Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2025 3:47 πμ
Εξάψαλμος
Font ResizerAa
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
    Δεύτερη ΣελίδαShow More
    Περί ημερίδος της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς για το Ουκρανικό

     Άρθρο π. Νικήτα Παντοκρατορινού Έγινε πρόσφατα στην Μητρόπολη Πειραιώς μια θεολογική ημερίδα…

    18 Ιουνίου 2025
    Μήλεσι: O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο Ησυχαστήριο του Οσίου Πορφυρίου για τα ονομαστήριά του

    Ρεπορτάζ για το Γραφείο Τύπου: Γιώργος Φερδής | iaath.gr Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης…

    18 Ιουνίου 2025
    Τυχικός προς Οικουμενικό Πατριάρχη: Αιτούμαι την αποκατάστασή μου ως κανονικού Μητροπολίτου της I.Μητροπόλεως Πάφου.

    Δύο αιτήματα διατυπώνει ο Μητροπολίτης πρώην Πάφου Τυχικός με την έκκλητο προσφυγή…

    18 Ιουνίου 2025
    Μητροπολίτης Πειραιώς: Μην απογοητεύεστε. Ο Χριστός μας διασφάλισε! – 38η Γιορτή Νεολαίας Ι.Μ.Π.

    Εκατοντάδες νέες και νέοι από τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, συμμετείχαν…

    18 Ιουνίου 2025
    Μια αξεπέραστη κρητική βραδιά στον Βόλο από τους Θοδωρή Κοτονιά, Γιώργο και Νίκος Στρατάκη – Τρίτη μέρα εκδηλώσεων σήμερα στον προαύλιο Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου

    Μια αξεπέραστη κρητική βραδιά, πλημμυρισμένη από εκφραστικότητα, πάθος και λυρισμό, που γράφηκε…

    18 Ιουνίου 2025
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
    Δια χειρός Σωτήρη Μ. ΤζούμαShow More
    Ἀντὶ Εὐχῶν πρὸς τὸν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμον

      ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ     Μακαριώτατε Δέσποτα, ἀντὶ κοινοτύπων εὐχῶν…

    15 Ιουνίου 2025
     Ἀντὶ εὐχῶν εἰς τὸν Παναγιώτατον Οἰκουμενικὸν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον

    Εὐλογεῖτε, Παναγιώτατε Δέσποτα! Εὐχόμενος ὁ Κύριος ἡμῖν χαρίζεσθαι καιρὸν μετανοίας καὶ βίον…

    12 Ιουνίου 2025
    Ο επίλογος του Χριστόδουλού μας δεν γράφει τέλος …

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα Όσο θυμόμαστε τον Χριστόδουλο,τόσο θα είναι κοντά μας…

    11 Ιουνίου 2025
    Η αναγόρευση του Σεβ.Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ.Δημητρίου

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα    Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, την Πέμπτη, 29…

    31 Μαΐου 2025
    «Αναστορώ τα παλαιά»: Μία συγκινητική-αφυπνιστική εκδήλωση τιμής των γενοκτονηθέντων Ποντίων,με πολλά μηνύματα και μαθήματα ιστορίας και ήθους!

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα    Ημέρα μεγάλη η σημερινή για την Ορθοδοξία…

    29 Μαΐου 2025
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
    • Αξιοσημείωτα
    • Ελεύθερο Βήμα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Οικουμενικό Πατριαρχείο
    • Ορθοδοξία
    • Άλλα Πατριαρχεία
    • Βατικανό
    • Ελλάδα
    • Γενικές Ειδήσεις
    • Κόσμος
  • Επικοινωνία
Reading: Η Αρχή της Ινδίκτου στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος
ΕξάψαλμοςΕξάψαλμος
Font ResizerAa
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
  • Επικοινωνία
Search
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
    • Αξιοσημείωτα
    • Ελεύθερο Βήμα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Οικουμενικό Πατριαρχείο
    • Ορθοδοξία
    • Άλλα Πατριαρχεία
    • Βατικανό
    • Ελλάδα
    • Γενικές Ειδήσεις
    • Κόσμος
  • Επικοινωνία
Follow US
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.

Η Αρχή της Ινδίκτου στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος

Τελευταία ενημέρωση: 2 Σεπτεμβρίου 2024 15:43
Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά
SHARE

🔹Φωτογραφίες: Νικόλαος Παπάνταζης, Ιωάννης Λίτσας

Κατά την δύση του παλαιού και την ανατολή του νέου εκκλησιαστικού έτους, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος περιόδευσε στην Βόρεια και στην Κεντρική Εύβοια.

 

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την μικρή εκκλησιαστική κοινότητα Αμελάντων Νηλέως και χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό καταθέσεως της τιμίας ζώνης της Θεοτόκου, στην οποία τιμάται ο Ιερός Ναός του χωριού.

