You are currently viewing Ενας χρόνος χωρίς τον Γέροντα Αμβρόσιο των Αγίων Πατέρων

Ενας χρόνος χωρίς τον Γέροντα Αμβρόσιο των Αγίων Πατέρων

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Η πνευματική Χίος ένα χρόνο τώρα πενθεί!
Ο πολυσέβαστος και σπουδαίος Ιερομόναχος της Αγιοτόκου Χίου μας,ο Γέρων Αμβρόσιος, αφοσιωμένος εκ κοιλίας μητρός στην υπηρεσία του Κυρίου, έφυγε στις 14 Μαίου 2015,του κόσμου τούτου “μηδέν έχων πλην τα πάντα κατέχων”.
Ευχαριστώ τον Θεό που μου επέτρεψε σ´αυτό το σύντομο ταξίδι της ζωής να τον γνωρίσω, να συνομιλήσω μαζί του, να ανταλλάξω απόψεις και να εξομολογηθώ στο πετραχήλι του!
Οι Χιώτες τον ξεπροβόδισαν με παγχιακό πένθος και όπως του άξιζε! Και το περασμένο Σάββατο, που συμπληρώθηκε έτος από τον θάνατό του, τον θυμήθηκαν και τον τίμησαν με Ιερό Μνημόσυνο στους Αγίους Πατέρες, όπως του άξιζε .
Η ψυχούλα του σίγουρα χαίρεται εκεί που ευρίσκεται που ο λόγος του έπιασε ως γόνιμος σπόρος και έδωσε καρπούς αγάπης σε όλη την Χίο, ανεξαρτήτως ημερολογίων και άλλων ποταπών διακρίσεων! .
Οι Χιώτες σπάνια συμφωνούν σε όλα τα θέματα, αλλά όταν αποφασίσουν να συμφωνήσουν σε κάτι,γίνονται μία γροθιά, μία φωνή, μία δύναμη.
Η μοναδική αταξία σε όλο αυτό το μεγάλο και πνευματικό που ζεί η Χίος από πέρυσι τέτοια εποχή, σημειώθηκε από την πλευρά του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου, που μολονότι Χιώτης συμπεριφέρεται ως “ξένο σώμα” και για μία ακόμη φορά μας έδειξε πως όταν απουσιάζει από τη ζωή ενός ανθρώπου η αληθινή αγάπη και η γνήσια ταπείνωση( οχι η υποκριτική και υπερβάλλουσα), πόσο ολίγος και κομπλεξικός γίνεται!
Να υπενθυμίσουμε για την Ιστορία μας αλλά για λόγους ηθικής τάξης, την αθλιότητα που διεπράχθη πριν από ένα χρόνο: ενώ ο Γέροντας Αμβρόσιος ήταν άπνους, εξακολουθούσε όμως να είναι ζεστός–ζητήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές να σφραγίσουν τη Σκήτη, για να την διεκδικήσει ως μετόχι της Νέας Μονής αλλά και για να προστατευτούν, δήθεν, τα ιερά της κειμήλια! Πού ήταν τόσα χρόνια όλοι αυτοί;
Θλιβεροί συνεργάτες σε αυτό το ανοσιούργημα,βρέθηκαν μερικοί εφιάλτες, που το έπαιζαν φίλοι και υποτακτικοί του Γέροντα Αμβροσίου. Δυστυχώς αποδείχθηκαν φίδια δημούτσουνα και κολοβά, τα οποία ευρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Ντροπή και γιαυτούς αλλά και γιαυτόν που τους έβαλε να διαπράξουν την προδοσία,στη μνήμη του Γέροντα Αμβροσίου.
Με την χαρά θα μείνουν !
Δε θα το επιτρέψει ο ίδιος ο Θεός να εκτελέσουν τα άρρωστα σχέδιά τους. Αντιθέτως θα τους ανταποδώσει το ίδιο ηχηρά την προδοσία και την αχαριστία.
Ο λαός του Θεού που εύρισκε την ηρεμία του και την εσωτερική του γαλήνη στη Σκήτη των Αγίων Πατέρων και στις προσευχές του Αμβροσίου είναι το μεγάλο εμπόδιο για να ολοκληρωθεί αυτή η αποτρόπαια πράξη. Έχει αγκαλιάσει με την ίδια και ακόμη πιο έκδηλη αγάπη, τον νέο Γέροντα , τον πατέρα Αθανάσιο, ο οποίος συνεχίζει με δύναμη και αφοσίωση το έργο του Αμβροσίου
Αθελά τους, οι άνθρωποι αυτοί που θέλησαν να σταματήσουν το έργο της Σκήτης και να διακόψουν την ιερή της παράδοση, έπεσαν στο λάκκο που έσκαψαν για τους άλλους! Έπεσαν μέσα στην παγίδα που έστησαν για τους άλλους.Βλέπεται το άδικον ουκ ευλογείται.
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε!Μηδενίστε τα κοντέρ και ξεκινήστε μέτρηση από την αρχή. Βρισκόμαστε ήδη στο -10.
Οσο γιαυτούς που μου αποστέλλουν μηνύματα και μου δικαιολογούν τους “προδότες” και μου γράφουν πως ό,τι έκαναν, το έκαναν για να μείνει η Σκήτη σε χιώτικα χέρια και να μην περάσουν τα ιερά κειμήλια της Μονής στα χέρια των παλαιοημερολογιτών της Αθήνας, τους απαντώ: προτιμώ η Σκήτη να παραμείνει στα χέρια εκείνα που θα την κρατήσουν ανοικτή και ζωντανή και δεν θα κλείσει, όπως συνέβη ή θα συμβεί σε άλλες Μονές στο νησί μας, που η λειψανδρία τις οδήγησε σε πλήρη παρακμή. Kαι αυτό το θέλω τόσο ως πιστός όσο και ως Χιώτης!