You are currently viewing Έως πότε θα αφήνουμε την αθλιότητα και το έρεβος της ψυχής ορισμένων να μαυρίζει την ζωή της Εκκλησίας μας;

Έως πότε θα αφήνουμε την αθλιότητα και το έρεβος της ψυχής ορισμένων να μαυρίζει την ζωή της Εκκλησίας μας;

  • Reading time:1 mins read

Οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις  ενός Μητροπολίτη …

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Σας έχω πει πολλές φορές  μέσα από τις σελίδες αυτές πως ό,τι με ερεθίζει αρνητικά και το θεωρώ έξω από το εκκλησιαστικό ήθος  θα σας το παρουσιάζω,θα το σχολιάζω και θα το στιγματίζω!
Αυτό θα κάνω και τώρα! Εδώ και καιρό ένας Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφού κατάφερε να διχάσει το ποίμνιό του με την μεγαλομανία του,στα χρόνια που βρίσκεται στην ακριτική επαρχία που διαποιμαίνει και αφου δεν πέτυχε την μετάθεσή του κάπου πιο κεντρικά και σε μεγαλύτερη Μητρόπολη, ανάλογα με τα τεράστια προσόντα… βραδύτητας που τον διακρίνουν, έχει επιδοθεί εσχάτως σε έναν πόλεμο σπερμολογίας και λασπολογίας εναντίον ενός κληρικού άλλης Μητροπόλεως,ο οποίος ήλθε η ώρα να  πάρει τον δρόμο της προαγωγής.Και αυτός κάνει ό,τι μπορεί για να τον σταματήσει! Πολύ ηθικό για κληρικό και μάλιστα για Ιεράρχη!

Το είχε ξανακάνει αυτό, όταν ακούστηκε το όνομα του εν λόγω κληρικού για μια άλλη Μητρόπολη, που είχε χηρεύσει προ καιρού. Σταμάτησε νομίζοντας οτι πέτυχε το σκοπό του  και τώρα επανήλθε υπό ετέραν μορφή! Και μάλιστα δριμύτερος!Σαν το τζουκ-μποξ , παίζει το τραγούδι του ανάλογα με το κέρμα που θα του ρίξεις! Και μετά σταματά!

Δεν ξέρουμε γιατί το κάνει! Αλλά όσα λέγει και διαδίδει είναι αποκυήματα της μάλλον αρρωστημένης φαντασίας του. Είναι κακότητες και ψευδολογίες που συνήθως λένε οι… γεροντοκόρες,όταν κάποια φίλη τους βρει γαμπρό να νυμφευθεί και φοβάται η καημένη μη μείνει στο ράφι!Αλλά αυτός  δεν έμεινε στο ράφι, αν και για ράφι ήταν!Μάλλον τα κόμπλεξ που έχει δεν τον αφήνουν να δει κατάματα την πραγματικότητα και   να προσφέρει κάτι πιο ουσιαστικό χωρίς να καταφεύγει στην διαρροή κακόβουλων και ανυπόστατων σχολίων! Αλλά ας το προσέξει αυτό γιατί η λάσπη ενίοτε επιστρέφει σε αυτόν που την εκτοξεύει! 

Προφανώς όλα αυτά έχουν τη ρίζα τους  στο παρελθόν. Ο εν λόγω κληρικός που δίνει τον αγώνα του και ετοιμάζεται να προαχθεί από την Ιεραρχία, προέρχεται από την ίδια πνευματική φύτρα με τον σπερμολόγο Μητροπολίτη!Και η αλήθεια είναι ότι από τον κοινό γέροντα τους θα έχει ακούσει πολλά για τον κακόψυχο Μητροπολίτη και αυτό δεν το σηκώνει ο οργανισμός του! Δεν θέλει τον άλλο να ξέρει γιαυτόν ούτε επιθυμεί να τον έχει ομότιμό του μέσα στην Ιεραρχία. Τον θέλει απέξω, στη μειονεκτική σε σχέση μ’αυτόν , θέση του Αρχιμανδρίτη.

Αν και τα όσα λέγει εναντίον του κληρικού, προφανώς θα έπρεπε να τα λένε άλλοι γιαυτόν! Αφού διέλυσε με τις ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις του μια πετυχημένη και οργανωμένη  Μονή –κόσμημα της επαρχίας του- και την δίχασε και μοιράστηκαν οι Μοναχές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα- έγκριτος νομικός των Αθηνών έχει πολλά να μας διηγηθεί για το θέμα αυτό με βάση το αρχείο που έχει! Και αντί να σιωπά και να προσεύχεται εν συντριβή και να ζητά το έλεος του Θεού όπως κάνουμε όλοι μας, έρχεται τώρα και κάνει τον τιμητή και αποφαίνεται με τρόπο απαράδεκτο για συγκληρικό παρ´αδελφό του!

