You are currently viewing Για τον  κ. Στραβελάκη και λοιπούς ανησυχούντες ….

Για τον κ. Στραβελάκη και λοιπούς ανησυχούντες ….

  • Reading time:1 mins read

Σχόλιο του Σωτήρη Μ.  Τζούμα

Ή Εκκλησία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως έκανε και στην περίοδο της κρίσης, αυτό δήλωσε αναφορικά με την πανδημία,  στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας κ. Σύψας, μετά απο τις συνεχείς και σε  επίπεδο ενοχλητικό ,  ερωτήσεις του δημοσιογράφου κ. Στραβελάκη.

 

Ωστόσο, ο κ.  Στραβελάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ως άνω σταθμού, θεωρώντας ίσως τον εαυτό του υπεράνω όλων και προφανώς και της  Ιεράς Συνόδου  της  Εκκλησίας, άρχισε να επιπλήττει και να κεραυνοβολεί τους Μητροπολίτες που επιμένουν να πράττουν το ιερό καθήκον τους και να θέλουν οι …αθεόφοβοι να κάνουν λιτανείες στην εικόνα της Παναγίας ανήμερα του εορτασμού της , όπως συνηθίζεται αιώνες τώρα.
Ακούς εκεί λιτανείες!!!!Τι τις θέλουν;
Αυτό είναι τώρα το πρόβλημα του κάθε κ. Στραβελάκη! Και ας μην έχει πατήσει το πόδι του σε λιτανεία ! Έλυσαν όλα τα προβλήματα της χώρας και αναζητούν λύση στο “μέγα πρόβλημα” της λιτανείας!
Αλιβάνιστοι και άπιστοι δικαιολογούνται, αλλά ανιστόρητοι  γιατί; Όταν μάλιστα είναι κεντρικοί παρουσιαστές ειδήσεων!
Δεν γνωρίζουν,άραγε, πως η θρησκευτική αυτή τελετή υπάρχει από την αρχαιότητα;Δεν αποτελεί μια εμμονή του ιερατείου αλλά έναν τρόπο μαζικής προσευχής.  Ήταν η λεγόμενη πομπή, που γινόταν με την ευκαιρία της εορτής των διαφόρων Μυστηρίων. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν θεοσεβής λαός!
Εύροις δ’ αν επί ων πόλεις ατειχίστους, αγγραμμάτους, αβασιλεύτους, αοίκους, αχρημάτους… Ανιέρου δε πόλεως και αθέου… ουδ’ έσται γεγονώς θεατής” μας πληροφορεί ο Πλούταρχος.
Δηλαδή μπορεί  να έβρισκε κανείς στην αρχαιότητα πόλεις χωρίς τείχη, χωρίς σχολεία, χωρίς σπίτια κ.α., αλλ’ όχι χωρίς θρησκεία και Θεό!

Εμείς; Μεταλλαχθήκαμε; Δεν έχουμε το ίδιο DNA; Γιατί αυτή η κατάντια στο γένος μας;

Κι όμως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων παρά  τις περί του αντιθέτου επιδιώξεις των διαφόρων κέντρων,   είμαστε λαός που αγαπά την Εκκλησία του ακόμη και όταν τον απογοητεύει. Γιαυτό οι Έλληνες όπου και αν πάμε  σε όλο τον κόσμο το κέντρο που μας ενώνει είναι η μια και αληθινή πίστη.

Στον χριστιανισμό τελείται η τακτική λιτανεία, όπως η περιφορά του Επιταφίου ή της εικόνας πολιούχων Αγίων και εκτάκτως σε καιρό ανάγκης ή θεομηνίας.

Πόσα θαύματα δεν έγιναν χάρη στην μετ’ ευλαβείας και πίστεως συμμετοχή του λαού σε μία τέτοια  λιτανεία εικόνων ή Ιερών λειψάνων, κατά την οποία γίνεται επίκληση της χάριτος του Θεού και ο Θεός επεμβαίνει  σωτήρια.
Κάθε τόπος έχει να διηγηθεί και ένα θαύμα. Λύτρωση από ανομβρία, από φωτιά, από ασθένεια,από πανδημία, από πόλεμο.
Γιατί τα απεμπολούμε όλα αυτά; Γιατί τα ξεχάσαμε όλα αυτά; Τί νομίζουμε ότι θα μας σώσει από τον κορονοϊό, οι μάσκες και τα… πακέτα της Μέρκελ;
Μα θα περάσουν όλα αυτά και πάλι η πίστη θα μας έχει κρατήσει όρθιους!
Ας παρακαλέσουμε την Παναγία μας, την προστάτιδα όλων μας, να γίνει για μία ακόμη φορά η Μεσίτρια προς τον Υιό της, ώστε να μας φωτίσει και να μας δείξει τον δρόμο τον καλό.