You are currently viewing Γράμμα από το Λονδίνο: Οι «Εφιάλτες» των Γλυπτών του Παρθενώνα και της Ομογένειας
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Γράμμα από το Λονδίνο: Οι «Εφιάλτες» των Γλυπτών του Παρθενώνα και της Ομογένειας

  • Reading time:1 mins read

Αν η Ελλάδα κάνει αυτό που της ζητούν να κάνει οι Αγγλοι στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι σαν να επιβραβεύει κλέφτες. Θα το κάνει μάλιστα τη στιγμή που ολόκληρη η ανθρωπότητα αναγνωρίζει πλέον ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστραφούν. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να έχουν το θράσος οι κλέφτες Αγγλοι να απαιτούν από τους Ελληνες να τους αναγνωρίσουν κι από πάνω ότι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Γλυπτών;

Οι κλέφτες πρέπει να τιμωρούνται και όχι να επιβραβεύονται. Η Αγγλία όμως έχει θράσος, προφανώς γιατί δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έχει υπάρξει η μεγαλύτερη αποικιοκρατική αυτοκρατορία στον κόσμο, να θέλει αντί να πάει «φυλακή» να επιβραβευτεί κι από πάνω από τα θύματα της κλοπής τους. Μετά από 200 χρόνια αστείων δικαιολογιών για να μην επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους, την Ελλάδα, παίζει σήμερα το τελευταίο της χαρτί. Προσπαθεί να διαβρώσει το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών εκ των έσω, δημιουργώντας μια «5η φάλαγγα» από αγγλόφιλους Ελληνες και φιλέλληνες Αγγλους η οποία θα χρησιμοποιήσει Μέσα Ενημέρωσης, πανεπιστήμια, επιχειρηματίες, πολιτικούς και κάθε είδους διαμορφωτές κοινής γνώμης στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στα μεγάλα ομογενειακά κέντρα, προκειμένου να μην παραδοθούν τα κλοπιμαία στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους.

Αντί δηλαδή το Λονδίνο να αναγνωρίσει την Ελλάδα ως τον νόμιμο ιδιοκτήτη των Γλυπτών του Παρθενώνα και να είναι αυτό που θα τα δανειστεί από τους Ελληνες για να τα εκθέσει στο Βρετανικό Μουσείο, ή όπου αλλού θέλει, προσπαθεί ακριβώς το αντίθετο. Προσπαθεί να εξαναγκάσει τους Ελληνες να αναγνωρίσουν επίσημα το Λονδίνο ως τον νόμιμο ιδιοκτήτη των Γλυπτών του Παρθενώνα και στη συνέχεια να τους αναγκάσει να τα δανειστούν από τους Αγγλους για να τα εκθέσουν στο Μουσείο Ακρόπολης, για περιορισμένο διάστημα, λίγα-λίγα κάθε φορά και αφού η Αθήνα τους στείλει στο Λονδίνο άλλους πολύτιμους ελληνικούς θησαυρούς σαν ενέχυρο, εγγύηση, όμηρο, ή όπως αλλιώς θέλετε να χαρακτηρίσετε τον όρο τους αυτόν.

Χρειάζεται σκουπόξυλο

Φίλοι μας, χρειάζεται πλέον σκουπόξυλο και βρεγμένη σανίδα για να πάρουμε τους Αγγλους στο κυνήγι!

Νομίζουν ότι οι Ελληνες και οι Ομογενείς είναι ιθαγενείς τριτοκοσμικής κεντροαφρικανικής χώρας που θα  καταδεχτούν να επισκεφτούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης, τη στιγμή που η ταμπέλα επάνω τους θα γράφει «προδότες, μας ξεπουλήσατε στους Αγγλους». Τη στιγμή που ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει σήμερα το αεροπλάνο για να δει τα κλεμμένα Γλυπτά στο Λονδίνο, χωρίς να χρειαστεί να δηλώσει προηγουμένως ότι ανήκουν στους Αγγλους. Με τις τελευταίες ενέργειές τους οι κλέφτες Αγγλοι μας ζητούν να τους αναγνωρίσουμε εμείς οι Ελληνες, τα θύματα της κλοπής, ως ιδιοκτήτες των Γλυπτών, για να σταματήσει η διεθνής κατακραυγή εναντίον τους. Αν δανειστούμε τα Γλυπτά από το Βρετανικό Μουσείο θα παραδεχτούμε αυτόματα ότι ιδιοκτήτες τους είναι οι Αγγλοι.

