You are currently viewing Εξώδικη απάντηση του Σωτήρη Τζούμα στο Εξώδικο του Αρχ/που Ελπιδοφόρου
Αναμνηστική φωτογραφία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και ο Σωτήρης Τζούμας σε εύθυμες στιγμές αμέσως μετά την εκλογή του κ. Ελπιδοφόρου σε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Εξώδικη απάντηση του Σωτήρη Τζούμα στο Εξώδικο του Αρχ/που Ελπιδοφόρου

  • Reading time:3 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο κ. Σωτήρης Τζούμας, ιδιοκτήτης του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Exapsalmos.gr» της Ελλάδος, έστειλε εξώδικη απάντηση – δήλωση, στο Εξώδικο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική μας έκδοση την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 και συμπεριλαμβάνεται στην ανά χείρας έντυπη έκδοσή μας του Σαββατοκύριακου.

Ο κ. Τζούμας στην εξώδικη απάντησή του, ανάμεσα στα άλλα, επαναλαμβάνει αυτό που είχε πει και στη δήλωσή του στον «Εθνικό Κήρυκα» στο δημοσίευμά μας της Πέμπτης 7 Μαρτίου, πως ήταν ο Ελπιδοφόρος εκείνος ο οποίος ως συνοδικός πάρεδρος όντας Μητροπολίτης Προύσης διέρρεε μέσα από τη Σύνοδο τις απόρρητες συζητήσεις και διαμειβόμενα.

Αναφέρει συγκεκριμένα, πως «μάλιστα στο παρελθόν όταν με θωρούσατε και σας θεωρούσα φίλο μου, κάνατε συχνά χρήση του θάρρους αυτού όταν μου διοχετεύατε πληροφορίες ως Συνοδικό Μέλος που ήσασταν της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου ως Μητροπολίτης Προύσης, όταν είχε δημιουργηθεί τεχνηέντως το θέμα με τα οικονομικά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής επί Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Τότε ήμουν χρήσιμος για να επιτευχθεί πάση θυσία ο σκοπός της εκπαραθύρωσης του Γέροντος Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με τα συμβαίνοντα των Εξωδίκων και τα αποκαλυπτόμενα. Δεν φαίνεται να είχε ενημέρωση εκ των προτέρων, αλλά τα πληροφορήθηκε από το δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα», ενώ πολλά μέλη της Πατριαρχικής Αυλής, συμπεριλαμβανομένων και Ιεραρχών, εξέφραζαν την έκπληξή τους για τα διαλαμβανόμενα στη δήλωση του κ. Τζούμα στον «Ε.Κ.».

Ολόκληρη η Εξώδικη Απάντηση – Δήλωση του κ. Σωτήρη Τζούμα προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο είναι η ακόλουθη:

«Ενώπιον παντός αρμοδίου δικαστηρίου & πάσης αρχής

Εξώδικη Απάντηση – Δήλωση

Του Σωτηρίου Τζούμα του Μιχαήλ, κατοίκου Αθηνών, Κυνίσκας αρ. 22 – 24.

ΚΑΤΑ

Του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου κατά κόσμον Ιωάννη Λαμπρυνιάδη, διαμένοντα στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής επί της οδού 8 East 79th Street NY 10075

Αθήνα, 06.03.2024

Με ιδιαίτερη έκπληξη και έκδηλη απορία έλαβα την από 04.03.2024 εξώδικη δήλωση, διαμαρτυρία πρόσκλησή σας, η οποία υπογράφεται από τον Πληρεξούσιο και αντίκλητο Δικηγόρο Παναγιώτη Βλάσση (Βουκουρεστίου 36, Αθήνα) και μου κοινοποιήθηκε την 06.03.2024 από τον δικαστικό επιμελητή του Εφετείου Αθηνών Κωνσταντίνο Προύντζο. Στην εξώδικό σας αυτή, απομονώνετε, για τους δικούς σας λόγους, συγκεκριμένα δημοσιεύματα από τα ασφαλώς πολύ περισσότερα που καθημερινά αναρτώνται στην ιστοσελίδα ‘www.exapsalmos.gr’ και τα οποία άπτονται ζητημάτων ευρύτερου εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι καταγραφόμενες από εσάς αναρτήσεις ανάγονται σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, με ιδιαίτερη καθυστέρηση και εντελώς όψιμα εκφράζετε την δυσαρέσκειά σας και μάλιστα κάνοντας επιλεκτική αναφορά δημοσιευμάτων.

Με την παρούσα δηλώνω την απορία μου με το περιεχόμενο της εξωδίκου διαμαρτυρίας σας, επισημαίνοντας ευθέως ότι εκτός από γενικόλογες αοριστολογίες και έμμεσες υπεκφυγές περί προσφυγής στη δικαιοσύνη, ουδεμία αναφορά μπαίνετε στον κόπο να καταγράψετε σχετικά με την ουσία των καταγγελλομένων και των πραγματικών περιστατικών που με σαφήνεια περιγράφονται στα κείμενά μου. Και δεν είμαι ο μόνος που τα περιγράφω. Αλλά προφανώς εγώ ενοχλώ.

