You are currently viewing Είναι δυνατόν να παραμένει  απ´τον Οκτώβριο ο τάφος του Μακαριστού Ιταλίας Γενναδίου σε αυτό το χάλι;

Είναι δυνατόν να παραμένει απ´τον Οκτώβριο ο τάφος του Μακαριστού Ιταλίας Γενναδίου σε αυτό το χάλι;

  • Reading time:1 mins read
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Ως γνωστόν κηδεία δεν ονομάζεται μόνο η εξόδιος ακολουθία κάποιου προσώπου, αλλά το σύνολο εκείνο των φροντίδων και τελετών που γίνονται μετά το θάνατο κάποιου από την οικογένεια, από τους ανθρώπους του αλλά και την κοινότητά του.
Οι φροντίδες αυτές ανάγονται στην εποχή του Ομήρου. Ακόμη κι αυτός ο ευτρεπισμός του τάφου!
 Ο Κικέρωνας περιγράφει τη συνήθεια να φυτεύονται λουλούδια στο σημείο της ταφής ώστε να αγαλλιάσει η ψυχή του νεκρού και να εξαγνιστεί το έδαφος, παράδοση  που επιβιώνει μέχρι σήμερα. Ετυμολογικά η λέξη κηδεία,προέρχεται από το ρήμα «κήδομαι» που σημαίνει στη νεοελληνική φροντίζω, επιμελούμαι.
Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο αυτό προέρχεται από τον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κυρού Γενναδίου. Βλέποντάς την, και συγκρίνοντάς την με τα ελληνικά ήθη και έθιμα, νομίζει κανείς ότι βρισκόμαστε στην περίοδο πριν την τέλεση του 40/θημέρου μνημοσύνου!
Συνήθως για τα «σαράντα» το μνήμα είναι ευπρεπισμένο και περιποιημένο.
Ωστόσο ο Δεσπότης εκοιμήθη τον περασμένο Οκτώβριο και ο τάφος του είναι ακόμη σ’ αυτό το χάλι που βλέπετε!! Δηλαδή ο διάδοχός του τί κάνει; Μήπως δεν του άφησε χρήματα για να μπορεί να του κάνει έναν τάφο; Ας πάει να δανειστεί!
Κανένας εκ των  κληρικών της Μητροπόλεως που όσο ζούσε τον είχαν από κοντά και επεδίωκαν την εύνοια του, δεν ένοιωσε την ανάγκη να ευτρεπίσει το μνήμα του Δεσπότη του; Μάλιστα αρκετοί εκ των κληρικών αυτών μπορεί να είναι και δική του χειροτονία. Έτσι τον τιμούν;
Η Ελληνική Κοινότητα της Βενετίας δεν μπορεί να ενεργήσει;Δεν μπορεί να αποκαταστήσει την αδικία που συντελείται εις βάρος της μνήμης ενός Ιεράρχου που έβαλε και αυτός το λιθαράκι του για να είναι σήμερα η Μητρόπολη Ιταλίας σε περίοπτη θέση.
Ποιό είναι το πρόβλημα; Οικονομικό; Να κάνουμε έρανο στην Ρόδο για το ξενητεμένο τέκνο της ροδιακής γης που τίμησε την πατρίδα του, το νησί του και το ράσο που φόρεσε.
Είχε κανείς από τους προαναφερθέντες προσωπικά προβλήματα με τον εκλιπόντα Ιεράρχη; Μα ακόμη και αν είχε ο αποθανών δεδικαίωται!
Στον τάφο θα βγάλουν τα απωθημένα;
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει υπ’ όψη του αυτήν την εικόνα; Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος που είναι ευαίσθητος σε τέτοια θέματα και ήταν και ομογάλακτος με τον κεκοιμημένο δεν θα τραβήξει κανένα αφτί;
Είναι αυτός τάφος χριστιανού –δεν μιλάμε για Ιεράρχη- Έλληνα; Τα μνήματα για τα κατοικίδια στο εξωτερικό έχουν καλύτερους τάφους!!
Ας με συγχωρέσετε, αλλά αυτή η εικόνα δείχνει απολίτιστους, άξεστους, εκδικητικούς και μικρούς ανθρώπους αλλά και ανεύθυνους, ανώριμους, επιπόλαιους και ρέμπελους ανθρώπους. Και αυτές οι συμπεριφορές επιστρέφονται! Ας το έχουν υπόψη τους  οι κυρίως υπεύθυνοι! Οι λέξεις ντροπή και αίσχος είναι οι μόνες που αρμόζουν!