Το αγγλικό σχέδιο ξετυλίχτηκε ως εξής: Το Λονδίνο πρώτο τον περασμένο Δεκέμβριο διέρρευσε τις, όπως τις χαρακτήρισε, «μυστικές συνομιλίες» του με την Αθήνα, λες και οι συνομιλίες Αθήνας – Λονδίνου για τα Γλυπτά που κρατάνε 200 περίπου χρόνια και με όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις δεν ήταν κι αυτές «μυστικές». Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο δαιμόνιος λομπίστας και κορυφαίος πρώην πολιτικός των Συντηρητικών, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος επίσης απέτυχε στην προσπάθειά του να πείσει την Ελλάδα να… υπερασπιστεί την κατηγορούμενη από τους πάντες για κλοπή των Γλυπτών, Βρετανία.

Ο «Τρίτος Δρόμος»

Ετσι οι Αγγλοι αναγκάστηκαν τελικά να καταφύγουν στη βοήθεια της ελληνικής Διασποράς και ορισμένων γνωστών αγγλόφιλων Ελλήνων και Αγγλων φιλελλήνων. Ενώ υπήρχε στο Λονδίνο επιτροπή αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε ξαφνικά μια νέα αγγλική ισχυρή ομάδα λόμπι που χρηματοδότησε ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Λέφας, με μέλη πρώην υπουργούς Πολιτισμού της Βρετανίας που πολέμησαν εναντίον του ελληνικού αιτήματος για επιστροφή των Γλυπτών κατά το παρελθόν, ορισμένες αγγλικές προσωπικότητες που βράβευσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και τελευταία τον σημαντικό καθηγητή Ιστορίας του Γέιλ και της Οξφόρδης και τακτικό αρθρογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή», Στάθη Καλύβα.

Ολοι αυτοί έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν το αγγλικό σχέδιο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και στην πορεία αναμένουμε να τους δούμε να «ξεδιπλώνονται» με θεαματικό τρόπο, μέσω δημοσιευμάτων, επαφών και δηλώσεων, με τη βοήθεια εννοείται του ελληνοβρετανικού οικονομικού κυκλώματος. Μέχρι στιγμής, πολύ σοφά το Μουσείο Ακρόπολης  μέσω του διευθυντή του Νίκου Σταμπολίδη απάντησε «ουδέν σχόλιο», ενώ  η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας περί αδιαπραγμάτευτης μόνιμης επιστροφής των Γλυπτών. Ακολούθησε η βρετανική κυβέρνηση που επανέλαβε ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει τα Γλυπτά στους Ελληνες.

Αντιγράφουν τους Σουλτάνους

Ολα αυτά όμως αποτελούν αντιγραφή της πολιτικής των Σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έβαζαν Ελληνες να κυνηγήσουν Έλληνες. Εβαζαν, μεταξύ άλλων, το υπόδουλο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τους Ελληνες κοτζαμπάσηδες που συνεργάζονταν με τους Τούρκους, να καταδικάσουν την Επανάσταση του 1821 και τελικά να εξαναγκάσουν την Ελληνική Εκκλησία να αποσχισθεί από το Πατριαρχείο στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα.

Αυτό μας δημιουργεί ωστόσο πολλά ερωτηματικά. Εντάξει, το καταλαβαίνουμε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τα χρόνια της οθωμανικής κατοχής ήταν αιχμάλωτος του Σουλτάνου και αναγκαζόταν διά της βίας να κυνηγήσει τους εξεγερμένους Ελληνες. Ποιος όμως κρατάει αιχμάλωτο τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο  και τον αναγκάζει να μαχαιρώνει στην πλάτη τον Ελληνισμό της Αμερικής και το ελληνοαμερικανικό λόμπι στην Ουάσιγκτον; Ποιος τον αναγκάζει να αγκαλιάσει δημόσια τον Ταγίπ Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη της βόρειας Κύπρου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης; Ποιος τον απειλεί και τον υποχρεώνει να τορπιλίσει με τον τρόπο αυτό την αποτελεσματικότητα του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα οι Κύπριοι αδελφοί μας να έχουν απομείνει σχεδόν μόνοι τους να δίνουν τον σκληρό αγώνα υπέρ του Ελληνισμού;

Τίνος υποχείριο είναι τελικά ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος σπαταλά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τα κέρματα που ρίχνουν οι ομογενείς τις Κυριακές στις εκκλησίες για να πληρώσει «μπράβους» της επικοινωνίας, προκειμένου να συκοφαντήσει όποιον στέκεται εμπόδιο στις προσωπικές του φιλοδοξίες; Ποια η διαφορά μεταξύ των Αγγλων που βάζουν τους Ελληνες να συγκρουστούν μεταξύ τους για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και των Τούρκων που μέσω του Αρχιεπισκόπου Αμερικής διχάζουν την Ομογένεια και απονευρώνουν την επιρροή της στην Ουάσιγκτον;

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.