You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Όποιος τηρεί το λόγο του, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα»

Φθιώτιδος Συμεών: «Όποιος τηρεί το λόγο του, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα»

  • Reading time:1 mins read

Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην ομώνυμη πολυπληθή Ενορία στα Γαλανέικα Λαμίας χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Όρθρο και ακολούθως τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών σήμερα Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ τα Ιερά Αναλόγια στελέχωσαν βυζαντινοί χοροί του Ναού, υπό τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» κ. Σεραφείμ – Παναγιώτη Κυρίτση.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με αφορμή τα ιερά αναγνώσματα της Κυριακής αναφέρθηκε στα γνωρίσματα της αληθινής πίστης και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Σήμερα το ευαγγελικό ανάγνωσμα μας παρουσιάζει δύο σημεία της Βασιλείας του Θεού, διότι τα θαύματα μέσα στη θεολογία της Εκκλησίας δεν είναι απλώς θεαματικές μεταβολές στη ζωή των ανθρώπων, αλλά είναι φανερώσεις της Βασιλείας του Θεού, η οποία σημαίνεται μέσα από πολλούς τρόπους μέσα στη ζωή του κόσμου και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, ενώ θεραπεύει ένα δωδεκάχρονο κοριτσάκι, την κόρη του Ιαείρου, ενώ θεραπεύει μια αιμορροούσα επί δώδεκα έτη γυναίκα, δεν επικεντρώνει το νόημα της διηγήσεως στο θαύμα, ίσα ίσα παραγγέλλει «μηδενὶ εἰπεῖν τὸ γεγονός», διότι κέντρο της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας είναι η πίστη και όχι το θαύμα, γιατί το μεγαλύτερο θαύμα είναι η πίστη.

Και τι σημαίνει πίστη; Τι σημαίνει ότι κάποιος είναι πιστός; Πιστός φίλος, πιστός σύζυγος, πιστός σύντροφος, πιστός συνεργάτης, πιστός συνοδοιπόρος, πιστός αδελφός, πιστός γείτονας; Σημαίνει ότι είναι έμπιστος, ότι έχει εμπιστοσύνη. Η πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη. Σημαίνει δηλαδή ότι κάποιος είναι

αφοσιωμένος σε αυτόν που αγαπά, είναι αφοσιωμένος σε αυτό που πιστεύει, είναι αφοσιωμένος στη σχέση την οποία έχει δημιουργήσει, είναι αφοσιωμένος σε αυτό το οποίο έχει αισθανθεί η καρδιά του και δεν αμφιταλαντεύεται, δεν προδίδει, δεν ξεπουλά, δεν πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος. Έχουμε στη ζωή μας πολλή ανάγκη τέτοιου είδους σχέσεις, σε μια εποχή ανασφάλειας, σε μια εποχή τοξικότητας, σε μια εποχή σύγχυσης, ταραχής και θορύβου. Σε μια εποχή γενικευμένης βίας όχι μόνο σωματικής που και αυτή δυστυχώς βρίσκεται σε έξαρση αλλά και ψυχολογικής και λεκτικής και διαδικτυακής και οικονομικής και κοινωνικής και πολλών άλλων πλευρών βίας. Σε μια τέτοια εποχή κατ’ εξοχήν έχει ανάγκη ο άνθρωπος να αισθανθεί ασφάλεια, να αισθανθεί εμπιστοσύνη, να μπορεί κάπου να βασιστεί και όσοι επενδύουν, γιατί κάποιοι επενδύουν μέσα στη βία, καλλιεργώντας τη βία, ακριβώς θέλουν να αποσταθεροποιήσουν, θέλουν να κλονίσουν τις ανθρώπινες σχέσεις ξεχνώντας βέβαια ότι όποιος επιχειρεί αυτό, στο τέλος πυροβολεί τα ίδια του τα πόδια και στο τέλος γκρεμίζει και το οικοδόμημα στο οποίο νομίζει ότι στέκεται.

Σε μια λοιπόν τέτοια ατμόσφαιρα, σε μια τέτοια εποχή, μας φέρνει δύο πρόσωπα τα οποία είχαν πίστη και μας βεβαιώνει ο Χριστός ότι είχαν αληθινή πίστη, γι’ αυτό και ο Χριστός απευθύνεται σε αυτά τα πρόσωπα και τους λέει μια φράση που έχουμε τεράστια ανάγκη να την ακούσουμε και εμείς: «μὴ φοβοῦ· μόνον πίστευε, καὶ σωθήσεται. θάρσει, θύγατερ, ἡ πίστις σου σέσωκέ σε· πορεύου εἰς εἰρήνην.»

