You are currently viewing Η “ΑΡΩΓΗ” ταξιδεύει στις Βρυξέλλες και συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο “FREEDOM DRIVE 2022” για την Ανεξάρτητη Διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία.

Η “ΑΡΩΓΗ” ταξιδεύει στις Βρυξέλλες και συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο “FREEDOM DRIVE 2022” για την Ανεξάρτητη Διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία.

  • Reading time:1 mins read

Ερμούπολη, 22/09/2022

 

 

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση – European Network on Independent Living – ENIL και θα πραγματοποιηθεί

από τις 26-28 Σεπτεμβρίου 2022 στη βελγική πρωτεύουσα.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα Μέλη της “ΑΡΩΓΗΣ” ευχαριστούν δημοσίως τον Eυρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο για την τιμητική πρόσκληση στο Συνέδριο και αφιερώνουν το “άνοιγμα των φτερών” του Σωματείου στην Ευρώπη, στον αείμνηστο δημοσιογράφο, Θεοδόση Δανάμπαση.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Με προορισμό τις Βρυξέλλες στην καρδιά της Ευρώπης, θα ανοίξει τα φτερά της και θα πετάξει η “ΑΡΩΓΗ” το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νομού Κυκλάδων, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 αποδεχόμενη σχετική πρόσκληση του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

 

«Στη συνάντησή μου στη Σύρο, την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022 με τους υπέροχους ανθρώπους της «Αρωγής» του Σωματείου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νομού Κυκλάδων, μιλήσαμε για την οπτική βλάβη και τις δράσεις του Σωματείου που στοχεύουν στην αποκατάσταση της προσβασιμότητας.

 

Το ουσιαστικό τους έργο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες της Περιφέρειας να πληροφορηθούν, να μάθουν και τελικά να γνωστοποιήσουν ότι η αναπηρία είναι μια κοινωνική κατασκευή και οφείλεται στον τρόπο που έχει δομηθεί η κοινωνία.

 

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για τον τρόπο με τον οποίο μέσω της οπτικής βλάβης προσεγγίζουν τις σύγχρονες ανάγκες μεταστροφής του τρόπου σκέψης αλλά και για την υποδειγματική δουλειά που κάνουν καθημερινά!

 

Με αφορμή το Freedom Drive, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί κατά το χρονικό διάστημα 26-28 Σεπτεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανεξάρτητης Διαβίωσης των αναπήρων (ENIL), είχα τη χαρά να προσκαλέσω μαζί με άλλους Φορείς και ανάπηρα άτομα, την «ΑΡΩΓΗ» το Σωματείο ατόμων με οπτική αναπηρία του Νομού Κυκλάδων.

 

Η δικτύωση και οι συνέργειες που θα προκύψουν από τη συμμετοχή αυτή, θα αποτελέσουν το έναυσμα για την προώθηση των δικαιωμάτων επί της ανεξάρτητης διαβίωσης, καθώς αυτή θα συντελέσει στη διάδοση των αρχών της ανεξάρτητης διαβίωσης στην Ελλάδα και την υιοθέτηση καλών πρακτικών».

 

Η πρόεδρος της “ΑΡΩΓΗΣ”, Άννα Μαρία Φώσκολου με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ταξίδι αυτό, αποτελεί μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για δικτύωση της “ΑΡΩΓΗΣ” στην Ευρώπη. Ευχαριστούμε δημοσίως τον ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο οποίος μέσω αυτής της πρόσκλησης, μας τιμά έμπρακτα και με τρόπο εξαιρετικά ουσιαστικό.

 

Μας δίνει τη μεγάλη ευκαιρία, να προετοιμάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμμετοχή μας στο Forum “FREEDOM DRIVE 2022”, όπου εκτός των άλλων, νιώθουμε πως στις Βρυξέλλες, πρώτα από όλα θα εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα, τις Κυκλάδες και τη Σύρο, την ΑΡΩΓΗ μας και όλους

όσους μας έχουν στηρίξει, φυσικά πρόσωπα, Φορείς και επιχειρήσεις που έχουν πιστέψει μαζί με εμάς στην προσπάθειά μας. Και αυτό οφείλουμε να το πράξουμε με αξιοπρέπεια, δημιουργικότητα και αξιοπιστία.

 

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρωγής, όπως επίσης και γενικότερα όλα τα μέλη του Σωματείου μας, είμαστε άτομα με οπτική αναπηρία. Το έργο που παράγουμε, αποτελεί αποτέλεσμα της αγάπης και της διάθεσής μας για προσφορά αλλά και της πολύτιμης συμβολής της υπέρμετρης εθελοντικής προσφοράς, αρωγών μελών βλεπόντων, οι οποίοι στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο τις δράσεις και το έργο της “ΑΡΩΓΗΣ”.

