγκριτοι νομικοί που ασχολούνται με το θέμα μας είπαν ότι η κίνηση οχήματος με περισσότερους από έναν επιβάτη, πέραν του οδηγού είναι παράνομη και αυτό προκύπτει από την σχετική ΚΥΑ η οποία δεν προβλέπει εξαιρέσεις. Οποιαδήποτε «ειδική άδεια» που θα εκδίδετο απο τον Δήμο Αθηναίων θα έπρεπε να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ (και δεν δημοσιεύτηκε). Επομένως μιλάμε για ένα παράνομο γεγονός με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων το οποίο έσπευσε να νομιμοποιήσει ο πρωθυπουργός που πήγε να φωτογραφηθεί.

« Δεν γίνεται να τους ενοχλεί ο Επιτάφιος και η Ανάσταση και σε όλα τα άλλα να δείχνουν ανοχή», είναι η φράση κλειδί που ανταλάσσουν τις μέρες αυτές οι Αρχιερείς, Συνοδικοί και μη!

Ιδού το βίντεο ντοκουμέντο στο οποίο εμφανίζεται ο πρωθυπουργός να συνομιλεί με την αοιδό κ. Πρωτοψάλτη και μάλιστα εποχούμενη!