You are currently viewing Η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος

Η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Reading time:4 mins read

 

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, Ε΄ των Νηστειών, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Γενεθλίου Θεοτόκου Λίμνης, όπου υποδέχθηκε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιο και Γόρτυνος κ. Νικηφόρο.

 

Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα τιμάται και εορτάζεται η διάσωση των Ελυμνίων από λοιμό και η επάνοδός τους, το 1831, στις εστίες τους, τις οποίες είχαν εγκαταλείψει από το 1823, λόγω της Οθωμανικής Τρομοκρατίας.

 

Κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Νικηφόρος, ενώ στη Θεία Λειτουργία και στη Λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας «Λιμνιάς» προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, με συλλειτουργούς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Γόρτυνος κ. Νικηφόρο και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, τον εκ Λίμνης καταγόμενο αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη-εφημέριο του Προσκυνηματικού Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, τον πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Λιάσκο-εφημέριο της πανηγυριζούσης Ενορίας και Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγαίων και Νηλέως, τον οικον. Αναστάσιο Χρήστου-προϊστάμενο της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος και τους διακ. Δαμασκηνό Γεννηματά, Δημήτριο Πολυχρονόπουλο, Σταύρο Καλαφάτη και Χρήστο Ραμαντανάκη.

 

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χειροθέτησε Αναγνώστες του κ.κ. Βασίλειο Βλαχούτσικο, Γρηγόριο Ιωάννου και Ευάγγελο Σαράντη, εθελοντές συνεργάτες της Ενορίας και διακονητές του ιερού αναλογίου επί μακρά σειρά ετών.

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος κήρυξε τον θείο λόγο και με έναυσμα την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή ανέπτυξε την ανάγκη να καλλιεργηθούμε στο πνεύμα της θυσίας του Σταυρού και να απεμπολήσουμε τις μικροπρεπείς αιτήσεις μας προς Κύριον. Φάρμακο στην μικρόνοια και την εγωιστική επιμονή μας να επιθυμούμε, όχι τον Χριστό, αλλά κάτι από τον Χριστό, είναι η μετάνοια, δηλαδή η επιλογή να ξεκολλήσουμε από την αμαρτία και, καθαροί πια, να απολαύσουμε το πλήρωμα των δωρεών του Χριστού, το οποίο είναι η σωτηρία και η απόλαυση της αγιότητας.

 

Αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσης της ιεράς εικόνας, την οποία εφέτος περικύκλωσαν, μαζί με τον φιλόχριστο Λαό, εκπρόσωποι της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων ασφαλείας, των τοπικών Αρχών, αντιπροσωπείες Σχολείων και Συλλόγων, οι γηγενείς Ελύμνιοι αλλά και οι υπόλοιποι λιτανευτές, που πραγματοποίησαν το πατροπαράδοτο ιερό έθιμο.

 

Κατά τη λήξη της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνος της Παναγίας και μετά την τελεσθείσα δέηση, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, αφού ευχαρίστησε τους προσελθόντες Αρχιερείς και πριν ευχηθεί σε όλους καλό Πάσχα, επεσήμανε ότι η ιστορική, όμορφη και γραφική Λίμνη, έχει πάψει προ πολλού να είναι πολυάνθρωπη και οι προσπάθειες ανάσχεσης του δημογραφικού προβλήματος αποδείχθηκαν ατελέσφορες, διότι ήταν ανειλικρινείς.

 

Το απόγευμα της Κυριακής, αφού ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος επέστρεψε από την Β. Εύβοια, χοροστάτησε στον Στ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό της Αγίου Νικολάου Χαλκίδος.

 

Εκεί εκκλησιάσθηκε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, με Κληρικούς της Πόλεως και ευλαβείς χριστιανούς.

 

Επίκαιρα ομίλησε ο αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας-ιεροκήρυκας και Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, με θέμα: «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία και μηνύματα από τον βίο της».

 

Ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη τον άριστο ομιλητή για την εύστοχη ομιλία του, ευχαρίστησε επίσης τους ομιλητές όλων των φετινών Κατανυκτικών Εσπερινών, τους πιστούς, Κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι προσήρχοντο και συμμετείχαν στις κατανυκτικές κοινές προσευχές κάθε Κυριακή απόγευμα. Απευθύνθηκε με ευγνωμοσύνη, επίσης, στους Ιερείς, Ιεροψάλτες, Επιτρόπους, Νεωκόρους και Εθελοντές των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου τελέσθηκαν οι Εσπερινοί και ευχήθηκε σε όλους να μετάσχουμε εν χαρά στην Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.