You are currently viewing Ένας δρόμος για τον Χριστόδουλο – Ο Βόλος τιμά τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο

Ένας δρόμος για τον Χριστόδουλο – Ο Βόλος τιμά τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο

  • Reading time:1 mins read

Προχωρούν οι διαδικασίες που ξεκίνησαν από το προηγούμενο Τοπικό Συμβούλιο του Βόλου, για να μετονομαστεί ένας κεντρικός δρόμος του Βόλου σε οδό Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Τις επόμενες ημέρες το θέμα έρχεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Ονοματοδοσίας του Δήμου Βόλου, όπου και πρόκειται να λάβει την τελική έγκριση, για να δοθεί το όνομα του Μακαριστού Χριστόδουλου σε έναν κεντρικό δρόμο.

Αμέσως μετά, η εισήγηση θα ελεγχθεί από την Αρμόδια Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και έως το καλοκαίρι υπολογίζεται να υπάρχει στον Βόλο, οδός με το όνομα του πιο αγαπητού Μητροπολίτη Δημητριάδος.

Την πρόταση είχε καταθέσει αρχικά η τοπική σύμβουλος Βόλου Ιωάννα Ζωμένου, ενώ έλαβε το “πράσινο φως” από τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο.

Σύμφωνα με πηγές του Δήμου Βόλου, πρόκειται να γίνει μετονομασία ενός δρόμου, ο οποίος θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και θα είναι μεσαίας ή μεγάλης κατηγορίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η οδός Γαλλίας ή η οδός Γρηγορίου Λαμπράκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ξάνθη, 17 Ιανουαρίου 1939 – Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2008), κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης, διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος την περίοδο 1998 – 2008.

Κατά τα 24 χρόνια που διετέλεσε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, ίδρυσε το «Σπίτι της Γαλήνης του Χριστού» για τους ηλικιωμένους, τη «Χριστιανική Αλληλεγγύη» για τους άπορους, το Κέντρο Συμπαράστασης Οικογένειας και το Συμβουλευτικό Σταθμό Προβλημάτων Εφηβείας.

Καθιέρωσε για πρώτη φορά κληρικολαϊκές συνελεύσεις, δημιούργησε κατασκηνώσεις για παιδιά όλων των ηλικιών, στέκι για τη νεολαία, ραδιοφωνικό σταθμό Ορθόδοξη Μαρτυρία (τον πρώτο για Μητρόπολη εκτός Αθηνών) και ιδιωτικό σχολείο της Μητρόπολης. Χορήγησε υποτροφίες εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης, και συνεισέφερε στην αποστολή αρρώστων στο εξωτερικό. Επί των ημερών του λειτούργησε Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, συγκρότησε ενώσεις για την προστασία της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με επιστήμονες της περιοχής. Θεμελίωσε ένα κτηριακό συγκρότημα σε μία έκταση περίπου 100 στρεμμάτων στην περιοχή Μελισσάτικα, έξω από τον Βόλο. Σήμερα, εκτός των γραφείων της Μητρόπολης στο συγκρότημα αυτό λειτουργεί συνεδριακό κέντρο. Έμφαση όμως έδινε και στο έμψυχο υλικό της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν πήγε για πρώτη φορά στον Βόλο υπήρχαν δώδεκα ιερείς θεολόγοι, ενώ όταν έφυγε άφησε πίσω του περίπου 80.

Παράλληλα αρθρογραφούσε σε πολλά έντυπα. Εξαιτίας ενός άρθρου του, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, το δημοτικό συμβούλιο του Βόλου, με ψήφισμά του στις 28 Ιουνίου 1984 τον κήρυξε «ανεπιθύμητο» για την πόλη, καθώς θεωρήθηκε ότι με το άρθρο του αυτό είχε «ξεφύγει από τα πλαίσια των θρησκευτικών καθηκόντων του και έβαλλε και κατ’ αυτών ακόμη των Δημοκρατικών Θεσμών».
ΠΗΓΗ:TheNewspaper.gr