Εξίσου απορίας άξιον είναι το γεγονός του ερωτήματος που θέτετε για την ιδιότητα με την οποία συγγράφω τα άρθρα μου όταν εκ προοιμίου της εξωδίκου δηλώσεως – διαμαρτυρίας σας με αποδέχεστε ως υπεύθυνο του ιστοτόπου exapsalmos.gr. Επομένως και μόνο αυτό μου δίνει το δικαίωμα της αρθρογραφίας. Πάντως προσωπικά εγώ δεν ανήλθα καμία ακαδημαϊκή κλίμακα ωθούμενος κατά τρόπο σκανδαλώδη από σοφούς καθηγητές τους οποίους αφού χρησιμοποίησα τους διέγραψα από τα δίπτυχα της καρδιάς μου. Ούτε παρουσίασα διδακτορικές διατριβές που συνέγραψαν άλλοι για μένα! Παραμένω στη γωνία μου αγωνιζόμενος για τους Σταυρούς που μου έδωσε ο Θεός και προσευχόμενος για την Εκκλησία στην οποία ανήκω και η οποία δυστυχώς διοικείται από ανθρώπους χωρίς φόβο Θεού.

Ομως πέρα του υπαινιγμού σας, γνωρίζετε πολύ καλά Σεβασμιώτατε, ότι δημοσιογραφώ πολλές δεκαετίες και πάντοτε διακρινόμουν για το θάρρος της γνώμης και την επιμονή μου να στηλιτεύω με στοιχεία τα κακώς κείμενα στους χώρους της Εκκλησίας μας. Μάλιστα στο παρελθόν όταν με θωρούσατε και σας θεωρούσα φίλο μου, κάνατε συχνά χρήση του θάρρους αυτού όταν μου διοχετεύατε πληροφορίες ως Συνοδικό Μέλος που ήσασταν της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου ως Μητροπολίτης Προύσης, όταν είχε δημιουργηθεί τεχνηέντως το θέμα με τα οικονομικά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής επί Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Τότε ήμουν χρήσιμος για να επιτευχθεί πάση θυσία ο σκοπός της εκπαραθύρωσης του Γέροντος Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Εν προκειμένω όλα όσα με αποδείξεις αποτυπώνονται στα κείμενά μου, έχουν πολλαπλώς επιβεβαιωθεί, ακόμη και από συνομιλίες με πρόσωπα που δεν μπορείτε να διανοηθείτε, και η επί μακρόν ηχηρή σιωπή υμών αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την ορθότητα και την αλήθεια όσων λυπηρών λαμβάνουν χώρα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και έχουν επισημανθεί κατ’ επανάληψη και από ομογενειακές εφημερίδες και λοιπές ομογενειακές οργανώσεις.

Περίμενα από εσάς να μου παραθέσετε συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις που θα απαντούσαν και θα αντέκρουαν τα καταγγελλόμενα και θα τα δημοσίευα ευχαρίστως όπως άλλωστε επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Αλλά εις μάτην. Τουναντίον η δήλωση που με καλείτε να αναρτήσω συνιστά ένα κείμενο – αγιογραφία της προσωπικότητάς σας και μονομερή αποδοχή εκ μέρους μου της ενοχής μου επειδή σχολιάζω γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Εκκλησία μας και στα οποία πρωταγωνιστείτε.

Αλλωστε, η επιλογή χρήσης γενικόλογων όρων, μονομερών ερμηνειών και θεωρητικών προσεγγίσεων αποτελούν, Σεβασμιώτατε, ξεκάθαρη απόδειξη ενοχής και ένδειας επιχειρημάτων, από την οποία, είναι προφανές ότι ήδη αναζητάτε διέξοδο διαφυγής.

Το αισθητήριο όμως του λαού του Θεού είναι αλάνθαστο και δεν μου αποδίδει λανθασμένη πληροφόρηση και εμπαθή συμπεριφορά. Ισα ίσα που τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν και οι καταγγελίες για τα έργα και τις ημέρες σας καταφθάνουν με μορφή χιονοστιβάδας.

Γι’ αυτό Σεβασμιώτατε καλό θα είναι να συναισθανθείτε τα λάθη και τις παραλείψεις σας και να προσπαθήσετε να τιμήσετε την εμπιστοσύνη του Πατριάρχη μας που σας επέλεξε ως επικεφαλής στην πλέον ζηλευτή Μητρόπολη του Οικουμενικού Θρόνου.

Σε κάθε περίπτωση σας ΔΗΛΩΝΩ ότι παραμένω στην διάθεσή σας, είτε του πληρεξουσίου δικηγόρου σας, αν επιθυμείτε να μιλήσετε με ειλικρίνεια για τα τεκταινόμενα και να βάλετε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Άμεσα θα δημοσιεύσω όποια διευκρινιστική απάντηση μου στείλετε. Οι σελίδες του Ιστοτόπου μας όπως θα έχετε διαπιστώσετε δεν δέχονται παρεμβάσεις ούτε επιβιώνουν με τις πλάτες τρίτων (και ξέρετε τι εννοώ). Και είναι πάντα ανοικτές στο διάλογο. Βάλετε έναν εκ των πολλών συνεργατών που διαθέτετε στον τομέα της Επικοινωνίας να μου απαντήσει, έστω στα λίγα κείμενα που επιλέξατε για να με επιπλήξετε κι εγώ σας δηλώνω ότι θα το δημοσιεύσω.

Ο πλουραλισμός των απόψεων συνιστά υγεία και εμένα το καθήκον μου είναι η ενημέρωση του κόσμου.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τον Παναγιώτη Βλάσση, Δικηγόρο Αθηνών, κάτοικο Αθηνών, οδός Βουκουρεστίου αρ. 36 ως πληρεξούσιο δικηγόρο και νόμιμο αντίκλητο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου (κατά κόσμο Ιωάννη Λαμπρυνιάδη) προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες και να την αντιγράψει εξολοκλήρου στην έκθεση επίδοσης.

Ο εξωδίκως απαντών – δηλών

Σωτήριος Μιχαήλ Τζούμας»