You are currently viewing Εκδήλωση της Δ.Ε. της Α.Μ.Κ.Ε. της Εκκλησίας της Ελλάδος ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ – ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Εκδήλωση της Δ.Ε. της Α.Μ.Κ.Ε. της Εκκλησίας της Ελλάδος ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ – ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

  • Reading time:9 mins read

✔️Παρουσίαση του επετειακού Τόμου για τα 45 χρόνια της προσφοράς της Εκκλησίας της Ελλάδος στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους παλιννοστούντες

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, η εκδήλωση της Διοικούσας Επιτροπής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ – ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την οποία παρουσιάστηκε ο επετειακός Τόμος για τα 45 χρόνια της προσφοράς της Εκκλησίας της Ελλάδος στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους παλιννοστούντες που συνέγραψε ο Γενικός Διευθυντής της ‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ’’ Πανοσιολ. Αρχιμ. Παντελεήμων Παπασυννεφάκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Πρόεδρος της ‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ’’, ο οποίος και εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, Αντιπρόεδρος της ‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ’’, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Γραμματεύς της ‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ’’ και ο εν Ελλάδι Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, του Περιφερειάρχη Αττικής και του Δημάρχου Αθηναίων.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος της ‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ’’ Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας έκανε στην εναρκτήρια ομιλία του αναδρομή στην ιστορία του Φορέα και το έργο που έχει επιτελεσθεί κατά τα 45 χρόνια λειτουργίας του.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το έργο της ‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ’’το οποίο είναι η συνδρομή των εμπερίστατων αδελφών μας, δεν εξαντλείται στα στενά όρια της φιλανθρωπίας ή του παρηγορητικού λόγου, αλλά με σεβασμό στο πρόσωπο και τη μοναδικότητα του «άλλου», με μελέτη και διερεύνηση, με επιστημονική προσέγγισηαλλά και απόλυτη διαφάνεια και τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα, επιδιώκοντας να καταστήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πρωταγωνιστές της ιστορίας τους. «Για την Εκκλησία της Ελλάδος», τόνισε, «κάθε άνθρωπος που αναγκάζεται να ξεριζωθεί από τη γη του, κάθε άνθρωπος που φτάνει ταλαιπωρημένος και ανέστιος στον τόπο μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, είναι ένας άνθρωπος που οφείλουμε να στηρίξουμε».

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να σιωπά για όσα ταλανίζουν τους ανθρώπους ούτε και να αδιαφορεί όταν φαλκιδεύεται το ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά οφείλει να δοξάζει τον Θεόκαθιστώντας φανερή την παρουσία και την αγάπη Του σε κάθε περίπτωση, όπου ο πόνος και οι δοκιμασίες τραυματίζουν ή απειλούν να αφανίσουν την ελπίδα. «Το έργο που πραγματοποιεί η Εκκλησία μέσω της ‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ’’», επισήμανε ιδιαιτέρως ο Μακαριώτατος, «αποτελεί ένα έργο έγκυρο, υπεύθυνο και συστηματικό που βασίζεται στην αφοσίωση και τη γνώση όλων όσοι εργάστηκαν και εργάζονται σε αυτήν, ένα έργο που επιτελείται με διαφάνεια και έλεγχο».

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφίας Βούλτεψη, προβλήθηκε βίντεο στο οποίο παρουσιάστηκε η ζωή των παιδιών μετά τη φιλοξενία τους από τη ‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ’’Ένα εξ αυτών, ο Μοχαμάντπεριέγραψε τη ζωή του μετά την ενηλικίωσή του, στο δικό του πλέον σπίτι και τη βοήθεια που του προσέφερε η ‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ’’ ακόμη και στην επαγγελματική του αποκατάσταση. Άλλα παιδιά μίλησαν από το εξωτερικόόπου και πλέον διαμένουνμετά τη μέριμνα της ‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ’’ να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Ακολούθως, τόσο ο Δρ. Torsten Moritz, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών για τους μετανάστες, όσο και ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ηρακλής Μοσκώφ, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στο έργοαλλά και τις παρεμβάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με προσφυγικά και μεταναστευτικά ζητήματα στην Ελλάδααλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατόπιν, η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Μαρίζα Φουντοπούλουπαρουσίασε τον επετειακό Τόμο για τα 45 χρόνια της προσφοράς της Εκκλησίας της Ελλάδος στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους παλιννοστούντες, σημειώνοντας ότι αυτός αποτελεί ταυτόχρονα ένα πόνημα θεολογικόφιλοσοφικόκοινωνικόπαιδαγωγικόιστορικό και λογοδοσίας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Γενικός Διευθυντής της ‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ’’, Πανοσιολ. Αρχιμ. Παντελεήμων Παπασυννεφάκης, ο οποίος αρχικά επισήμανε ότι βασικά στοιχεία του έργου της είναι η διαφάνεια, ο οικονομικός έλεγχος, η τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων, η θέσπιση επιπλέον κανόνων που διασφαλίζουν την προστασία των παιδιών μαςαλλά και των συνεργατών μας, καθώς και η δημόσια λογοδοσία.

Ακολούθως ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στην επιτυχία του έργου που επιτελείται, κάνοντας ειδική αναφορά στα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Α.Μ.Κ.ΕΕυχαριστώντας ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τόνισε ότι έδωσε στη Δ.Ε. και τους συνεργάτες της ‘’ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ’’ μία και μόνη οδηγία, την οποία και επανέλαβε πριν από λίγες ημέρες στα φιλοξενούμενα παιδιά που τον επισκέφθηκαν στο Αρχιεπισκοπικό ΜέγαροΔεν ζητάμε τίποτα από αυτά τα παιδιά. Μόνο να μας επιτρέψουν να γιατρέψουμε τις πληγές τους και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Να μπορούν να θυμούνται, σε όποιο μέρος και αν βρεθούν, ότι κάποιοι εδώ στην Ελλάδα άνοιξαν την αγκαλιά τους και τους συμπαραστάθηκαν. Και αυτή να είναι η αγωνία σας κάθε φορά που σας ενημερώνουν για την πορεία τους’’.

Search this website Type then hit enter to search