You are currently viewing Ενδιαφέρουσα εργασία του ομ. καθηγητή Διον. Δακουρά για «το όνομα του Θεού»

Ενδιαφέρουσα εργασία του ομ. καθηγητή Διον. Δακουρά για «το όνομα του Θεού»

  • Reading time:1 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Μια ακόμη χρήσιμη θρησκειολογική εργασία, με επιστημονική τεκμηρίωση, μάς χάρισε ο ομότιμος καθηγητής Θεησκειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσιος Δακουράς.

“ΓΙΑΧΒΕ, ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΑΛΛΑΧ – ένας θεός πολυώνυμος” είναι ο τίτλος του βιβλίου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Έννοια”.

Με πολύ σαφήνεια και με σοβαρή γλωσσική διατύπωση, όπως το συνηθίζει άλλωστε, ο κ. Δακουράς στις 202 σελίδες του βιβλίου του πραγματεύεται εμπεριστατωμένα το θέμα της ονομασίας του Θεού στα μονοθεϊστικά θρησκεύματα (“επειδή ταύτα έχουν κυρίως προσωπικόν θεόν, εν αντιθέσει προς τα αποκαλούμενα μυστικά θρησκεύματα, τα οποία μιλούν περί του θείου, εν απροσώπω, ουδετέρα, τουτέστιν, εννοία), διευκρινίζοντας ότι ο Ένας Θεός είναι πολυώνυμος για τους ανθρώπους, κατ’ ουσίαν, όμως, ανώνυμος και υπερώνυμος.

Όπως διαφωτιστικά εξηγεί “οι φερόμενοι πολυώνυμοι θεοί ουδέν άλλο είναι ή αδιάλειπτοι προσωποποιήσεις των ιδιοτήτων του Ενός, ως εκάστοτε αυτός ο ίδιος αποκαλύπτει”.

Σε πέντε κεφάλαια αναλύει μεθοδικά το ενδιαφέρον θέμα, που πραγματεύεται και το αναπτύσσει, με επιτυχή τρόπο, σε όλες τις διαστάσεις του και αναδεικνύει την υπεροχή της χριστιανικής έναντι της εξωχριστιανικής θρησκευτικότητας.

Ειδικότερα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο όνομα του Θεού, όπως απαντάται στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Στον Ιουδαϊσμό και στον Γιαχβέ, τον Θεό του Ισραήλ. Στον Ιησού Χριστό και στον Χριστιανισμό, εστιάζοντας στον Ιησού Χριστό ως την εικόνα του Θεού, στον άνθρωπο ως ομοίωμα του Θεού και στον Χριστιανό ως εικόνα του Ιησού Χριστού. Στον Αλλάχ και το Ισλάμ. Και η επιμελημένη εργασία του ολοκληρώνεται με συγκκλίσεις-αποκλίσεις προσεγγίσεις, απομακρύνσεις, υπερβάσεις περί του ονόματος του Θεού από τα τρία μονοθεϊστικά θρησκεύματα.

Εξαντλώντας την έρευνά του για τον πολυώνυμο Θεό, που το πραγματεύεται απ’ όλες τις οπτικές, χρησιμοποιώντας πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, εξηγεί με τρόπο αδιαμφισβήτητο ότι απ’ όλες τις θρησκείες μόνο ο Χριστιανισμός “οφείλει την γένεσίν του εις αυτήν την προσωπικότητα του Ιδρυτού του, η σχέσις δε του Χρσιτού προς την Θρησκείαν Του είναι μοναδική, όλως καινή εν τη ιστορία των θρησκειών…”.

Άνθρωπος ήθους και θερμής πίστης ο κ. Δακουράς, πανεπιστημιακός δάσκαλος με κύρος, το είχαμε διαπιστώσει τα χρόνια, που υπήρξαμε φοιτητές του, αν και αναπτύσσει το θέμα από άποψη θρησκειολογικής φαινομενολογίας, προβάλλει τα στοιχεία με τέτοιο τρόπο, ώστε, εν τέλει, να καταφαίνεται αξιολογικά ότι για τον κόσμο, που δημιούργησε ο Θεός, μυστικά δοξασμένος εν Χριστώ, ο Ιδρυτής της Εκκλησίας μας, ο Χριστός, είναι η μόνη υπόσχεση ζωής.

Έχει σφυρηλατήσει μέσα του ο κ. Δακουράς τις ανώτερες αρετές, που διδάσκει και κηρύττει το Ευαγγέλιο.

Την αληθινή ανοχή, που δεν είναι αδιαφορία για αυτό, που πιστεύει, αλλά σεβασμός των άλλων. Ανέχεται τον πλησίον του, έστω και αν είναι εντελώς διαφορετικός του.

Την αληθινή μετριοφροσύνη, που αποτελείται από γενναιοδωρία και άπειρη υπομονή.

Ξέρει να καταλαβαίνει, δηλαδή, “να παίρνει μαζί του”, “μέσα του” τον άλλον, να τον φέρνει στην καρδιά του, έστω και αν ο άλλος δεν θέλει να τον κατανοήσει.

Ξέρει να δίνει χώρο αγαπητικά χωρίς μνησικακία, να προσεύχεται.

Ξέρει να διαλέγεται, όπως και να λέει “όχι” χωρίς επιθετικότητα.

Ξέρει να αγωνίζεται με αγάπη όχι για να προσηλυτίσει, αλλά για να στηρίξει.

Γι’ αυτό όλες οι εργασίες του, εκτός από την βαθιά επιστημοσύνη του, έχουν και τη σφραγίδα της ανεξάντλητης ανθρωπιάς του.