You are currently viewing Εκδήλωση για την κυκλοφορία και στην Ελλάδα της ιστορικής εφημερίδας της Πόλης «Ηχώ»

Εκδήλωση για την κυκλοφορία και στην Ελλάδα της ιστορικής εφημερίδας της Πόλης «Ηχώ»

  • Reading time:1 mins read

Η εφημερίδα  “Ηχώ” που πρωτοεκδόθηκε το 1977 στην Κωνσταντινούπολη και κρατάει ψηλά τη σημαία της ενημέρωσης για την ομογένεια της Πόλης, θα βρίσκεται πλέον και στα περίπτερα όλης της Ελλάδας. Η ιστορική ελληνική εφημερίδα «Ηχώ», που το 2017 συμπληρώνει 40 χρόνια έκδοσης, θα κυκλοφορεί κάθε πρώτη εβδομάδα του μήνα, σε μια έκδοση 24 σελίδων.

Με δικό της αποκλειστικό ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και άρθρα, θα επιχειρεί να δίνει την πραγματική εικόνα της αλήθειας για τα τεκταινόμενα, όχι μόνο στον ελληνισμό της Πόλης, αλλά στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο Ελλάδας-Τουρκίας και Μέσης Ανατολής.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση της πρώτης έκδοσής της εφημερίδας «Ηχώ», πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Ο εκδότης της εφημερίδας, Ανδρέας Ρομπόπουλος, κάνοντας την έναρξη της εκδήλωσης στην κατάμεστη αίθουσα της Γραμματείας, τόνισε αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί την «καθυστερημένη άφιξη της φωνής του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης στην ελληνική επικράτεια» και ευχαρίστησε τους φίλους του έντυπου Τύπου που ήδη έχουν «αγκαλιάσει» την «Ηχώ», ψάχνοντάς τη στα περίπτερα και ζητώντας να γραφτούν συνδρομητές.

Αρχικά προβλήθηκε μήνυμα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου.

Στα σύντομα μηνύματά τους ευχήθηκαν «καλή επιτυχία» στο «ταξίδι» της εφημερίδας ο ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, Δρ. Ευστάθιος Λιανός Λιάντης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος, και η πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, Παναγιώτα Αντωνοπούλου.

Για την ίδια την εφημερίδα, για τον ιδρυτή της, Χαράλαμπο Ρομπόπουλο και τη συμβολή της στην έγκυρη ενημέρωση των Κωνσταντινουπολιτών, μίλησε ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, καθηγητής Νίκος Ουζούνογλου.

Για την εν γένει συνδρομή των ομογενειακών εφημερίδων στο χώρο του Τύπου και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μίλησε ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Γιώργος Φλωρεντής.

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης ευχήθηκε, απ’ την πλευρά του, η «Ηχώ» ν’ αποτελέσει και για τον ελλαδικό χώρο μια εφημερίδα «τεκμηριωμένης» γνώμης.

Την πρόθεσή τους να εργαστούν σκληρά για να μπορέσει η «Ηχώ» να υπηρετήσει την αντικειμενική ενημέρωση και να δώσει δυνατότερη «φωνή» στον ελληνισμό της Πόλης, εξέφρασαν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στην εφημερίδα, που επίσης παρέστησαν στην εκδήλωση.

Η παρουσίαση μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ελληνικό Ραδιοσταθμό της Πόλης (radio.ihotispolis.com), την ιστοσελίδα της ΓΓΕΕ (www.media.gov.gr) και την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΗΧΩ (ihotispolis.com).

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Δρ. Ευστάθιου Λιανού Λιάντη:

Κυρίες και κύριοι,

Η μυστική ανάβαση στο πεπρωμένο προϋποθέτει φέγγος ψυχής και ακλόνητο δυναμισμό. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά διέθεταν και διαθέτουν οι μεγάλες μορφές του Κωνσταντινουπολίτικου Τύπου, που εδώ και περίπου δύο αιώνες καταγράφουν τον βίο της Ρωμιοσύνης και ενημερώνουν το ελληνόγλωσσο κοινό.

Η έκδοση μίας εφημερίδας στο γεναρχικό Κέντρο δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Από το 1835, όταν ο Φαναριώτης Ιωάννης Μουσούρος εξέδωσε την πρώτη ελληνόφωνη εφημερίδα έως το 1977, που ο αείμνηστος Χαράλαμπος Ρομπόπουλος ίδρυσε την Ηχώ της Πόλης, αλλά και μέχρι σήμερα διαγράφεται μία ηρωική πορεία αγώνα για την ελευθεροτυπία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ομογένειας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε όλη αυτήν την πορεία δραστηριοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κορυφαίοι δημοσιογράφοι από τους οποίους ξεχωρίζουν ο Παντελής Κοσμίδης, εκδότης των εφημερίδων Φωνή στα ελληνικά και Σαντάϊ Μιλλέτ στα τουρκικά, ο Ευαγγελινός Μισαηλίδης, ο οποίος εξέδωσε εφημερίδες στην καραμανλήδεια γραφή, ο πρωτοπόρος του ελληνικού τύπου Βλάσσης Γαβριηλίδης, ο κορυφαίος λόγιος Σταύρος Βουτυράς, ο πιονιέρος σοσιαλιστής Νικόλαος Γιαννιός, και ο χαρακτηρισθείς ως πατριάρχης της ελληνικής δημοσιογραφίας στην Πόλη, Θεόδωρος Καβαλιέρος Μαρκουΐζος.

Στη χορεία αυτών των αγγελιαφόρων του Πολίτικου Τύπου εντάσσονται τόσο ο ιδρυτής όσο και ο σημερινός εκδότης της Ηχούς, Χαράλαμπος και Ανδρέας Ρομπόπουλος. Επί σαράντα χρόνια οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας μέσα από μεγάλες αντιξοότητες καταφέρνουν να ενημερώνουν με τρόπο υποδειγματικό την Ομογένεια και από σήμερα η Ηχώ κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο ως η φωνή ή η ηχώ του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης στην ελληνική επικράτεια. Ταυτόχρονα, λειτουργούν τον ομώνυμο ραδιοφωνικό σταθμό και τον ενημερωτικό ιστότοπο.

Από πλευράς μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την πρωτοβουλία της παρουσίασης της εφημερίδας στο ελλαδικό κοινό και να ευχηθούμε την περαιτέρω εκδοτική επιτυχία του ωραίου αυτού εγχειρήματος.