Εν όψει της επικείμενης εισόδου στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της πόλης της Νέας Ιωνίας, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας συνδιοργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 3 Απριλίου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας Προπασχάλια Εκδήλωση, αφιερωμένη στους ιστορικούς Ναούς της Νέας Ιωνίας, μέ τίτλο: «100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας: Οι πρώτοι ξύλινοι Ναοί και τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν την εκκλησιαστική ζωή της πόλεως.».
🔺Της Παναγιώτας Σούγια
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή καλωσορίζουμε απόψε όλους εσάς σε αυτή τη σεμνή εκδήλωση, λίγες μόνον ημέρες πριν από τη θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, η οποία σηματοδοτεί και την είσοδο στο Πάθος της επίγειας ζωής του Κυρίου μας. Οδεύουμε με τη Χάρη του Θεού στην ιερότερη και αγιότερη περίοδο της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής και ολόκληρου του εκκλησιαστικού έτους, στο τελευταίο του βήμα, αλλά και στην κορύφωση της λειτουργικής περιόδου του Τριωδίου. Περνούμε μέσα από το καμίνι της πνευματικής καθάρσεως και προετοιμασίας στο κατώφλι της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, που είναι η κατακλείδα της τεσσαρακονθήμερης πορείας των πιστών προς το Πάθος και την Ανάσταση.».
Επίσης, ο π. Επιφάνιος επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η φετινή χρονιά, το 2023, αποτελεί μία χρονιά ξεχωριστή, μια χρονιά ορόσημο, με ιδιαίτερα, μάλιστα, συμβολισμό για την ιστορική καθέδρα της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Η συμπλήρωση, φέτος, 100 ετών από την ίδρυση της μεγάλης προσφυγουπόλεως Νέας Ιωνίας αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία ανάμνησης ή και μαθητείας στα γεγονότα εκείνα, που σημάδεψαν τη δική της Ιστορία, το δικό της «Πάθος» και τη δική της ξεχωριστή «σταυρική» πορεία. Έτσι, ο νους μας ανατρέχει σε πρόσωπα σημαντικά και σε μορφές μοναδικές και αλησμόνητες, σε μορφές εκκλησιαστικές, που το όνομά τους έχει ταυτιστεί με την Ιστορία και την ίδρυση της Νέας Ιωνίας, αλλά και με το δικό της μοναδικό «Πάσχα», ήτοι το δικό της μεγάλο πέρασμα από τη «σταύρωση» του τραγικού ξεριζωμού στην «ανάσταση» της δημιουργίας της νέας πατρίδας. Οι μεγάλες προσωπικότητες, σχεδόν θα λέγαμε βιβλικές, του Επισκόπου Πατάρων Μελετίου, του «αγίου των Πισιδών», του πρωτοπρεσβυτέρου Παπαιωακείμ Πεσματζόγλου, καθώς και άλλων σημαντικών εκκλησιαστικών προσώπων, που σε λίγο θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από το στόμα του αποψινού μας ομιλητή, σημάδεψαν όχι μόνον την Ιστορία της τοπικής μας Εκκλησίας και της πόλεως της Νέας Ιωνίας, αλλά και τη νεότερη Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφού άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη της ολοτελούς αφοσιώσεώς τους προς τον Θεό, στον διωκόμενο πιστό λαό, στην Πολιτεία και στην πατρίδα μας.».Η εκδήλωση συνεχίστηκε με βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, τους οποίους απέδωσαν με όμορφο τρόπο τα μέλη της Νεανικής Χορωδίας της Ιεράς Μητρόπολης, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Θεοδώρου Καλλίμαχου.
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο κεντρικός ομιλητής της Προπασχάλιας Εκδήλωσης, κ. Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας και Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, ο οποίος εισηγήθηκε του θέματος: «Η πορεία της Εκκλησίας της Νέας Ιωνίας από τη ματιά ενός ιστορικού μελετητή».
