Του π. Ηλία Μάκου
Τελετές αποφοίτησης έγιναν τις τελευταίες ημέρες στα Σχολεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και οι μαθητές/τριες σ’ αυτά έχουν εξαιρετικές επιδόσεις, εισάγονται στο Πανεπιστήμιο και διακρίνονται κοινωνικά και επαγγελματικά.
Πρόκειται για μια δημιουργική προσπάθεια και πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί η νέα γενιά στην Αλβανία να πάρει το δρόμο της καταξίωσης και της προσφοράς.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: “Όλα γίνονται με αγάπη…”
ΣτοΠολιτιστικό ΚέντροτηςΑρχιεπισκοπήςστα Τίρανα έγινε, μέσα σεπανηγυρική ατμόσφαιρα, ητελετή αποφοίτησηςτωντελειόφοιτωντου Λυκείου «Πρωταγωνιστές», όπου ήτανπαρώνοΜακαριώτατος.
Στονχαιρετισμό του οΑρχιεπίσκοπος, οοποίοςκαταχειροκροτήθηκε από μαθητέςκαι γονείς, απόδειξηκαι αυτό της αναγνώρισηςκαι τηςευγνωμοσύνηςτους, είπε, μεταξύ άλλων, ότι όλα έγινανκαι γίνονται με αγάπη.
Και στόχοςείναι ηεκπαίδευσητωννέωνμε αληθινότητα και ρεαλιστικότητα, αλλά και μεελπίδα….
Μάλιστα έδωσε αναμνηστικά αποφοίτησης, ενώ δώρισεσε όλουςτους αποφοίτουςτοβιβλίοτου “ΣτηνΑλβανία: Σταυρόςκαι Ανάσταση“, όπου τα κείμενα αναφέρονται στα όσα συνέβησαν κατά την εικοσαετία 1991-2010 στην Αλβανία. Κυρίως στην ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου εκκλησίας της Αλβανίας από την πλήρη διάλυσή της. Συγχρόνως, θίγονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος.
Απευθυνόμενος στους αποφοίτους ο διευθυντής του Σχολείου Gentian Stefan Dedja, τόνισε ότι μάθατε να προσπαθείτε να είστε αληθινοί, γι’ αυτό μην φοβάστε να είστε αληθινοί!
Η υποδιευθύντρια του Σχολείου Ilda Gjino σημείωσε ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για την ίδρυσηπολλώνεκπαιδευτικών ιδρυμάτωνσε όλητηνΑλβανία, όπου ξεχωρίζουντοδημιουργικό πνεύμα και οι αρετές, μεεπιδίωξημια καλύτερηκοινωνία.
Παιδιά του Σχολείου διηγήθηκαν, μεεμφανή συγκίνηση, ωραίες αναμνήσειςτουςκατά τοδιάστημα τωνσπουδώντους, ενώ γονείςεξήραντην αφοσίωσητου εκπαιδευτικού προσωπικού στημόρφωσητωνπαιδιώντους.
***
ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ
Τελετή αποφοίτησης έγινε και στο Λύκειο “Πνοή Αγάπης” της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και παρέλαβαν τα παιδιά αναμνηστικό της αποφοίτησης.
Ο διευθυντής του Σχολείου Θεόδωρος Κέσκος, απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αργυροκάστρου, που συνέχισε τις σπουδές του στην Ελλάδα και επέστρεψε να εργαστεί στον τόπο του, κάλεσε τα παιδιά να βαδίζουν πάντα με την “Πνοή της Αγάπης” , για να αντιμετωπίζουν τις πολλές προκλήσεις που έρχονται μπροστά τους!
Χαρακτηριστικά της σπουδαιότητας του εκπαιδευτικού έργου της Εκκλησίας της Αλβανίας είναι τα λόγια της τελειόφοιτης Δέσποινας Κώτση, που επεσήμανε ότι “τα σχολεία μας είναι οργανωμένα και δημιουργημένα από έναν άνθρωπο-θαύμα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, πρότυπο ανιδιοτελούς αγάπης, είναι ο άνθρωπος, στον οποίο οφείλουμε, το περιβάλλον, αυτό, που ζούμε, αλλά και την καλλιέργεια ολόκληρων γενεών στον τόπο μας. Μια από αυτές τις γενιές είμαστε και μεις…”.
Και πρόσθεσε: “Οι καθηγητές του σχολείου φρόντισαν, φέυγοντας απ’ αυτό, να έχουμε το κεφάλι ψηλά, να είμαστε, βέβαιοι για τον εαυτό μας. Χάρις σ’ αυτούς έχουμε πινέλα και χρώματα και είμαστε έτοιμοι να ζωγραφίσουμε τον παράδεισο και να μπούμε σ’ αυτόν, όπως λέει ο Καζαντάκης”.
Εξάλλου οι μαθητές/τριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου του Σχολείου, πραγματοποίησαν μια πολύ όμορφη καλοκαιρινή εκδρομή, επισκεπτόμενοι την Αρχαία Απολλωνία, τη νήσο της Παναγίας του Σβερνέτς, τον Αυλώνα, τον Εθνικό Δρυμό του Λογαρά, τη Χειμάρρα. αποχαιρετώντας τη σχολική χρονιά με όμορφες στιγμές και σκέψεις.
Και οι απόφοιτοι του Λυκείου “Πλάτων”
ολοκλήρωσαν τις σπουδές του σ’ αυτό και διάφορες προοπτικές διανοίγονται μπροστά τους.
Επίσης ο διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αργυροκάστρου ενημερώνει μαθητές 9χρονων σχολείων της περιοχής για τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας του Σχολείου, ώστε αν θελήσουν να το επιλέξουν.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ
Όλα αυτά δείχνουν ότι στόχος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι μέσα από τα εκπαιδευτήρια να αναπτυχθούν σειρές σειρές τα ευγενικά αγωνίσματα και τα πνευματικά “έπαθλα”, που λάμπουν κι αστράφτουν στην αυγή μιας καινούργιας ημέρας, μιας καινούργιας κοινωνίας.
Δεν εξαντλείται ο μόχθος και η προσπάθεια στο “άριστα” ή στο “λίαν καλώς” του απολυτηρίου.