 

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι αρχιμ. Ιάκωβος Μπαλωμένος-καθηγούμενος της Ι. Μονής Μακρυμάλλη Ψαχνών, Αιμιλιανός Χρήστου-προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, ο πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Λιάσκος-εφημέριος της Ενορίας Λίμνης και Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγαίων-Νηλέως, ο σταυροφόρος-οικονόμος Ιωάννης Σεφέρης-εφημέριος της Ενορίας Τσούκας Κηρέως, οι οικον. Άγγελος Θεοδοσίου-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Άννης, Ευστάθιος Αναγνώστου-εφημέριος της Ενορίας Αγριοβοτανίου Ιστιαίας, Αντώνιος Τσούπρος-εφημέριος της Ενορίας Κεχριών Ελυμνίων, ο σακελλάριος Γεώργιος Κυριακάκης-εφημέριος της Ενορίας Καστανιώτισσας Ιστιαίας, οι πρεσβ. Κωνσταντίνος Μπακαλάκης-εφημέριος της Ενορίας Παπάδων Νηλέως, Ευάγγελος Αποστόλου-εφημέριος της Ενορίας Κερασιάς Νηλέως, Αθανάσιος Γερογιάννης-εφημέριος της Ενορίας Κεράμειας Νηλέως, ο ιερομόν. Αγαθόνικος Καραντζής και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης.

 

Κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος εξιστόρησε όσα η ιερά παράδοση διασώζει για την τιμία ζώνη της Θεοτόκου και της ευλογία που δέχθηκε η Εύβοια με την μετακομιδή της τιμίας ζώνης από την Ι. Μ. Μονή Βατοπαιδίου από τις 24 έως τις 28 Οκτωβρίου 2015 και ανέπτυξε την συμβολή της στη σωτηρία των ανθρώπων αναφέροντας πώς οι προφήτες προδήλωσαν και πώς οι ιεροί υμνογράφοι περιέγραψαν αυτή την συμβολή της Παναγίας.

 

Αμέσως μετά τον Εσπερινό, ακολούθησε λιτανεία και κατά την επιστροφή της πομπής στον Ι. Ναό, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τη χαρά του για την εκεί παρουσία του και την σύναξη πάντων στην ιερά πανήγυρη του χωριού τους.

 

Το πρωί του Σαββάτου 31 Αυγούστου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε τον εορτάζοντα Ι. Ναό τιμίας ζώνης της Θεοτόκου στον οικισμό Σαρακήνικο Κηρέως, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο.

 

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν ο αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου, ο οικον. Ιωάννης Γκέκας-εφημέριος της Ενορίας Βλαχιάς Κηρέως και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ εκκλησιάσθηκε και ο Μοναχός Νικόδημος, αδελφός της Ι. Μονής Οσίου Δαυΐδ Γέροντος Λίμνης, ο οποίος εκόμισε στην πανήγυρη την τιμία κάρα του Οσίου Δαυΐδ.

 

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την σημασία της ενσάρκου οικονομίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η οποία επιτεύχθηκε διά της Θεοτόκου και συνέστησε στους πιστούς να είναι ζηλωτές των αρετών της Παναγίας, εχθροί της αμαρτίας και επιδίωξή τους να είναι η δικαιοσύνη και η Βασιλεία του Θεού.

 

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την γενέτειρά του πόλη του Βασιλικού Χαλκίδος, μετέβη στον εορτάζοντα Ι. Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο.

 

Ο Ι. Ναός του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Βασιλικό χτίστηκε κατά τα έτη 1966 – 1972, ύστερα από θαύμα αγιοφανείας του Οσίου περί τα τέλη Αυγούστου 1965, σε παρακείμενη οικία του Αναστασίου Στυλ. Παπαφράγκα.

 

Επάνω στον τοίχο ενός δωµατίου, στην αυλή του σπιτιού εκείνου, φανερώθηκε η µορφή της κεφαλής του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου. Ήταν µια µορφή γλυκιά, χλωµή, µε κέρινο χρώµα και δεν µεταβλήθηκε ούτε επηρεάσθηκε από το χρόνο, τη φθορά ή την υγρασία του περιβάλλοντος επί 14 έτη (1965-1978).

 

Οι γυναίκες του σπιτιού εκείνου εξήγησαν ότι στο µέρος εκείνο του τοίχου είχαν πάνω σε ξύλινο ράφι ένα µπουκαλάκι µε λάδι από το καντήλι του Οσίου που είχαν πάρει από τον προσκυνηματικό Ι. Ναό του στο Προκόπι. Είχαν λησμονήσει το μπουκαλάκι εκεί και όταν θέλησαν να ασβεστώσουν το δωµάτιο το μετακίνησαν και, ω του θαύµατος, φάνηκε η κεφαλή αποτυπωµένη στον τοίχο.

 

Α! αναφώνησαν οι νοικοκυρές (µάνα και κόρη): “είναι ο Αι- Γιάννης ο Ρώσσος”! “Και ο εωρακώς µεµαρτύρηκεν και αληθινή εστίν η µαρτυρία αυτού” (Ιωάν. ιθ’, 35).

 

Επί 13 χρόνια το σπιτάκι εκείνο από κουζίνα έγινε προσκυνητάρι, κρεμάστηκαν εικονίτσες, άναψαν καντήλια, κεριά και λαµπάδες. Έγινε τόπος τιμής του Οσίου και του θαύµατός του, που έλαµπε στον τοίχο το πρόσωπό του.