Άρχισε ξανά να διαδίδει τις συκοφαντίες του εναντίον, του  κληρικού! Είναι άδικο, είναι κρίμα, θα τον κάψει ο Θεός! Δεν έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ στα χρονικά της Εκκλησίας.

Αν είχε τη δύναμη και το θάρρος και την τσίπα- ναί την τσίπα- ας έκανε γραπτή καταγγελία – αν είχε εκκλησιαστικό ήθος και αν είχε ανδρώα και ανδρική συμπεριφορά αυτό θα έκανε- αλλά επιδίδεται σε έναν άνανδρο  κλεφτοπόλεμο,διαβάλλοντας τον κληρικό  σε άλλους Μητροπολίτες και σκορπώντας το μικρόβιο της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης! Είναι επιεικώς απαράδεκτο και ασφαλώς πρόστυχο!

Και εκτός από το ότι είναι πρόστυχο και ανήθικο, εάν αυτό σαν τακτική επικρατήσει στην Εκκλησιά μας , τότε θα συμβαίνει για κάθε υποψήφιο, που κάποιοι στοχοποιούν πριν από κάθε εκλογή. Πού θα καταντήσει η Εκκλησία με τέτοιες μεθοδεύσεις;

Τα έζησε κάποτε αυτά η Εκκλησία μας με τις οργανώσεις και τις οργανωμένες αντιδράσεις σε χειροτονίες Μητροπολιτών! Και θυμάστε τι έλεγε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ για όλα αυτά!  Καλό είναι να μην τα ξαναζήσουμε!

Τον συγκεκριμένο κληρικό που είναι προς προαγωγή  δεν τον γνώριζα! Και μάλιστα κάποιες φορές άσκησα κριτική στον Μητροπολίτη του για διάφορα θέματα αλλά ποτέ με τρόπο εχθρικό!Ωστόσο για τον κληρικό αυτό άκουσα από τα παιδιά μου, που ζουν στην πόλη που υπηρετεί ο πατήρ και εργάζεται ιεραποστολικά τα καλύτερα! Ήταν τότε μαθητές!Πολύ προσγειωμένα παιδιά. Χωρίς αγκυλώσεις και εμμονές αλλά με σωστή αντίληψη περί  ζωής και κοινωνίας. Σκέφτονται και αποφασίζουν και δεν αποδέχονται τα πάντα χωρίς να τα περάσουν και από την δική τους κρίση!Και αυτό εμένα με χαροποιεί γιατί έτσι ήμουν κι εγώ στην ηλικία τους αλλά εγώ ήμουν πιο εκκλησιαστικός από τα γεννοφάσκια μου!

Ο γιος μου, 20 ετών σήμερα, μου είχε πει σε ανύποπτο χρόνο: «να ξέρεις μπαμπά αν ποτέ κάτι μου τύχει και σε πάρω τηλέφωνο για κάποιο επείγον θέμα που θα μας συμβεί και δεν μου μπορείς να μου μιλήσεις ,μετά από σένα  θα πάρω τον πατέρα Ειρηναίο! Είναι ένας πολύ καλός κληρικός εδώ στην ενορία που εκκλησιαζόμστε και νοιάζεται για μας, και γώ και ο αδελφός μου τον εμπιστευόμαστε.Μας έκανε να θέλουμε να πάμε κάθε Κυριακή Εκκλησία. »!

Από τότε για μένα «έγραψε» ο εν λόγω κληρικός! Γιατί δεν είναι εύκολο στις μέρες μας να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του άλλου και κυρίως δύο νέων παιδιών. Και το ότι ένας νέος της σημερινής εποχής εμπιστεύεται έναν κληρικό, αυτό πιστώνεται στον κληρικό.

Γιαυτό τώρα μπαίνω μπροστά. Και για τέτοια θέματα θα μπαίνω πάντα μπροστά! Πρέπει να σταματήσει αυτή η αθλιότητα! Πόσος φθόνος πια; Πόση μικρότητα; Έως πότε θα ξερνούν συκοφαντίες τα στόματα των αδίστακτων, των κομπλεξικών  και των ατάλαντων; Κάποιος δεν μπορεί να τον συμμαζέψει;

Ας ευχηθούμε ότι ο Μακ.Αρχιεπίσκοπος και οι Άγιοι  Ιεράρχες θα αντιληφθούν το πάθος του αδελφού τους να θέλει διαβάλλει τον άλλον τον οποίο φθονεί- κρίμασιν οις οίδε Κύριος- και δεν θα τον αφήσουν να συνεχίσει να αδικεί τον πολυτάλαντο, χαρισματικό και άξιο κληρικό.Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις η τιμωρία έρχεται νομοτελειακά! Το άδικον και το αισχρόν ουκ ευλογείται!