You are currently viewing Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στην Παναγία Σουμελά.

Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στην Παναγία Σουμελά.

  • Reading time:2 mins read
Για να πας μέχρι την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας, δεν θα κάνεις ώρα πολύ! Στο δρόμο σου εναλλάσσονται τόσες εικόνες που δεν θα καταλάβεις το πότε έφτασες! Από το χωριό Καστανιές δεσπόζει ο τρούλος και ο  ναός της Παναγίας αλλά και τα γύρω κτίσματα που έκαναν την Παναγία Σουμελά της Βέροιας να ξεχωρίζει και να είναι διάσημη και από όλους σεβαστή!
Μέσα σε αυτό το  μαγευτικό και ειδυλλιακό περιβάλλον, συντροφιά και υπό την σκέπη και το άγρυπνο μάτι της Παναγίας μας, τελέστηκε η Ακολουθία της Αναστάσεως  από τον Αρχιμ. Χριστόδουλο Μετεντζίδη, δεξιό βραχίονα μέχρι πρότινος του Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας Παύλου που έφυγε νωρίς και η απουσία του όσο περνά ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο αισθητή!Ο π. Χριστόδουλος συνεχίζοντας το έργο και την πορεία του Παύλου, υπηρετεί στην Παναγία Σουμελά!
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Παύλος είχε διατελέσει επί πολλά χρόνια ηγούμενος στην Μονή Παναγίας Σουμελά.Επι των ημερών του έγινε ακόμη πιο γνωστή και με το ποντιακό ταπεραμέντο του προσέθεσε αίγλη και υπεροχή στο Προσκύνημα!

 

Ηγούμενος ωστόσο στη Σουμελά είναι ο Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, Πρωτοσύγκελλος τηςΙ. Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης και στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ.Παντελεήμονα,ο οποίος έχει κάνει την Μητρόπολη πραγματικά Αποστολική και κέντρο πνευματικής ακτινοβολίας.
Ο π . Αθηναγόρας είναι κληρικός αγάπης και φιλανθρωπίας και από το 2014 που ανέλαβε Πρωτοσύγκελλος  επιτελεί θαυμαστό έργο στην Μητρόπολη. Όλα με αγάπη και καλοσύνη χωρίς τις κομπλεξικές εξάρσεις και υπερβολές που παρατηρούνται σε αρκετές, δυστυχώς Μητροπόλεις!  Και ασφαλώς στην Παναγία Σουμελά στην οποία λειτουργικά και πνευματικά εξυπηρετεί πλέον ο π. Χριστόδουλος δεδομένου ότι τα πολλά  και πολυυπεύθυνα καθήκοντα του π. Αθηναγόρα τον απορροφούν στο Μητροπολιτικό κεντρο των αποφάσεων στην Βέροια. 
Παρών στην Αναστάσιμη Θ. Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά  ο αεικίνητος και πάντα φιλόξενος Προέδρος του Πανελλήνιου Προσκυνήματος κ.Τανιμανίδης με την οικογένεια του,μαζί  με τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος κ. Ιωακειμίδη και άλλους συνεργάτες τους στο Ίδρυμα.
Ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική η ώρα της άφιξης του Αγίου Φωτός, το οποίο έφτασε με ειδική πτήση στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρθηκε στην Παναγία. Το παρέλαβε έξωθεν του ναού  ο π. Χριστόδουλος και το μετέφερε εν πομπή  επί της Αγίας Τραπέζης  με το ανάλογο αγιορείτικο  τελετουργικό!
Αλλά η πιο μεγάλη  ώρα  ήταν η ώρα του «Χριστός Ανέστη».
Η ατμόσφαιρα, παρά την παγωνιά και το χιονόνερο που έπεφτε, ζέστανε δημιουργώντας την θαλπωρή και το κλίμα ευφορίας που συνάδει με την Ανάσταση! Το εντυπωσιακό και  συγκινητικό ήταν η παραμονή των πιστών έως το τέλος της θείας λειτουργίας και η αθρόα προσέλευση τους στη συνέχεια για να μεταλάβουν…Σώμα και Αίμα Χριστού!
Μετά τη λειτουργία ο Πρόεδρος κ. Τανιμανίδης διένειμε κόκκινα αβγά και τσουρέκια σε όλους  και παρέθεσε αναστάσιμη παραδοσιακή τράπεζα με μαγειρίτσα και άλλα εδέσματα  προς όλους!
Το πρωί της Κυριακής και περί την 11η ώρα έγινε ο Εσπερινός της Αγάπης. Το Ευαγγέλιο αναγνώσθηκε σε 5 γλώσσες και στο τέλος διανεμήθηκαν και πάλι κόκκινα αβγά και τσουρέκια. Η Πασχαλινή τράπεζα με τον σουβλιστό οβελία, το κοκορέτσι  και όλα τα καλούδια που οι ελληνικές οικογένειες ετοιμάζουν για το πασχαλινό τραπέζι υπήρξαν το επιστέγασμα όλων αυτών των ημερών από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έως την ολοκλήρωση της και την Ανάσταση!
Η αγάπη και η φιλοξενία είναι γνωρίσματα όλων των Ελλήνων, αλλά οι Πόντιοι αδελφοί μας, νομίζω πως τα διαθέτουν στον υπερθετικό βαθμό!
Ευχαριστώ τον Θεό, που με αξίωσε φέτος, μετά από ευγενή πρόσκληση του π. Χριστοδούλου, να βρεθώ στο θρονί της Παναγιάς μας, στην νέα Μονή της Σουμελά, σ’αυτό το μεγάλο Πανελλήνιο προσκύνημα, με το διεθνές κύρος, στο οποίο βρήκε καταφυγή ο απανταχού Ποντιακός Ελληνισμός.Και αποφάσισα να πάω έστω και για μία αναπνοή! Να θυμηθούμε τα παλιά και να κάνουμε και το μνημόσυνο μας στον Μακαριστό Παύλο που τόσο μας λείπει ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες! Και πήγαμε  στην Κυρά Παναγία τη Σουμελά που τόσο αγαπούσε και  ο Μακαριστός Χριστόδουλος μας ο οποίος με κάθε ευκαιρία διάβαινε το κατώφλι της και προσκυνούσε στη χάρη Της. Και όπως συνήθιζε να λέγει «η Παναγία μας δεν με πρόδωσε ποτέ». 
Σ.Μ.Τ.
Search this website Type then hit enter to search