Ο κ. Χριστοδούλου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον Σεπτέμβρη του 1922, όταν έλαβε τέλος η Μικρασιατική καταστροφή, με τα χειρότερα αποτελέσματα για τον Ελληνισμό της Ανατολής. Ποιος θα φανταζόταν όταν έσπασε το μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ, στις; 15 Αυγούστου του 1922, 12 μέρες αργότερα οι Τούρκοι θα εισέρχονταν ανενόχλητοι στη Σμύρνη χωρίς καμιά αντίσταση. Ποιος θα φανταζόταν ότι λίγες μέρες αργότερα το στολίδι της Ανατολής, η Σμύρνη, θα παραδίδονταν στις φλόγες από το μένος των Τούρκων. Ποιος μπορούσε να φανταστεί το τραγικό τέλος του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου. Αδιαμφισβήτητα, η Εκκλησία και η Ορθοδοξία ήταν στυλοβάτης του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, γιατί εκτός από τον θρησκευτικό τους ρόλο η Εκκλησία είχε παρουσία και στην Αυτοδιοίκηση.». Στη συνέχεια προχώρησε σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό και αποκαλυπτικό φωτογραφικό ιστορικό οδοιπορικό, περιγράφοντας κάθε πτυχή των γεγονότων της εποχής, από τον ερχομό των προσφύγων στην περιοχή της σημερινής Νέας Ιωνίας και την ίδρυσή της έως τα σύγχρονα χρόνια, περιδιαβαίνοντας μέσα από τα παρουσιαζόμενα φωτογραφικά ντοκουμέντα όλη την 100ετή Ιστορία της πόλης, και ολοκλήρωσε ευχόμενος σε όλες και όλους: «Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.».Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος αρχικά, απευθυνόμενος προς τον κεντρικό ομιλητή, είπε χαρακτηριστικά πως: «Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στον κ. Χριστοδούλου. Καταφέρατε κ. Χριστοδούλου να μας συγκινήσετε απόψε το βράδυ και ευχαριστούμε θερμά. Είναι τιμή για την πόλη μας να έχουμε ιστορικούς, ανθρώπους οι οποίοι αναδεικνύουν το Μικρασιατικό πνεύμα και τον Πολιτισμό, τον οποίο έχει η πόλη μας, αλλά όλοι νομίζω αισθάνεστε ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι, που ανήκουμε σε αυτήν την Μητρόπολη, σ’ αυτήν την ένδοξη περιοχή, που μέσα σε 100 χρόνια κατάφερε από τους χωμάτινους δρόμους να γίνει αυτό που βλέπουμε σήμερα και όλοι καμαρώνουμε.».
Συνεχίζοντας, ο Σεβασμιότατος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Νομίζω πως στην Προπασχάλια αυτή εκδήλωση δόθηκε η αφορμή να τιμήσουμε και από τη μεριά μας τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλεώς μας, της πόλεως που τόσο πολύ αγαπάμε και τόσο πολύ έχουμε βάλει στην καρδιά μας, αισθανόμενοι το βάρος το οποίο έχει στους ώμους του ο καθένας μας για να συνεχίσουμε τις εποχές εκείνες. Όλα όσα είδαμε ούτε αυτονόητα ήταν, ούτε εύκολα.», επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Πέρυσι, συμπληρώνοντας 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, είχαμε τη δυνατότητα να δείξουμε σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια το τι σημαίνει Νέα Ιωνία και το πόσο πολύ καμαρώνουμε όλοι μας για τις ρίζες που έχει αυτή η περιοχή. Η ιστορία των ενοριών καταδεικνύει τη μεγάλη θρησκευτικότητα, την οποία μετέφεραν οι πρόσφυγες προπάτορές μας σ’ αυτές τις περιοχές, και αποδεικνύει το πόσο πολύ ζυμώνεται η ιστορία της περιοχής μέσα από τον ρόλο των εκκλησιών, μέσα από τον ποιμαντικό και ενοριακό ρόλο, που καταδεικνύει τα πρόσωπα, τα οποία ποιμαντικά ανέδειξαν την περιοχή της Νέας Ιωνίας.», και ακολούθως, αφού ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι συνέβαλλαν για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση, ολοκλήρωσε τον σύντομο χαιρετισμό του λέγοντας πως: «Να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου Καλή Ανάσταση. Να είσαστε ευλογημένοι και να είσαστε περήφανοι, που είσαστε σε αυτήν την πόλη και σε αυτήν την Μητρόπολη.».Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ανέων κ.κ. Μακάριος, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας, εκπρόσωποι προσφυγικών και λοιπών πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων της περιοχής, καθώς και πλήθος Ιωνιωτών και Ιωνιωτισσών.