You are currently viewing Η 198η επέτειος του 1821 στη Νέα Υόρκη ένωσε τους Έλληνες

Η 198η επέτειος του 1821 στη Νέα Υόρκη ένωσε τους Έλληνες

  • Reading time:2 mins read

ΠΗΓΗ: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ», ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο συνεχίζοντας μια παράδοση 197 χρόνων κάλεσε για ακόμα μια φορά την Τρίτη στις 19 Μαρτίου, τους Ελληνες ομογενείς της Νέας Υόρκης να γιορτάσουν στο σπίτι του λαού, στο «Gracie Mansion», την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Παράλληλα, τίμησε την κα Αριάννα Χάφινγκτον, για την προσφορά της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθιερώνοντας την ημέρα αυτή ως ημέρα αφιερωμένη στην τιμώμενη.

Η γιορτή άρχισε με την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θαύμα της Ελληνικής Επανάστασης των Ελλήνων αγωνιστών, που χωρίς τα κατάλληλα μέσα και χρήματα και παράλληλα αντιμέτωποι με μια Ευρώπη εχθρική, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αναφέρθηκε σε ένα ενδεικτικό επεισόδιο, που δηλώνει και σφραγίζει το πνεύμα των ανθρώπων, που πολέμησαν τότε για την πατρίδα: «Υπήρχαν πολλές στιγμές -είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος- όπου η Επανάσταση φαινόταν ότι θα καταρρεύσει και αυτό γιατί δεν υπήρχαν χρήματα να υποστηρίξουν τον αγώνα. Αποφάσισαν λοιπόν κάποια στιγμή όλοι οι αγωνιστές, οι ιερείς, οι άμαχοι, οι μοναχές, να φέρουν ό,τι είχαν πολύτιμο σε χρυσό η ασήμι. Τα έλιωσαν και έφτιαξαν κέρματα, τα οποία χρησιμοποίησαν σαν χρήματα. Αυτό έσωσε την Επανάσταση σε εκείνη τη φάση. Αυτό γιορτάζουμε σήμερα! Τα κατορθώματα, το πνεύμα, τη γενναιοδωρία, την εφευρετικότητα και δημιουργικότητα και κυρίως την αφοσίωση των αγωνιστών της Επανάστασης στο ιερό σύνθημα Ελευθερία ή Θάνατος».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο «για ό,τι έχει κάνει για την πόλη της Νέας Υόρκης» και απευθυνόμενος στους ομογενείς δήλωσε, πως αποτελούν τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στην Αμερική και ότι παίρνει μεγάλη αξία η πόλη της Νέας Υόρκης από την παρουσία τους.

Ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Κλεάνθη Μεϊμαρόγλου, τα μέλη του γραφείου του, τους ανθρώπους που βοήθησαν στην οργάνωση της γιορτής και τους πρόξενους Κωνσταντίνο Κούτρα, γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και Αλέξη Φαίδωνος, πρόξενο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, που παρευρέθησαν στη γιορτή.

Μίλησε για την έννοια της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «είναι κάτι που το κερδίζεις και κερδίζεται μόνο με τη συμμετοχή ανθρώπων που αγωνίζονται γι’ αυτήν και ενθαρρύνουν και άλλους να αγωνιστούν. Η Νέα Υόρκη είναι μια δημοκρατική πόλη, μια πόλη μεταναστών, που δίνει την ευκαιρία στον καθένα να συμμετέχει σε ό,τι συμβαίνει. Εκ μέρους όλων των Νεοϋορκέζων σας λέω ‘Ζήτω η Ελλάδα’».

Στη συνέχεια, προλόγισε την κα Αριάννα Χάφινγκτον, λέγοντας πως αν είχαμε στην Αρχαία Ελλάδα μια θεά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αυτή θα ήταν η τιμώμενη.

Η κα Αριάννα Χάφινγκτον έκλεισε τις ομιλίες μιλώντας για την ζωή της και πρόβαλε και άλλες αξίες εκτός της Δημοκρατίας, που έχουμε κληρονομήσει από την αρχαία φιλοσοφία, όπως το να ζούμε την «παρούσα στιγμή» σε «αταραξία» και να μην ξεχνάμε ποτέ την έννοια της «φιλοξενίας». Ανέλυσε την έννοια του «ευ ζην», το οποίο έχει παραποιηθεί στη σύγχρονη εποχή, όπου το άγχος της καθημερινότητας μεταλλάσσει τις έννοιες της ύπαρξης και στο τέλος της ομιλίας της ανακήρυξε τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης ως επίτιμο Ελληνα, αντιπαρατιθέμενη με χιούμορ στη δική της ανακήρυξη από αυτόν, ως η γυναίκα που εκσυγχρόνισε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι εδώ μαζί σας και να γιορτάζω τη μέρα αυτή. Θα ήθελα πολύ να ήταν η μητέρα μου εδώ, που με δίδαξε να αγωνίζομαι και να μην υποχωρώ. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις αξίες που κληρονομήσαμε από την Αρχαία Ελλάδα, όπως το Αρχαίο Δράμα και η Δημοκρατία. Ασφαλώς δημιουργήσαμε τη Δημοκρατία, που βρίσκει την πλήρη έκφρασή της στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου υπολογίζουμε, ότι μιλιούνται 800 διαφορετικές γλώσσες».

Στη γιορτή παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, η πρόξενος Λάνα Ζωχιού, η ακόλουθος Τύπου στη Νέα Υόρκη Δώρα Τρωγάδη, ο πρόεδρος Επιτροπής Παρέλασης Πέτρος Γαλάτουλας, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης ιατρός Γιώργος Τσιούλιας, ο στρατιωτικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών πλοίαρχος Δημήτρης Ευσταθίου, η Παρασκευή Στρατάκη, στρατολόγος στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης, εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας στην πρόσκληση του «Ε.Κ.» να μας κάνει μια μικρή δήλωση για την ημέρα αυτή, που σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, απάντησε πώς «είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, που σήμερα βρισκόμαστε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Νέας Υόρκης, όπου ο δήμαρχος της πόλης τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Είχαμε και εχθές την αντίστοιχη εκδήλωση στον Λευκό Οίκο και νομίζω, ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες, που τιμάται η εθνική της επέτειος σε τέτοιο βαθμό στις ΗΠΑ και γι’ αυτό είμαστε πολύ περήφανοι.
Πρέπει να τονίσω επίσης κάτι πολύ σημαντικό, ότι οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης γιατρός Γιώργος Τσιούλιας, αναφερόμενος στην παρέλαση, είπε στον «Ε.Κ»: «Η παρέλαση είναι το κορυφαίο γεγονός της Ομογένειας στην Αμερική και είμαστε πολύ περήφανοι που σε αυτή τη φιλόξενη χώρα μάς δίνεται η ευκαιρία κάθε χρόνο να δηλώσουμε στην 5η Λεωφόρο τη χαρά μας και την περηφάνια μας, που είμαστε Ελληνες. Ελπίζω η φετινή παρέλαση, να είναι πιο εντυπωσιακή και μεγαλεπήβολη από άλλες χρονιές. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη υποστήριξης και τόνωσης περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η παρέλαση είναι ένας σημαντικός τρόπος να την δοξάσουμε και να την τιμήσουμε».