You are currently viewing Για πρώτη φορά, στα 10 χρόνια, με τόση επισημότητα τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου

Για πρώτη φορά, στα 10 χρόνια, με τόση επισημότητα τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου

  • Reading time:1 mins read

Με εντυπωσιακή παρουσία πολλών Ιεραρχών τελέστηκε απόψε, Πέμπτη 14 Ιουνίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για τη μνήμη του Οσίου Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών,το ναό που έζησε όλα τα μεγάλα γεγονότα της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας. Ως γνωστόν άγει τα ονομαστήριά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ο οποίος εφέτος, μετά από δέκα χρόνια στον πρώτο θρόνο της Ελλάδας, επέλεξε να μην εορτάσει όπως μας συνήθισε μέχρι τώρα στην ταπεινή Ζάλτσα αλλά να προσδώσει ιδιαίτερη επισημότητα.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ το παρών έδωσαν δεκάδες Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων πρεσβυγενών Πατριαρχείων. Συγκεκριμένα παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Περγάμου Ιωάννης( από το Οικουμενικό Πατριαρχείο), Περιστερίου Χρυσόστομος,Μαντινείας Αλέξανδρος, Καστορίας Σεραφείμ, Ξάνθης Παντελεήμων, Δωδώνης Χρυσόστομος, Νικαίας Αλέξιος, Σάμου Ευσέβιος, Δημητριάδος Ιγνάτιος,Βρεσθένης Θεόκλητος,Καισαριανής Δανιήλ, Πειραιώς Σεραφείμ, Σύρου Δωρόθεος,Χαλκίδος Χρυσόστομος, Γλυφάδας Παύλος, Σιατίστης Παύλος , Κορίνθου Διονύσιος , Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λαγκαδά Ιωάννης, Ιλίου Αθηναγόρας, Κηφισίας Κύριλλος, Θηβών Γεώργιος, Μαρωνείας Παντελεήμων,Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Καλαμαριάς Ιουστίνος, Ελασσώνος Χαρίτων,Ιωαννίνων Μάξιμος, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος , Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος, Άρτης Καλλίνικος, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, Μάνης Χρυσόστομος, Θερμοπυλών Ιωάννης, Προύσης Ελπιδοφόρος (από το Οικουμενικό Πατριαρχείο), Ηλιουπόλεως Θεόδωρος, (από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και οι Επίσκοποι, Θαυμακού Ιάκωβος, Σαλώνων Αντώνιος, Ναζιανζού Θεοδώρητος, Μεθώνης Κλήμης και Θεσπιών Συμεών- Πρωτοσύγγελος της Ι. Αρχιεπισκοπής.

Στην ομιλία του ο εορτάζων Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μεταξύ άλλων είπε:

« Κάθε ένας από εμάς έχει τον δικό του Άγιο, τον οποίον ιδιαιτέρως αγαπά και επικαλείται. Σήμερα λοιπόν γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Ιερώνυμου, επομένως και εγώ δικαιούμαι να έχω αυτόν τον Άγιο υπόδειγμα, προστάτη αλλά και συγχρόνως δάσκαλο και οδηγό»

Ο Αρχιεπίσκοπος στην συνέχεια ανέλυσε τον λόγο για τον οποίον η Εκκλησία όρισε να εορτάζει τους Αγίους μας με αυτό τον τρόπο.

« Ο πρώτος λόγος-είπε- είναι για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς την Εκκλησία γενικότερα και ιδιαίτερα προς τον εορτάζοντα Άγιο για ό,τι προσέφερε στον λαό με τον τρόπο της ζωής του, με το παράδειγμά, με τη βιοτή του, με το μαρτυρικό τέλος του, με την διδασκαλία του..

-Δεύτερον να προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε τη ζωή του και μέσα από αυτό το ψηλάφισμα, να πάρουμε διδάγματα, να πάρουμε μηνύματα τα οποία θα μπορούν να μας βοηθήσουν στην πορεία της ζωής μας» – πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Και συνέχισε με το ίδιο συγκινητικό και εξομολογητικό ύφος:

« Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου, τόνισε συγκινημένος ,να σας ευχαριστήσω όλους θερμά και ευχηθείτε να θυμάμαι κάθε μέρα τη ζωή του Αγίου Ιερώνυμου και να προσπαθώ, με τις μικρές μου δυνάμεις, να αντιγράφω, να μιμούμε τις δικές του προσπάθειες. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ” είπε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καταπλήσσοντας τους πάντες με τα λόγια καρδιάς που κατέθεσε και με την εξωστρέφεια που εξεδήλωσε απόψε, δεδομένου ότι είναι τοις πάσι γνωστό, ότι συνήθως δεν ομιλεί!

ΦΩΤΟ: Γιώργος Φερδής / orthodoxia.info