You are currently viewing Η Αγία Τριάδα του Λόουελ μείωσε στα μισά τα χρήματα προς την Αρχιεπισκοπή

Η Αγία Τριάδα του Λόουελ μείωσε στα μισά τα χρήματα προς την Αρχιεπισκοπή

  • Reading time:1 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το κοινοτικό συμβούλιο της ιστορικής κοινότητας Αγίας Τριάδος στο Λόουελ της Μασαχουσέτης απεφάσισε πρόσφατα να μειώσει κατά το ήμισυ την ετήσια οικονομική συνεισφορά της κοινότητας προς την Αρχιεπισκοπή.

Συγκεκριμένα, από 48.000 δολάρια κατ’ έτος να δίνει $24.000. Επίσης, τέθηκε θέμα για το ποσό των $650 που καταβάλλει η κοινότητα προς την Αρχιεπισκοπή στο ταμείο συνταξιοδοτήσεως των ιερέων για τον δικό της ιερέα.

Ψήφισαν όλοι στο κοινοτικό συμβούλιο υπέρ της περικοπής της οικονομικής συνεισφοράς στα μισά προς την Αρχιεπισκοπή εκτός από δύο που απείχαν.

Τονίζεται ότι η κοινότητα της Αγίας Τριάδος διατηρεί επί 108 και πλέον έτη το μοναδικό Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο, στη Νέα Αγγλία, στο οποίο τα τελευταία χρόνια εντάθηκαν τα προβλήματα εγγραφών αλλά και των οικονομικών. Σήμερα φοιτούν στο σχολείο συνολικά 106 μαθητές συμπεριλαμβανομένων και των νηπιακών τμημάτων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίσθηκε το κλείσιμο του σχολείου, πλην όμως την τελευταία στιγμή πήρε ένα χρόνο παράταση. Πριν δύο εβδομάδες παραιτήθηκε αιφνιδίως ο διευθυντής του, όπως είχε γράψει σχετικά ο «Εθνικός Κήρυκας».

 

Ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας είναι ο π. Νικόλαος Πελεκούδας, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει και επόπτης της Ελληνικής Παιδείας της Μητρόπολης Βοστώνης. Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου είναι ο Γεώργιος Κόντος.

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» πριν δέκα μέρες με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Γεώργιο Κόντο, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του «Ε.Κ.» και μας είπε ότι αναχωρούσε σε ταξίδι εκτός περιοχής και πως όταν επέστρεφε θα επικοινωνούσε μαζί μας, διότι ήθελε να μας μιλήσει αυτοπροσώπως και όχι στο τηλέφωνο. Σε εκ νέου επικοινωνία μαζί του, μας είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε ένα μήνα και στη συνέχεια αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Ο κ. Κόντος είχε διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρος του συμβουλίου.

Πληροφορίες ωστόσο του «Ε.Κ.» εκ των έσω της κοινότητας αναφέρουν πως η κοινότητα βρίσκεται σε φθίση. Συγκεκριμένα, πρώην αξιωματούχος της, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι τα μέλη της κοινότητας έχουν μειωθεί στα 595. Τονίζεται ότι πριν μερικά χρόνια η κοινότητα υπερέβαινε τις 1.200 οικογένειες.

Το εκκλησίασμα τις Κυριακές έχει μειωθεί πολύ κυμαινόμενο από 60 μέχρι 100 άτομα.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος που πανηγύρισε η κοινότητα, το εκκλησίασμα έφτασε μέχρι τα 40 άτομα.

Η ετήσια οικονομική συνδρομή προς την κοινότητα για μεν την οικογένεια έχει ορισθεί στο ποσό των 400 δολαρίων, για δε το άτομο στα 350 δολάρια, ενώ οι ενορίτες προχωρημένης ηλικίας δίνουν όσα μπορεί ο καθένας.

Το Λόουελ έχει άλλες δύο Ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Μεταμορφώσεως και του Αγίου Γεωργίου, ενώ σε κοντινή απόσταση περίπου πέντε μίλια στην όμορη πόλη του Ντρέικετ υπάρχει η κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στο Λόουελ κάποτε ήκμαζε ο Ελληνισμός σε σημείο που το πρώτο Ελληνικό Προξενείο ήταν στο Λόουελ κι όχι στη Βοστώνη. Εν τω μεταξύ, κατά τα τελευταία χρόνια αδέξιοι χειρισμοί από τον τοπικό ιεράρχη της Βοστώνης μέχρι σημείου εκδιωγμού εθελοντών, όπως συνέβη στην περίπτωση του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας της Μεταμόρφωσης, έχουν προξενήσει γενικότερη αποσύνθεση και απομάκρυνση των ανθρώπων από την Εκκλησία.

Από την άλλη μεριά, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος από την περιοχή όλα αυτά τα 19 χρόνια.

Πηγή: www.ekirikas.com