You are currently viewing ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Ο Μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος «ανοίγει» το θέμα της λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Ο Μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος «ανοίγει» το θέμα της λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα

  • Reading time:1 mins read

✔️Αποτελεί πρόβλημα για την Βοιωτική Εκκλησία (ΒΙΝΤΕΟ)

Παραμένει πρόβλημα μόνο για τη Βοιωτική Εκκλησία σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο, η ύπαρξη και λειτουργία του αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα.

Όπως επισημαίνει στo Star Κεντρικής Ελλάδος  η Ορθόδοξη εκκλησία δεν συμφωνεί με τη διαδικασία της καύσης και δεν επιτρέπεται να προσφέρει τις επιθανάτιες προσευχές της σε εκείνους που επιλέγουν την αποτέφρωση.


Η αδιάφορη στάση της πολιτείας, όπως τονίζει, να επιλύσει το μείζον αυτό ζήτημα δημιουργεί τριγμούς στο εσωτερικό της εκκλησίας καθώς επιτρέπονται κηδείες με ιερείς στο αποτεφρωτήριο κάτι που απαγορεύει η εκκλησία.

Σημειώνεται ότι ο ιεράρχης επανέρχεται συχνά για τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου θέτοντας θρησκευτικές και όχι μόνο παραμέτρους που αφορούν στο θέμα.

“… Για τους μεν Ορθοδόξους Χριστιανούς η Εκκλησία ενημερώνει για την Αλήθεια που αφορά στην πίστη και στην παράδοσή Της για το συγκεκριμένο θέμα και ό,τι συνεπάγεται η επιλογή της καύσης εκ μέρους των, για να μη δέχονται αύριο οι Κληρικοί μας μεγάλη πίεση από τους συγγενείς εκείνων που επέλεξαν την καύση για την απόδοση επικηδείων ακολουθιών και μνημοσύνων. Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος που αφορά το ως άνω θέμα.

Η ψυχική και συναισθηματική φόρτιση και επίδραση του λαού μας που ξένος σ’ αυτή την επιλογή της καύσεως αντιδρά και εκφράζει τον αποτροπιασμό του σε πολλές περιπτώσεις, όπως διαπιστώσαμε και στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, όπου απεγνωσμένα ζητούσαν οι συγγενείς τις σορούς των συγγενών τους για να ενταφιάσουν έστω και τα υπολείμματά τους. Ο τόπος ταφής του νεκρού σώματος γίνεται σημείο αναφοράς, αγάπης, τιμής, εκφράσεως πόνου και οδύνης που ψυχολογικά ανακουφίζουν και αναπαύουν τους συγγενείς και φίλους του εκλιπόντος. Από την ως άνω εγκατάσταση στην περιοχή της Ριτσώνας δημιουργούνται πολλά προβλήματα και αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά στην επίδραση της καύσεως στην ατμόσφαιρα και στο φυσικό περιβάλλον εν γένει.

α. Η επιλογή της Ριτσώνας στην θέση «Μεγάλη Γέφυρα» είναι καλλιεργήσιμη γη με διάφορα κηπευτικά, εκτάσεις αμπελώνων και ελαιώνων. Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι τα προϊόντα τους θα αχρηστευτούν και θα προστεθούν στα αζήτητα όπως έγινε με την ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του Ασωπού.

β. Ο χώρος που επελέγη απέχει ελάχιστα μέτρα από πολύ μεγάλα εργοστάσια οινοποιίας και βεβαίως υπάρχουν και πολλά εργοστάσια στην περιοχή αναλώσιμων ή μη προϊόντων που ασφαλώς θα επηρεαστούν όπως και οι εργαζόμενοι από την τέφρα και τους ρύπους που θα εκπέμπονται. Το πιο απίθανο, όμως, της επιλογής του χώρου είναι ότι γειτνιάζει με το παλαιό στρατόπεδο που σήμερα λειτουργεί ως Hot Spots των εγκατεστημένων προσφύγων ανάμεσα στους οποίους είναι και πολλά παιδιά. Παρόμοια ανησυχία υπάρχει στα απέναντι χωριά Ελεώνας, ?ρμα και την ευρύτερη βιομηχανική περιοχή των Θηβών όσον αφορά τους εκπεμπόμενους ρύπους που φοβούνται ότι θα επηρεάζουν την ατμόσφαιρα, την αναπνοή και καλή υγεία των κατοίκων και εργαζομένων. Στην υπ’ αριθμ. 26719/4153/18-7-2011 απόφαση «Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου(ΓΠΣ) πρ. Δήμου Αυλίδας Ν. Ευβοίας και νυν Δημ. Ενότητας Αυλίδας Δήμου Χαλκιδέων» (ΦΕΚ 219/ ΤΑΑ & ΠΘ/2011) ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ, ότι στην εν λόγω περιοχή επιτρέπεται η χωροθέτηση αποτεφρωτηρίου νεκρών.

