You are currently viewing Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρ. Πίτσμπουργκ Μάξιμος Αγιωργούσης

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρ. Πίτσμπουργκ Μάξιμος Αγιωργούσης

  • Reading time:1 mins read

Ο Αρχιεπίσκοπος  Αμερικής Ελπιδοφόρος  μετέφερε σήμερα με μεγάλη θλίψη την απώλεια του Μητροπολίτη Μαξίμου, πρώην Πίτσμπουργκ.Ο Μάξιμος  εκοιμήθη σήμερα εν Κυρίω.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης αποσύρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας τον Αύγουστο του 2011, αλλά συνέχισε να είναι μια αγαπημένη και πολύ σεβαστή προσωπικότητα για την Μητρόπολη και για όλη την Εκκλησία , την οποία υπηρέτησε για πάνω από πενήντα χρόνια.

Γεννημένος από τον Πατέρα και Πρεσβύτερο Ευάγγελο Αγιωργούση στην Καλλιμασιά της Χίου στις 5 Μαρτίου 1935, ο Μάξιμος φοίτησε στην Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου πήρε το πτυχίο Ορθόδοξης Θεολογίας το 1957. 

Χειροτονήθηκε διάκονος στη Χάλκη στις 28 Απριλίου 1957, και ιερέας στις 26 Ιουλίου 1959.Διεξήγαγε πτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν του Βελγίου, όπου έλαβε Διδακτορικό Θεολογίας και Μπακαλορεά στη Φιλοσοφία το 1964.

Από το 1966 έως το 1979 δίδαξε στην Ελληνική Ορθόδοξη Σχολή Θεολογίας του Τιμίου Σταυρού ως Καθηγητής Συστηματικής Θεολογίας. 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη σχολή, διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και Ακαδημαϊκός Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής. 

Στις 11 Απριλίου 1978 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Επίσκοπο Διοκλείας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος τον χειροτόνησε σε  Επίσκοπο την Κυριακή της Πεντηκοστής 18 Ιουνίου 1978, στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη. 

Εκλέχθηκε τον Μάρτιο του 1979 και ενθρονίστηκε  ως πρώτος επίσκοπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης (τότε Επισκοπή) του Πίτσμπουργκ στις 27 Απριλίου 1979.

Το 1997, εξελέγη Μητροπολίτης του Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως  για να προεδρεύσει στη Μητρόπολη Πίτσμπουργκ και αργότερα το 2003 έγινε Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, σχολιάζοντας το θάνατο του αγαπημένου Μητροπολίτη, δήλωσε: 

“Θρήνησα βαθύτατα όταν  έμαθα τον θάνατο του Μητροπολίτη Μαξίμου, ενός αγαπημένου πνευματικού πατέρα τόσων κληρικών της Αρχιεπισκοπής μας, που σπούδασε μαζί του στο Σεμιναδικό μας, και μάλιστα ενός αγαπημένου πνευματικού τέκνου  του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γνωρίζω ότι εκφράζω τα συλλυπητήρια της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στα μέλη της οικογένειας του και μάλιστα σε όλους τους Πιστούς της Μητρόπολης του Πίτσμπουργκ, την οποία ποίμανε  για τριάντα δύο χρόνια. 

Ως πρόεδρος του ΔΣ, θέλω επίσης να εκφράσω τη συμπάθεια του Ελληνικού Κολεγίου και του Τιμίου Σταυρού, που γνώριζε την καθημερινή παρουσία και σοφία του στην εποχή του εκεί ως Καθηγητής. 

Ήταν ανάμεσα στους καλύτερους και φωτεινότερους που αναδείχθηκαν από τη Χάλκη τη δεκαετία του ‘ 1950 και έγιναν ηγέτες στο Οικουμενικό Κίνημα. Η διακονία του στη Ρώμη ως νεαρός κληρικός και θεολόγος ήταν καθοριστική για την ανανέωση της σχέσης των Αδελφών Εκκλησιών και οι ποιμαντικές του προοπτικές θεωρούνταν πάντα ο κόσμος πάνω από την ίδια τους τη ζωή. 

Καθώς θρηνούμε για την απώλεια αυτού του μεγάλου ιεράρχη και μελετητή, αναγνωρίζουμε επίσης ότι είναι άξιος των υπολοίπων στον Θεό, στον οποίο έχει περάσει τώρα μετά από μια ζωή λειτουργίας στον Χριστό και στην Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία Του. Αιωνία η μνήμη του.”

Ο Μητροπολίτης Σάβας του Πίτσμπουργκ δήλωσε επίσης:

”Ο Μητροπολίτης Μάξιμος υπηρέτησε την Εκκλησία του Χριστού με όλη του την καρδιά, όλο το μυαλό του, όλη τη δύναμή του, και όλο το είναι του. Ήταν θεολόγος για  τους θεολόγου, πάστορας για  τους πάστορες, λειτουργός για  τους  λειτουργούς και άνθρωπος του Θεού για τους ανθρώπους του Θεού. Αν και δεν ήταν ο πρώτος ποιμενάρχης αυτού που θα γινόταν Μητρόπολη του Πίτσμπουργκ, ήταν ο μακρύτερος που υπηρέτησε δεκαετίες, και θα τον θυμόμαστε ως πνευματικό πατέρα της. Ας του χαρίσει ο Θεός μια θέση στο ουράνιο θυσιαστήριο Του, και ας είναι αιώνια η μνήμη του!”

Η κηδεία του μακαριστού Μητροπολίτη Μαξίμου θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό Αγίου Νικολάου στο Πίτσμπουργκ το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020.