Πόσο ανάγκη έχουμε να ακούσουμε κάποια φωνή που να μας βεβαιώσει ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε, διότι σπέρνεται ο φόβος σε όλη αυτή την ατμόσφαιρα, την οποία ζούμε και στον δημόσιο χώρο και στο δημόσιο διάλογο και στην πλατεία του διαδικτύου και όχι μόνο, οι άνθρωποι αισθάνονται φόβο, σφίγγεται η καρδιά τους, δεν ξέρει κανείς από πού να φυλαχθεί, δεν ξέρει τι να πιστέψει, δεν μπορεί να καταλάβει από πού κινδυνεύει και μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα έχουμε ανάγκη να

ακούσουμε μια γλυκιά, ιλαρή, σταθερή φωνή που να μας πει «μη φοβάσαι. Έχε θάρρος. Η πίστη σου θα σε σώσει».

Η αληθινή πίστη δεν ζητωκραυγάζει, η αληθινή πίστη δεν δημιουργεί θόρυβο, η αληθινή πίστη δεν ταυτίζεται με ταμπέλες, η αληθινή πίστη δεν ταυτίζεται, για να θυμηθούμε παλιές αλήστου μνήμης εποχές, με “πιστοποιητικά έξωθεν καλής μαρτυρίας”, η αληθινή πίστη δεν ταυτίζεται ούτε με οικονομικό μέγεθος, ούτε με κοινωνική τάξη, ούτε με μορφωτικό επίπεδο. Η αληθινή πίστη βρίσκεται στον άνθρωπο, ο οποίος ταπεινά, σεμνά, συνετά εκφράζει την αγάπη που νιώθει σε Αυτόν που του δίνει δύναμη, σε αυτό που του δίνει δύναμη, σε αυτό, το οποίο έχει ανάγκη να σταθεί και να προχωρήσει στη ζωή του. Και Αυτός είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός.

Μας φανερώνεται μέσα από αυτά τα πρόσωπα, ότι η αληθινή πίστη δεν βρίσκεται σε εξωτερικούς τύπους, η αληθινή πίστη δεν βρίσκεται σε σχήματα και σε διαβεβαιώσεις. Άλλωστε πόσες φορές στη ζωή μας οι άνθρωποι, οι οποίοι μας έχουν προδώσει ή μας έχουν πουλήσει, να το πω έτσι πιο λαϊκά, δεν ήταν κατεξοχήν οι άνθρωποι οι οποίοι μας διαβεβαίωναν συνεχώς για το πόσο πολύ μας αγαπάνε, για το πόσο κοντά μας είναι, για το πόσο πολύ πιστεύουν σε μας, για το πόσο δοσμένοι και αφοσιωμένοι είναι σε εμάς. Πόσες φορές δεν έχουμε δεχτεί μαχαιρώματα και πληγές από ανθρώπους ευεργετημένους από εμάς, από ανθρώπους, τους οποίους ανοίξαμε την πόρτα του σπιτιού μας, ανοίξαμε την καρδιά μας, δώσαμε χώρο από την ύπαρξή μας.

Η αληθινή πίστη βρίσκεται στην λεπτή αύρα της διακριτικής, συνετής και τρυφερής παρουσίας στη ζωή μας. Η αληθινή πίστη καλλιεργείται εκεί που υπάρχει η σιωπηρή και έμπρακτη αποδοχή του άλλου στη ζωή μας, εκεί που ο θόρυβος σταματά και μιλάει η δύναμη του βλέμματος, η δύναμη της καρδιακής επικοινωνίας, εκεί που οι άνθρωποι μοιράζονταν τον ίδιο κόσμο έστω κι αν κανείς άλλος δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό. Αλλά όταν δύο άνθρωποι επικοινωνούν καρδιακά και

πραγματικά και εσωτερικά, τότε πιστεύει ο ένας στον άλλον, και τότε ζουν αληθινές σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης.

Αυτό άλλωστε μας βεβαιώνει ο Απόστολος Παύλος σήμερα με την προς Γαλάτας Επιστολή του. Γι’ αυτή την πίστη μας μιλά όταν λέει ότι ο άνθρωπος δεν δικαιώνεται «εξ έργων νόμου αλλά εκ πίστεως». Δεν θα δικαιωθεί ο άνθρωπος τηρώντας έθιμα μόνο και παραδόσεις. Δεν θα δικαιωθεί και δεν θα βρει νόημα στη ζωή του ο άνθρωπος απλώς περνώντας το κατώφλι της Εκκλησίας. Μακάρι αδερφοί μου περνώντας την θύρα του Ναού να αλλάζαμε μαγικά και αυτόματα. Μακάρι μπαίνοντας μέσα στο Ναό, με ένα πέρασμα μόνο, ν’ άλλαζε η ζωή μας. Αλλά για να αλλάξουμε πραγματικά και να αλλάξουμε καρδιακά και για να αλλάξουμε εσωτερικά, θα αλλάξουμε αν ακολουθήσουμε την οδό της σταυρωμένης πίστης.

