You are currently viewing Γεγονός παγκοσμίου εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος  η ανέγερση του Ορθόδοξου Ρωσικού Ναού της Ι.Μ.Ταμασού στην Κύπρο •• Την Δευτέρα τα θυρανοίξια

Γεγονός παγκοσμίου εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος η ανέγερση του Ορθόδοξου Ρωσικού Ναού της Ι.Μ.Ταμασού στην Κύπρο •• Την Δευτέρα τα θυρανοίξια

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Η ανέγερση του Ορθόδοξου Ρωσικού Ναού, στην Ι. Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής στην Κύπρο αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο όνειρο και όραμα της ποιμαντορίας του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαία. Ευθύς ως εξελέγη Μητροπολίτης σε ηλικία 35 ετών, της αρτισύστατης Μητρόπολης Ταμασού, πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια — στα 2007– ο ρηξικέλευθος αυτός  νέος και φέρελπις Ιεράρχης, αναζήτησε τρόπους και επεξεργάστηκε ιδέες και προτάσεις, για να ζωντανέψει το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού, και μάλιστα όχι μόνο των Ορθοδόξων Κυπρίων αλλά όλου του Ορθοδόξου χριστεπωνύμου  πληρώματος που ζεί και βιώνει  στην Κύπρο. Δηλαδή των   Ρώσων, των Σέρβων, των Ρουμάνων, των Βουλγάρων κλπ.
Ο προβληματισμός αυτός  επώασε παραγωγικά  τις ιδέες που κυοφορήθηκαν εκείνη την εποχή, εκ των οποίων προέκυψε  η ανέγερση του Ρωσικού Ναού, του πρώτου ρωσικής τεχνοτροπίας Ιερού Ναού. Ο Ναός είναι αφιερωμένος  στον Απόστολο Ανδρέα, αλλά  και εις Πάντας  τους  εν τη Ρωσική Γη διαλάμψαντας  Αγίους. Ο μεγαλόπρεπος αυτός Ναός, αληθινό κόσμημα, ανεγέρθη  στον περίβολο του Μητροπολιτικού Μεγάρου στο Επισκοπειό, Λευκωσίας.
Τα Θυρανοίξια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα, 27 Μαρτίου, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του μεγάλου Ευεργέτη και κτήτορος του Ιερού Ναού κ. Βιατσιεσλάβ Ζαρεγκώβ, Ρώσου επιχειρηματία, ο οποίος έχει αναπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα και αγαπά την Κύπρο και τον Κυπριακό λαό. Ο Ναός αυτός θα εξυπηρετεί τους Ρώσους χριστιανούς της Κύπρου. Θα επανδρωθεί τόσο  από Ρώσους κληρικούς όσο και από Κυπρίους.
. Τα επίσημα εγκαίνια του Ναού θα γίνουν τον μήνα Μάιο. Ωστόσο στα θυρανοίξια που θα γίνουν την Δευτέρα 27 Μαρτίου ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας προσδίδει πανορθόδοξο  χαρακτήρα.
Από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα συμμετάσχει ο Μητροπολίτης Ναϊρόμπης κ. Μακάριος, από το Πατριαρχείο Μόσχας  δίνει το παρών ο δεύτερος ισχυρός Ιεράρχης μετά τον Πατριάρχη Κύριλλο, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίων και ο Αρχιεπίσκοπος Γκάτσινα Αμβρόσιος. Από την Αντιόχεια ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων. Από τα Ιεροσόλυμα ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος,, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο,από την Σερβία ο Επίσκοπος Μοραβικίου Αντώνιος, από την Βουλγαρία ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος, από την Ελλάδα, προσωπικός προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Ταμασού,  ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, από την Ρουμανία ο υπεύθυνος της Ορθόδοξης Κοινότητας Ταμασού και Ορεινής Πρωτοπρ. Κυπριανός Μέγκα και από την Γεωργία ο Έξαρχος στην Κύπρο π. Ζαχαρίας.
Να πούμε ακόμη οτι   μετά την τελετή των Θυρανοιξίων, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Χορωδία της Θεολογικής Ακαδημίας Αγίας Πετρουπόλεως και τον Κύπριο καλλιτέχνη κ. Κώστα Χατζηχριστοδούλου.

Το γεγονός αυτό η Ρωσία το αντιμετωπίζει με την πρέπουσα σοβαρότητα γιαυτό και  θα φτάσουν πάνω από 90 Αξιωματούχους της Ρωσίας και άλλων χωρών,που τα ονόματά τους δεν έχουν ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.
Από  την Κύπρο, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και τον πρώην Πρόεδρο, κ. Χριστόφια,θα παραστούν ο Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Διευθυντές Υπουργείων αλλά και  δημόσιοι  λειτουργοί..

Τέλος να πούμε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης θα τιμήσει τον μεγάλο ευεργέτη, κτήτορα του Ναού, Βιατσισλάβ Ζαρενκόβ, με το ύψιστο παράσημο προσφοράς στην Κυπριακή Δημοκρατία.