You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Μόνο με τον διάλογο οικοδομούνται σχέσεις εμπιστοσύνης»

Φθιώτιδος Συμεών: «Μόνο με τον διάλογο οικοδομούνται σχέσεις εμπιστοσύνης»

  • Reading time:1 mins read

Στον Ιερό Ναό που διακόνησε για πολλά χρόνια ως Προϊστάμενος και Εφημέριος, στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Φανουρίου Ιλίου Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ιερούργησε σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, κατόπιν κανονικής αδείας και ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’.

Ο κ. Συμεών χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ έγινε δεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους παλαιούς του συνεργάτες και πολλά πνευματικά του παιδιά, καθώς ο κ. Συμεών είχε να ιερουργήσει στον Ναό του Αγίου Φανουρίου από τις 12 Οκτωβρίου 2019, την επόμενη μέρα της εκλογής του ως Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89, 4 Fm) και μέσω διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Στρεφόμαστε σήμερα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, στους αδύναμους αδελφούς μας.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας το φως. Παρά ταύτα βλέπουμε αδελφούς μας να θέλουν και να επιδιώκουν και περιφέρουν να βυθίσουν τον κόσμο μέσα στο σκοτάδι. Η άρνηση της αγάπης και της αλληλεγγύης, ο παραλογισμός του πολέμου, η βία και όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι τίποτα άλλο παρά άρνηση του φωτός μέσα στον κόσμο.

Αυτό το φως μας έχει δοθεί στο πρόσωπο του Χριστού μας, και όπως μας λέγει ο Απόστολος Παύλος:«῎Εχομεν δὲ τὸν θησαυρὸν τοῦτον ἐν ὀστρακίνοις σκεύεσιν».

Έχουμε άπειρους λόγους να θλιβόμαστε, αλλά αυτή η θλίψη δεν θα πρέπει να επιτρέψει να στενέψει ο χώρος της καρδιάς μας. Δεν σημαίνει ότι επειδή βλέπουμε το κακό γύρω μας, εμείς θα συμβιβαστούμε με αυτό, δεν σημαίνει ότι θα το υιοθετήσουμε ως ένα πεπρωμένο και μια ειμαρμένη από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Εμείς τα παιδιά του φωτός, δεν θα θεωρήσουμε ότι αυτή είναι η κακιά μας η μοίρα. «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» λέει ο ποιητής και βασική προϋπόθεση για να αναδειχθεί αυτό το φως μέσα από την καρδιά του καθενός, είναι να δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης.

Μια τέτοια φωνή εμπιστοσύνης ήταν και αυτή του Πέτρου προς τον Χριστό, την οποία ακούσαμε σήμερα: «ἐπὶ δὲ τῷ ρήματί σου χαλάσω τὸ δίκτυον». Μόνο με τον διάλογο όπου μια κοινωνία αποδέχεται την κριτική και την διαμαρτυρία, μπορεί να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν μπορεί να υπάρχει αγάπη χωρίς αμφιβολία. Έτσι οικοδομούνται σχέσεις αγάπης και εμπιστοσύνης.

Πως θα στηρίξουμε τον ευάλωτο άνθρωπο; Γιατί κάθε άνθρωπος, ακόμα και αυτός που φαίνεται πανίσχυρος, είναι ευάλωτος και ευπαθής. Η απάντηση στην αδυναμία και η πραγματική δύναμη είναι η δύναμη της αλληλεγγύης, της αγάπης, της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας, η δύναμη της αποδοχής. Είναι μεγάλο πράγμα και μεγάλη αρχοντιά και δύναμη να αποδέχεσαι τον άλλο όπως πραγματικά είναι, μοναδικός, γιατί η ετερότητα είναι ταυτόσημη με την μοναδικότητα. Είμαστε για τα δύσκολα και τα δύσκολα είναι «παιχνιδάκι» στην κυριολεξία, όταν υπάρχει αγάπη και ενότητα μεταξύ μας. Μας παγώνουν οι πίκρες αυτές της ζωής; Φέρνουμε την θέρμη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης και μέσα στην αγκαλιά της Εκκλησίας θα τα καταφέρουμε. Η δυσκολία δεν

είναι προνόμιο δικό μας. Όλη η οικουμένη βρίσκεται σε δυσκολία και σε μια μεταβατική περίοδο. Εμείς τα παιδιά του Χριστού, που μας φωτίζει ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, τα παιδιά της Εκκλησίας και της αγάπης, θα διαλέξουμε το φως και την χαρά της αγάπης και θα τα καταφέρουμε και θα γίνουμε και φάρος και παράδειγμα για όλο τον κόσμο».

Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος της Ενορίας π. Νικόλαος Βλαβιανός εκ μέρους όλων, των επιτρόπων, των ιεροψαλτών, των συνεργατών εθελοντών της Ενορίας και όλων των πιστών του Αγίου Φανουρίου, κατέθεσε την ευγνωμοσύνη, την αγάπη και τον άπειρο σεβασμό όλων προς τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε για αυτή την μία ακόμη αγιαστική επίσκεψή του στο Ναό.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών είχε την ευκαιρία για μια ακόμη πνευματική ουσιαστική επικοινωνία με όλους στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: εκ του κόμματος ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ η Υφυπουργός για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια κ. Μαρία Συρεγγέλα, ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Λοβέρδος και τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ο τέως Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουπλής και η Βουλευτής κ. Χαρά Καφαντάρη, από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η βουλευτής κ. Νάντια Γιαννακοπούλου και ο τέως Υπουργός κ. Μιχάλης Καχριμάκης και από τον Δήμο Ιλίου ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δημήτριος Φραγκάκης.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_0350