You are currently viewing Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ι. Μ. Λαγκαδά

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ι. Μ. Λαγκαδά

  • Reading time:1 mins read

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ο Διπλός εορτασμός της «Πίστεως και της Ελευθερίας». ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, κατά το διήμερο της 24ης και της 25ης Μαρτίου ε.έ.

Την παραμονή της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής του Ευαγγελισμού, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, εις τον περικαλλή Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Δρυμού, κατά την διάρκεια του οποίου εψάλλει συμφώνος προς το τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας και η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος προ της Απολύσεως της Ακολουθίας και παρουσία του Βουλευτού της Ν.Δ. κ. Θεόδωρου Καράογλου, του Διοικητού της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχου κ. Σωτηρίου Κωστάκογλου, του Αντιδημάρχου Ωραιοκάστρου, καθώς επίσης και εκπροσώπων της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος του Δρυμού, ομίλησε επικαίρος προς το παριστάμενο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου, κυριόνυμο ημέρα της μεγάλης εορτής για την Ορθοδοξία και την Πατρίδα μας, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και Προεξήρχε  της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, κατά την διάρκεια της οποίας ετέλεσε και την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του ευλαβεστάτου Διακόνου π. Στυλιανού Τσαβδάρη, εις τον οποίο και απεύθυνε πατρικούς λόγους και πνευματικές νουθεσίες για την από εδώ και πέρα διακονία του εις το γεώργιο του Κυρίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η επίσημος Δοξολογία επί τη ευκαιρία τη απελευθερώση εκ Οθωμανικού Ζυγού το 1821, παρουσία του Βουλευτού των Αν.Ελλ. κ. Γεωργίου Λαζαρίδη, του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη, των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της Πόλεως, εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος καθώς επίσης παρέστησαν αντιπροσωπείες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά και οι Πολιτιστικοί Φορείς της επαρχίας, οι οποίοι και ήταν ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους Λάβαρα ανά χείρας, τιμώντας και αυτοί με τον δικό τους τρόπο τους προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδος.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως κα. Γιαγλή Στυλιανή, Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδά, η οποία με τον διδακτικό της λόγο απέδωσε πλήρως το νόημα της σημερινής διπλής εορτής, δίδοντας μία αρίστη περιγραφή των γεγονότων της περιόδου εκείνης, τονίζοντας παράλληλα τον ένδοξο ηρωισμό των προγόνων μας και εξυμνώντας όλες τις εκείνες τις αρετές που τους κοσμούσαν.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, αφού συνεχάρη την ομιλήτρια για τον μεστό λόγο της, ετόνισε μεταξύ των άλλων ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ, ότι αυτοί που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδος μας είχαν μέσα τους Αληθινή Πίστη στον Θεό και Ορθόδοξο Βίωμα, ενώ απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους πολιτικούς φορείς τους υπενθύμισε ότι, αν υπάρχει αυτός ο τόπος, υπάρχει γιατί χύθηκε το αίμα των απλών και λαϊκών ανθρώπων τους οποίους δεν πρέπει ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε, αλλά πάντοτε να είμαστε ευεργετικοί απέναντί τους, ενώ καταλήγοντας προέτρεψε όλο το παριστάμενο εκκλησίασμα να ψάλλουν «Στεντόρεια τη φωνή» τον Εθνικό μας Ύμνο, συγχαίροντας τους παράλληλα για την παρουσία τους στις εόρτιες Λατρευτικές και Εθνικές εκδηλώσεις.

Ακολούθησε η κατάθεση Στεφάνων στον χώρο του Ηρώου της Πόλεως  και η καθιερωμένη παρέλαση  με αντιπροσωπείες τμημάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, αντιπροσωπειών των Τοπικών Κοινοτήτων, των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων όλης της επαρχίας του Λαγκαδά.

Για περισσότερες φωτογραφίες της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας επί τη Εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας πατήστε εδώ

Για περισσότερες φωτογραφίες Από τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής του Ευαγγελισμού πατήστε εδώ