You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Προτιμήστε την Παλαιά Διαθήκη και όχι επικοινωνιολόγους»

Φθιώτιδος Συμεών: «Προτιμήστε την Παλαιά Διαθήκη και όχι επικοινωνιολόγους»

  • Reading time:1 mins read

Στους δύο μεγαλύτερους Ναούς του Αγίου Αθανασίου στην Μητρόπολη Φθιώτιδος, στην Λαμία και στην Στυλίδα ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος για την εορτή του Μεγάλου Αθανασίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το απόγευμα της εορτής χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Μεγαλώνυμο Ναό του Αγίου Αθανασίου της πολυπληθούς ενορίας στα Γαλανέικα Λαμίας.

Τα Ιερά Αναλόγια εκόσμησαν χοροί ιεροψαλτών, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού και Καθηγητού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Σεραφείμ Κυρίτση, τη συμμετοχή του Ελλογιμωτάτου Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της γείτονος Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Πρωτοψάλτου κ. Ηλία Καπέλα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος συνέδεσε τα αναγνώσματα της εορτής εκ της Παλαιάς Διαθήκης με την προσωπικότητα του Αγίου Αθανασίου αλλά και με την σημερινή εποχή, η οποία έχει ανάγκη από ηγέτες σαν τον Άγιο Αθανάσιο, «έναν πραγματικό ηγέτη, ο οποίος συνδύαζε άριστα διοικητικά προσόντα, κοινωνικοπρονοιακή ευαισθησία και ηθική συγκρότηση».

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Μας παρουσιάζει η Παλαιά Διαθήκη το προφίλ ενός πραγματικού ηγέτη, ο οποίος συνδυάζει διοικητικά προσόντα, κοινωνικοπρονοιακή ευαισθησία και ηθική συγκρότηση. Αυτός είναι ο Μέγας Αθανάσιος. Αυτόν μας περιγράφει ως πρότυπο σήμερα και γι’ αυτό επιλέγει, αυτό είναι το πρότυπο και το παράδειγμα, το οποίο δίνει ο Μέγας Αθανάσιος, ο οποίος στην εποχή του δεν ήταν απλώς ένας άνθρωπος προσευχής, δεν ήταν

ένας απλός άνθρωπος νηστείας, δεν ήταν απλώς ένας άνθρωπος, ο οποίος έκανε καλές πράξεις, αλλά ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να συνδυάσει και γνώση και μόρφωση και εμπειρία και επάρκεια και στοχοθεσία και ιεράρχηση αναγκών και πάνω από όλα αυτά με φόβο Θεού, με αγάπη για τον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος ο οποίος μετά γνώσεως και μετά αγάπης επιτελεί και διακονεί τη ζωή του και τα χαρίσματα του αυτός προχωρά, αυτός στέκεται άξιος της αποστολής του και αυτός είναι που δεν κινδυνεύει από ατραπούς και από δυσκολίες και από πειρασμούς.

Έτσι πορεύτηκε ο Μέγας Αθανάσιος και έτσι μας καταλείπει πραγματικά και ένα υπερσύγχρονο εγχειρίδιο διοικητικών διαδικασιών και όχι μόνο, το οποίο μάλιστα, επειδή το 2023 είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ευλογημένη χρονιά για πολλούς σχεδιασμούς, θα συνιστούσα σε όσους ενδιαφέρονται να διακονήσουν ή να συνεχίσουν να διακονούν τις κοινές μας υποθέσεις, μεταξύ των άλλων να προτιμήσουν την Παλαιά Διαθήκη παρά τους επικοινωνιολόγους αυτού του κόσμου».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα της Ενορίας, ενώ τα μέλη της νεοσύστατης Γυναικείας Χορωδίας του Ναού «Η Αγία Ανθία» έψαλλαν τα κάλαντα και την φήμη του Σεβασμιωτάτου, αποσπώντας τον έπαινο και την ευλογία του.

Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα ανακοίνωσε ότι την πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, 5 Φεβρουαρίου 2023, θα τελέσει την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του δευτερεύοντος των διακόνων, π. Δημητρίου Σκαρλάτου, τον οποίο και θα τοποθετήσει στην Ενορία του Αγίου Αθανασίου Λαμίας. Ακολούθησε αβραμιαία δοχή και φιλοξενία στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, κατά την διάρκεια της οποίας μέλη της παραδοσιακής ορχήστρας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» απέδωσαν παραδοσιακά εόρτια τραγούδια.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετέβη στην παραθαλάσσια και όμορφη πρωτεύουσα της Ανατολικής Φθιώτιδος, την πόλη της Στυλίδος, όπου και ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον καλλιμάρμαρο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, προστάτου και πολιούχου της πόλεως.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Μέγα Αθανάσιο χαρακτηρίζοντάς τον ως πρότυπο εξέλιξης και προόδου όχι μόνο για την εποχή του, αλλά και για την σύγχρονη κοινωνία και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ο Άγιος Αθανάσιος και η θεολογία της Εκκλησίας έρχονται να μας πουν, ότι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός είναι «ομοούσιος τω Πατρί», είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος και ότι ο τέλειος Θεός δεν είναι ένας Θεός μονάρχης, τύραννος, αυταρχικός, βασανιστής, αλλά είναι ένας Θεός, ο οποίος σαρκώνεται και κατεβαίνει μέσα στον κόσμο, είναι ένας Θεός ο οποίος θυσιάζεται για τον άνθρωπο, είναι ένας Θεός, ο οποίος δέχεται να συκοφαντείται, να λοιδορείται, να διώκεται, να υποφέρει, να γεννηθεί πτωχός μέσα σε μια φάτνη, να υποστεί όλα τα δεινά αυτού του κόσμου και να ανέβει ακόμη και στο σταυρό και μάλιστα στο σταυρό να οδηγηθεί από τον ίδιο τον άνθρωπο, καθώς το κτίσμα θα οδηγήσει τον Κτίστη πάνω στο Σταυρό και πάνω στον Γολγοθά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανατροπή, η οποία ήρθε όχι στη θεολογία, αλλά στη ζωή ολόκληρη, η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη ανατροπή, η οποία ανέτρεψε οριστικά και κατήργησε και κατεδάφισε κάθε ειδωλολατρία, κάθε μοναρχία στην θεότητα.

Οφείλουμε λοιπόν μεγάλη ευγνωμοσύνη στο Μέγα Αθανάσιο και σε όλους αυτούς τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι όχι μόνο κατοχύρωσαν τα ορθά δόγματα, αλλά κατοχύρωσαν την αληθινή ζωή, την δυνατότητα να υπάρξει πραγματική κοινωνία προσώπων και κοινωνία σχέσεων μέσα στην Εκκλησία. Πράγματα, τα οποία σήμερα θεωρούμε δεδομένα και απλώς καθόμαστε να μαλώνουμε με μικρότητες.

Γι’ αυτό λοιπόν να γνωρίζουμε τις ρίζες της ιστορίας μας, τις ρίζες του πολιτισμού μας, να γνωρίζουμε την εξέλιξη των πραγμάτων προκειμένου και εμείς να γίνουμε φορείς εξέλιξης και προόδου και όχι φορείς συντήρησης και οπισθοδρόμησης.

Ο Μέγας Αθανάσιος μας προσκαλεί και μας προκαλεί σε πρόοδο και σε εξέλιξη, όχι όμως με συνθήματα και όχι με ιδεολογήματα, αλλά με εμβάθυνση ουσιαστική θεσμών και αξιών και όχι να μείνουμε εγκλωβισμένοι πίσω από λέξεις και πίσω από το γράμμα του νόμου, αλλά να αναδείξουμε το πνεύμα της αληθινής ζωής, της αληθινής πίστης, της αληθινής κοινωνίας».

Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Υπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, οι Δήμαρχοι, Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, Στυλίδος κ, Βιργινία Στεργίου και Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, Αντιδήμαρχοι των Δήμων Λαμιέων και Στυλίδος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Έμυ Αργυροπούλου, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Λιμενάρχης Στυλίδος κ. Ευθύμιος Βέτσικας, ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Στυλίδος, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_6457