 

Αλλά κάποιος άγνωστος, άπιστος, πήγε νύχτα και το κατέστρεψε, δυστυχώς, αφού έσκαψε το σοβά του τοίχου το 1978. Εν τω µεταξύ για τους πιστούς, για την τοπική Εκκλησία µας η φανέρωση αυτή έγινε αιτία επιπλέον τιμής του Οσίου στο Βασιλικό και να ανεγερθεί ο Ι. Ναός του εκει. Χωρίς αναβολή οι ενέργειες άρχισαν  µε ενθουσιασµό, µε καθολική συµµετοχή του κόσµου και ο ναός θεµελειώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1966, ηµέρα Κυριακή από τον τότε πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και κατόπιν Επίσκοπο Τανάγρας κυρό Πολύκαρπο (Χρυσικό), µετά από πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ενοριακό Ι. Ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού. Από τότε την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου εορτάζεται µεγαλοπρεπώς η αγιοφάνεια του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου και έγινε για το Βασιλικό τοπική πανήγυρις µε συρροή κόσµου και από άλλα σημεία της Εύβοιας.

 

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν ο αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας-ιεροκήρυκας και Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, οι πρωτοπρεσβ. Στάμάτιος Μπασδέκης-εφημέριος της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού, Ευάγγελος Γαλάνης-εφημέριος της Ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, Κωνσταντίνος Λοβέρδος-εφημέριος της εορταζούσης Ενορίας και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης.

 

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων πιστών παρευρέθηκαν και η Αντιδήμαρχος Ληλαντίων κ. Ευαγγελία Παλαιολόγου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων κ. Δημήτριος Σέρρας και τοπικοί Σύμβουλοι.

Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp VKontakte Telegram Threads Email Copy Link Print
Previous Article Ο Φθιώτιδος Συμεών στα Λουτρά Υπάτης
Next Article Νέες Υποτροφίες από την Μητρόπολη Μεσσηνίας

Τελευταία νέα
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας καλεί την Ιεραρχία προ των ευθυνών της για Π.Α.:Η σιωπή της Ιεραρχίας θα αποτελούσε εγκατάλειψη της ποιμαντικής ευθύνης
18 Ιουνίου 2025
Περί ημερίδος της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς για το Ουκρανικό
18 Ιουνίου 2025
Μήλεσι: O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο Ησυχαστήριο του Οσίου Πορφυρίου για τα ονομαστήριά του
18 Ιουνίου 2025
Επέτειος Επισκοπικής Χειροτονίας Μακ. Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου- 35 χρόνια Αρχιερεύς
18 Ιουνίου 2025
Τυχικός προς Οικουμενικό Πατριάρχη: Αιτούμαι την αποκατάστασή μου ως κανονικού Μητροπολίτου της I.Μητροπόλεως Πάφου.
18 Ιουνίου 2025
Δημοφιλέστερα άρθρα
Γιατί το Φανάρι “χρησιμοποίησε”τη Γεν. Γραμματεία Θρησκευμάτων για να σταματήσει το μεταθετό για την Μητρόπολη Χανίων; Ή όταν η Εκκλησία γίνεται φράξια…
11216 Views
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος τόλμησε να πει αλήθειες που οι άλλοι φοβούνται να πουν..
10028 Views
Γιατί τόση ανθρωποφαγία κατά του Αρχιμ.Νικοδήμου Φαρμάκη; Ποιοί θέλουν να τον αποδομήσουν και γιατί;
9342 Views
 Ανεξήγητη αναβολή στην εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας- “Βάφτισαν” σύσκεψη την σύγκληση Συνόδου για εκλογή, για να αποφύγουν τη σύγκρουση με Πατριαρχείο και Κυβέρνηση
8651 Views
Τα χρυσοποίκιλτα άμφια και οι κορώνες…
8220 Views

Σχετικά άρθρα

Θυρανοίξια τοῦ τρίτου Ἱεροῦ Ναοῦ, πρός τιμήν τοῦ Ὁσίου Παϊσίου στήν Πάτρα.

18 Ιουνίου 2025

Δείτε τι μας περιμένει και τι θα περιέχει ο Προσωπικός Αριθμός #shorts

18 Ιουνίου 2025

Επίσημη πρώτη παρουσίαση της Μικτής Νεανικής Χορωδίας από το «Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

16 Ιουνίου 2025

Η ιεραποστολική κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γουέμπστερ

16 Ιουνίου 2025
Show More
Εξάψαλμος
Youtube Medium Rss

About Company

  • Contact Us
  • Contact Us
  • Advertise with US
  • Advertise with US
  • Complaint
  • Complaint
  • Privacy Policy
  • Privacy Policy
  • Cookie Policy
  • Cookie Policy
  • Submit a Tip
  • Submit a Tip
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
Subscribe Now for Real-time Updates on the Latest Stories!

© exapsalmos.gr

Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}
Καλώς ήλθατε στον Εξάψαλμο
Username or Email Address
Password

Lost your password?