Η περιοχή στην οποία αδειοδοτήθηκε η εν λόγω εγκατάσταση χαρακτηρίζεται από το ΓΠΣ ως ζώνη μη οχλουσών βιομηχανικών-βιοτεχνικών εγκαταστάσεων (ΒΤ1). Με τον όρο «μη οχλούσες βιομηχανικές- βιοτεχνικές εγκαταστάσεις» θεωρούνται οι εγκαταστάσεις που δεν εκλύουν στο περιβάλλον αέριους ρύπους, στερεά και υγρά απόβλητα. Επομένως τίθεται το απλό ερώτημα σε ποια νομοθεσία βασίστηκαν οι υπηρεσίες αδειοδότησης και κατέταξαν το αποτεφρωτήριο νεκρών στις μη οχλούσες βιομηχανίες, όταν αυτό απορρίπτει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία αέριους ρύπους, όπως και απόβλητα στο έδαφος κατά την διαβροχή και ταφή της τέφρας των νεκρών στον περιβάλλοντα χώρο του αποτεφρωτηρίου; Τα παραπάνω σχετικά με το είδος αποβλήτων του εν λόγω αποτεφρωτηρίου περιλαμβάνονται στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 3684/Φ.14/3805/2-7-2018 απόφαση υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και αναρτήθηκε με ΑΔΑ: Ω1317ΛΗ- 4Σ6. Η Ορθόδοξη Εκκλησία καλεί τον άνθρωπο ελεύθερα ή όχι να αποδεχθεί τον Θεό και να συνάψει σχέση αγάπης με τον Ίδιο και την Αλήθεια Του. Η ελευθερία, λοιπόν, της επιλογής των ανθρώπων είναι δεδομένη και εκπεφρασμένη, γεννιούνται, όμως, τα εξής ερωτήματα: Γιατί τόση σπουδή και βιασύνη στην εγκατάσταση του αποτεφρωτηρίου νεκρών στη Ριτσώνα , όταν από πολλές περιοχές με διάφορους τρόπους ακυρώθηκε; Γιατί χωροθετήθηκε το αποτεφρωτήριο σε περιοχή που είναι καλλιεργήσιμη με κηπευτικά, αμπέλια και ελαιώνες, αλλά και τόπος διαμονής εργαζομένων και ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας; Γιατί δεν υπήρξε καμιά απόφαση και συζήτηση τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, αλλά και των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής; Όλοι γνωρίζουμε ότι στην πατρίδα μας για οποιαδήποτε δραστηριότητα ἤ κατασκευή υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα παρά την χαλαρότητα που επικρατεί την περίοδο του θέρους εσπευσμένα εκδόθηκαν η υπ’ αριθμ. 3684/Φ.14/ 3805 /2-7-2018 απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας –Τμήμα Χορήγησης Αδειών, Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αλλά και η υπ’ αριθμ. 016 Γνωστοποίηση για την εγκατάσταση μεταποιητικής συναφούς δραστηριότητας. Επίσης διερωτώμεθα πως τόσο αβίαστα εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 111/12-9-2018 έγκριση δόμησης της Διευθύνσεως Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων και μάλιστα στις 25 Οκτωβρίου τ.ε. για την οποία ενημερωθήκαμε και ζητήσαμε διευκρινίσεις προφορικά από όλους τους φορείς που εξέδωσαν τις άδειες, αλλά και ενημερώσαμε τους υπευθύνους εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Δήμων και Κοινοτήτων, όταν είχαν αρχίσει και προχωρούσαν οι εργασίες του αποτεφρωτηρίου στον ως άνω χώρο; Ελπίζω ότι υπάρχουν περιθώρια επανεξετάσεως και αποτιμήσεως του ως άνω θέματος που επιφέρει αναστάτωση, διχογνωμία, αγωνία για το μέλλον και διάσπαση της ενότητας των ανθρώπων σε μια εποχή μάλιστα που έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη την ενότητα και τη συνεργασία..”, έχει επισημάνει στο παρελθόν ο ιεράρχης.