 

Καθώς η ΑΡΩΓΗ, δεν έχει στη διάθεσή της καμία απολύτως πηγή τακτικής χρηματοδότησης, κρατικής ή ιδιωτικής, αποτελεί κομβική επιδίωξή και κύριο στόχο μας, η ένταξη της “ΑΡΩΓΗΣ” σε κάποιο Ευρωπαϊκό ή άλλο Επιδοτούμενο Πρόγραμμα, προκειμένου σταδιακά να επιλύσουμε, μεταξύ άλλων ζητημάτων, το φλέγον ζήτημα της κάλυψης της ανάγκης συνεργατών, προκειμένου να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την προσπάθεια στην οποία πιστεύουμε.

 

Αφιερώνουμε το πρώτο αυτό ταξίδι της “ΑΡΩΓΗΣ” μας, στη μνήμη του Θεοδόση Δανάμπαση, του δημοσιογράφου που στήριξε το Σωματείο μας σε κάθε φάση και στιγμή της διαδρομής του, τόσο με την πένα, όσο και με την καρδιά και το χαμόγελό του. Τον θυμόμαστε πάντα, με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη».

 

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση – European Network on Independent Living (ENIL):

 

Το ENIL είναι ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ατόμων με Αναπηρία. Αποτελεί ένα Φόρουμ που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους με αναπηρία, στις Οργανώσεις Ανεξάρτητης Διαβίωσης, όπως επίσης και στους Μη ανάπηρους συμμάχους και υποστηρικτές τους σε θέματα ανεξάρτητης διαβίωσης.

 

Αποστολή του ENIL είναι να υποστηρίζει και να υπενθυμίζει τις αξίες, τις αρχές και τις πρακτικές της ανεξάρτητης διαβίωσης, ασκώντας πίεση μέσα από τις Δράσεις του για ένα περιβάλλον χωρίς εμπόδια για τα άτομα με αναπηρίες, για την αποϊδρυματοποίηση τους και για την παροχή προσωπικών υποστήριξης και επαρκών τεχνικών βοηθημάτων με στόχο την ανεξάρτητη διαβίωση.

 

 

Το “FREEDOM DRIVE 2022” :

 

Τo Freedom Drive είναι μία από τις βασικές εκστρατείες του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση (ENIL). Η πρώτη Freedom Drive πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο το 2003, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Martin Naughton από την Ιρλανδία, και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Το 2015, το Freedom Drive μεταφέρθηκε από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες, ταυτόχρονα με το άνοιγμα του γραφείου του ENIL στις Βρυξέλλες. Η φετινή διοργάνωση είναι η 10η διοργάνωση του Συνεδρίου.

 

Το Freedom Drive παρέχει στους υποστηρικτές του κινήματος της Ανεξάρτητης Διαβίωσης τη μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEPs), να προωθήσουν το δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση και την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες με συναδέλφους ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη.

 

Το Συνέδριο με την πάροδο των ετών έχει ενδυναμωθεί και πλέον αποτελεί μια τριήμερη εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν έως και 300 άτομα. Διαθέτει πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκδηλώσεις, όπως: Συνέδριο με συνεδρίες για πολλαπλά θέματα, Εργαστήρια (Workshops) για θέματα που σχετίζονται με την ανεξάρτητη διαβίωση (όπως η προσωπική βοήθεια,

η αποϊδρυματοποίηση, η νεολαία κ.λπ.), Ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Πορεία Διαμαρτυρίας με ενδιάμεσες στάσεις έξω από τα κτίρια όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το Συνέδριο «Freedom Drive» αλλά και η Πορεία Διαμαρτυρίας, που αποτελεί Δράση του, αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για το δικαίωμα των ΑμεΑ στην ανεξάρτητη διαβίωση και την ανάγκη να κλείσουν τα ιδρύματα.

 

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ENIL τοποθέτησε ένα κλουβί μπροστά από το Κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την επιγραφή “Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση” και η διαμαρτυρία Freedom Drive παρουσιάστηκε το 2019 στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera με τίτλο “Europe’s Recurring Disability Shame (Η επαναλαμβανόμενη ντροπή της Ευρώπης) “.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΑΡΩΓΗΣ» και όλα τα Μέλη της, Ευχαριστούν Θερμότατα για τις Ευγενικές τους Χορηγίες και την πολύτιμη υποστήριξη τους, στην Οργάνωση του ταξιδιού και της Συμμετοχής στο” FREEDOM FORUM 2022” τις εταιρείες:

 

-SOFITEL ATHENS AIRPORT HOTEL για τη Χορηγία Φιλοξενίας

-BLUE STAR FERRIES για τη Χορηγία Ακτοπλοϊκών Μετακινήσεων

– SYROS 4 SEASONS στη ΣΥΡΟ για τη Χορηγία Αυτοκινήτου

-NIKOLAOU / PREPRESS/FLEXOPLATES για τη Δημιουργία και Χορηγία Έντυπου Ενημερωτικού Υλικού της «ΑΡΩΓΗΣ» στα αγγλικά

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

*Η συνοδευτική φωτογραφία του Δελτίου Τύπου, είναι από την συνάντηση των Μελών του Δ.Σ. και Αρωγών Μελών της “ΑΡΩΓΗΣ” με τον Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, στην Ερμούπολη Σύρου, στις 25/08/2022.