You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Εγκαινίζεσθε και εν καινότητι ζωής πολιτεύεσθε»

Φθιώτιδος Συμεών: «Εγκαινίζεσθε και εν καινότητι ζωής πολιτεύεσθε»

  • Reading time:1 mins read

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της Αναστάσεως του Χριστού τελέσθηκε απόψε ο Μέγας Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων στο όμορφο ακριτικό χωριό Πουρνάρι του Δήμου Δομοκού.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών πραγματοποίησε την κατάθεση των Ιερών Λειψάνων στην προς εγκαινισμόν Αγία Τράπεζα του Ναού και ακολούθως χοροστάτησε στον Μέγα Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό των Εγκαινίων.

Τον κ. Συμεών πλαισίωσαν ο Άγιος Πρωτοσύγγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Παναγίας Αντινίτσης Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, καθώς και οι ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Δομοκού, Θαυμακού και Νέου Μοναστηρίου.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό των Εγκαινίων παραβρέθηκαν η Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Πουρναρίου, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δομοκού, εκπρόσωποι άλλων φορεών και συλλόγων του τόπου, καθώς και σύσσωμοι οι κάτοικοι του χωριού, από την ευρύτερη περιοχή του Δομοκού και πολλοί επισκέπτες, οι οποίοι και κατάγονται από το χωριό και διαμένουν σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσαν χοροί ιεροψαλτών υπό τον Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, συμπαραστατουμένου από τον Πρωτοψάλτη κ. Γεώργιο Αργυρό και τοπικούς ιεροψάλτες.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μεγάλο, ιστορικό αλλά και μοναδικά πνευματικό – οντολογικό γεγονός των Εγκαινίων ενός Ναού, εξηγώντας λεπτομερώς το κάθε τελούμενο και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Η τελετή η οποία γίνεται έχει πνευματικό και οντολογικό περιεχόμενο, για αυτό και οι ψαλμοί όλοι τονίζουν ότι τα εγκαίνια θα ολοκληρωθούν και θα πραγματοποιηθούν εφόσον οδηγήσουν σε προσωπικό εγκαινισμό του καθενός από μας. «Εγκαινίζεσθε αδελφοί», μας καλεί ο ψαλμωδός.

 

«Εγκαινίζεσθε αδελφοί και τον παλαιόν άνθρωπον αποθέμενοι, εν καινότητι ζωής πολιτεύεσθε». Είναι μια ευκαιρία δηλαδή τα εγκαίνια του Ναού, εδώ στο Πουρνάρι να αποτελέσουν εναρκτήριο λάκτισμα και για το προσωπικό μας εγκαινισμό, να αρχίσουμε μία καινούργια ζωή από αύριο.

 

Ποια είναι αυτή η καινούργια ζωή που έχουμε ανάγκη, ποιος είναι ο παλαιός άνθρωπος που θα πρέπει να τον εγκαταλείψουμε;

Ο παλαιός άνθρωπος είναι ο άνθρωπος της κακίας, είναι ο άνθρωπος της αμαρτίας, είναι ο άνθρωπος της μικρότητας, είναι ο άνθρωπος της ζήλιας, ο άνθρωπος του φθόνου, ο άνθρωπος που είναι κλεισμένος στον εαυτό του, είναι ο άνθρωπος που δεν αγαπά. Ποιος είναι ο καινούργιος άνθρωπος; Είναι αυτός που ψάλαμε πριν από λίγο, αυτός που ζει την Ανάσταση και τι σημαίνει ζω την Ανάσταση; «Αλλήλους περιπτυξώμεθα, συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει και τοις μισούσιν ημάς». Αυτός είναι ο καινούργιος άνθρωπος. Αυτός που ανοίγει την αγκαλιά του, που αγαπά όλους τους ανθρώπους, αυτός που έχει την αρχοντιά να συγχωρέσει, να υπερβεί, να ξεπεράσει, να ξεχάσει, να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις του.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία τα εγκαίνια που θα τελέσουμε, να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στις μεταξύ μας σχέσεις και αν έχουμε παλαιούς λογαριασμούς είναι ευκαιρία να κάνουμε όχι ρύθμιση χρεών, αλλά διαγραφή χρεών. Είναι ευκαιρία όχι να βάλουμε 120 δόσεις, αλλά να χαρίσουμε τα χρέη, τα πνευματικά χρέη. Να αφήσουμε πίσω τις κακίες, αν έχουμε κάτι που μας έχει πικράνει, αν με κάποιο συγχωριανό μας έχουμε μία αντιπαράθεση ή έχουμε να μιληθούμε χρόνια, είναι μια μεγάλη

ευκαιρία να τακτοποιήσουμε αυτήν την εκκρεμότητα, ει δυνατόν απόψε, για να ξεκινήσει κάτι καινούργιο στη ζωή μας και θα δούμε πόσο πιο ωραία θα είναι η ζωή μας, πόσο πιο ελεύθερη, πόσο πιο άνετη, πόσο πιο χαρούμενη.

Αυτή είναι η μεγάλη ευλογία αυτού του τεραστίου γεγονότος το οποίο ζούμε εδώ στην ενορία και ενθυμούμαι στην πρώτη μου επίσκεψη όταν ήρθα στο Πουρνάρι και προσκύνησα εδώ στο Ναό, μου το είπατε από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, και σας εξομολογούμαι ότι περίμενα να τελειώσουμε με την πανδημία, να είναι οι συνθήκες πιο ευνοϊκές και ήθελα ακριβώς στην Αναστάσιμη περίοδο που είναι όλη μια περίοδος εγκαινίων, είναι Διακαινήσιμος Εβδομάδα, Βαπτισματική Εβδομάδα».

Σήμερα το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στις 07:00 π.μ. θα χοροστατήσει στον Αναστάσιμο Όρθρο, και θα τελέσει τα Εγκαίνια της Αγίας Τραπέζης και ακολούθως την πρώτη Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

https://www.flickr.com/photos/186807055@N06/sets/72177720307690449/