«Χριστῷ συνεσταύρωμαι· ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός·»

Η πίστη η αληθινή είναι η πίστη η οποία έχει θυσία, έχει προσφορά, έχει αυταπάρνηση, έχει σιωπή, έχει συγγνώμη.

Για να σταθούμε πιστοί στον Θεό και πιστοί ο ένας στον άλλον, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, αλλά και να αθληθούμε στο μεγάλο αγώνισμα να αποδεικνυόμεθα άξιοι της εμπιστοσύνης των άλλων. Γιατί η εμπιστοσύνη χτίζεται όταν την τιμάμε έμπρακτα. Η εμπιστοσύνη χτίζεται όταν την τεκμηριώνουμε με βίωμα, με πράξεις και με έργα και με καθημερινότητα ζωής. Αυτή λοιπόν τη πάλη να δώσουμε. Να αποδειχθούμε αξιόπιστοι στα παιδιά μας, στους γονείς μας, στους συμπολίτες μας, στην κοινωνία μας ολόκληρη. Όποιος τηρεί το λόγο του, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Και όποιος μπορεί να δει στα μάτια τους ανθρώπους και να τους βεβαιώσει γι’ αυτό το πράγμα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και μπορεί να συνεχίζει αγέρωχος να προχωρά μέσα στο δρόμο και στη πορεία της ζωής».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και τους άρτους, τους οποίους προσέφερε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Φθιώτιδος, ο οποίος και πραγματοποιεί την ετήσια εορτή του την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ευχόμενος χρόνια πολλά σε όλα τα μέλη των ευλογημένων πολυτέκνων οικογενειών του Νομού Φθιώτιδος, διαβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την αμέριστη έμπρακτη συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας προς τις πολύτεκνες οικογένειες, αποστέλλοντας ξανά μηνύματα ενότητος και συνεργασίας για την λύση του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος, το οποίο ταλαιπωρεί την πατρίδα μας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών παρουσίασε και το νέο Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Πρωτ. π. Δημήτριο Ατματζίδη, Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού, του Γραφείου Τύπου και των ΜΜΕ της Ιεράς Μητροπόλεως, μέχρι πρότινος προϊστάμενο της ιστορικής ενορίας του Αγίου Δημητρίου Λαμίας, ο οποίος προέρχεται από της παιδικής του ηλικίας από τους κόλπους της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου εις διαδοχήν του μέχρι τώρα Προϊσταμένου του Ναού Πρωτ. π. Δημητρίου Μανώλη, ο οποίος θα συνεχίσει την διακονία του στην Αθήνα.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς και στους δύο την από Θεού δύναμη στη διακονία τους και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο μέρα χαράς για την Ενορία, αλλά μέρα χαράς και για την τοπική Εκκλησία και τον ίδιο τον Επίσκοπο της, ο οποίος χαίρεται και ευφραίνεται και καμαρώνει για την εξέλιξη των πνευματικών του παιδιών».

Τέλος, ο κ. Συμεών στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των νέων εγκαταστάσεων εστίασης του Κέντρου Αγάπης του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, στο οποίο σιτίζονται καθημερινά δεκάδες εμπερίστατοι συνάνθρωποί μας, καθώς και το νέο χώρο κατηχητικών σχολείων της Ενορίας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ν. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιο Κυρίτση, καθώς και τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την αμέριστη συμπαράστασή τους στο κοινωνικοπρονοιακό έργο της Ενορίας και της τοπικής Εκκλησίας εν γένει, αλλά με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε τις «διακόνισσες της αγάπης», της κυρίες που καθημερινά ετοιμάζουν το φαγητό των πτωχών αδελφών μας με αγάπη, χαρακτηρίζοντας το έργο τους ως «ιερό και άγιο».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην Ακολουθία του Αγιασμού μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ο Πρόεδρος του του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Φθιώτιδος κ. Ευμορφία Ρουποτιά – Σκαμαγκούλη με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Λαμίας κ. Ευάγγελος Αλεξανδρής, οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και κ. Ελένη Μακρή, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_1265