You are currently viewing Είμαστε Εκκλησία ή μια εισπρακτική που πουλά κεράκια για να λαμβάνει τον οβολό των πιστών;

Είμαστε Εκκλησία ή μια εισπρακτική που πουλά κεράκια για να λαμβάνει τον οβολό των πιστών;

  • Reading time:1 mins read
✔️Επιτέλους τι συμβαίνει στους Αγίους Ισιδώρους; 
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Σιωπώ τόσο καιρό διότι δεν ήθελα  να γίνω μέρος ενός αρρωστημένου τοπίου που λυσσομανά κατά της Εκκλησίας με αφορμή το θέμα των Αγίων Ισιδώρων και του π. Δημητρίου. Βλέπετε δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι  του χεριού τους.
Ωστόσο μια ολόκληρη Εκκλησία περίμενε να ακούσει την γνώμη και την απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου, ως κυριάρχου Επισκόπου των Αθηνών, για το θέμα των Αγίων Ισιδώρων.
Δεν έγινε βέβαια, κάποιο έγκλημα που έπρεπε να αποδοθούν ευθύνες. Ούτε υπήρξαν οικονομικές ή άλλες λοβιτούρες από αυτές που ευδοκιμούν στον Εκκλησιαστικό χώρο και καλύπτονται! Να αρχίσω να τις γράφω μήπως; Κακό στην Εκκλησία θα κάνω!
Λάθη έγιναν και παρορμητισμοί ουκ ολίγοι. Θα μπορούσαν όμως,όλα αυτά  να μπουν σε σειρά, ή να είχαν αποφευχθεί, αν υπήρχε μέριμνα και ποιμαντική φροντίδα  στην Εκκλησία.Αλλά όλα λειτουργούν στον αέρα. Για να μπορούν να έχουν ρόλο οι υποκριτές και οι υπερόπτες.Και οι τζάμπα μάγκες που δεν βλέπουν το καρφί στο μάτι τους αλλά βλέπουν το σκουπιδάκι στο μάτι του άλλου.
Ο Αρχιεπίσκοπος,  δεν επέλεξε, δυστυχώς, να ενημερώσει για το θέμα αυτό, που έγινε σήριαλ λαϊκής κατανάλωσης, ούτε την Ιεραρχία ούτε τη ΔΙΣ. Δεν θέλησε να πει τη γνώμη του και να μοιραστεί τον προβληματισμό του, στα θεσμικά όργανα της Εκκλησίας. Προτίμησε έναν προβεβλημένο και καθ´όλα καταξιωμένο δημοσιογράφο- ο οποίος μάλιστα  κατά δήλωση του δεν θρησκεύεται και δικαίωμα του αλλά ξέρει να ξεχωρίζει την ήρα απ´το σιτάρι – για να απαντήσει στα ερωτήματα του και να πει αυτό που αποφάσισε για τον παπά Δημήτρη και τα 16 πνευματικά του παιδιά! Για τα οποία μόνο καλά λόγια έχει να πει και μπράβο του.
Οι πληροφορίες μας  λένε ότι έτσι τον συμβούλευσαν οι περί την επικοινωνία. άνθρωποι του.  Θέλησαν λέει να ικανοποιήσουν το πνεύμα του κάθε Τατσόπουλου παρά να ηρεμήσουν το χριστεπώνυμο πλήρωμα.Γιαυτό δόθηκε αυτή η συνέντευξη. Διότι όπως είδατε τα άλλα αξιόλογα θέματα που έθιξε ο Αρχιεπίσκοπος δεν έπαιξαν καθόλου! Και είναι κρίμα!
Και τι κατάφεραν άραγε; Μια τρύπα στο νερό! Τους γύρισε μπούμεραγκ.
Ο λαός που θρησκεύεται έχει ταχθεί αναφανδόν στο πλευρό του π. Δημήτρη και ζητά από  τον Αρχιεπίσκοπο να τον προστατεύσει.
Είδαμε το θέαμα ανήμερα του Αγίου Δημητρίου όπου οι Άγιοι Ισίδωροι συναγωνίζονταν επάξια σε κόσμο με τον εορτάζοντα  ναό των Αμπελοκήπων που φιλοξενεί την Παναγία Σουμελά, των πρώτων ημερών! Πολλοί μου λένε ότι τον ξεπέρασε σε κοσμοσυρροή . Κάποιοι ξερόλες,όμως, δήθεν κληρικοί  αποκαλούν τους ανθρώπους αυτούς  οπαδούς και όχι πιστούς!
Διότι οι κληρικοί με αυτές τις απόψεις, έχουν πάψει από καιρό να έχουν σχέση με την Εκκλησία και την πίστη. Αυτοί ξημεροβραδιάζονται στα καφέ των περιοχών τους με τα φραπέ και τα φρέντο στο χέρι  και ταυτίζονται με τους Τατσόπουλους! Εκεί κατάντησαν. Ευτυχώς όχι όλοι! Αλλά είναι  αυτοί που κάνουν θόρυβο ωσάν την πορδή!
Είναι να απορεί κανείς με αυτούς τους κληρικούς. Και ακόμη περισσότερο προσωπικά απορώ με τον Αρχιεπίσκοπο.Γιατί αυτή η διγλωσσία και η μεταστροφή; Από τη μια τους καλεί στη Ζάλτσα και κάνει ο ίδιος την κουρά Μοναχού της συνοδείας και από την άλλη τους διαπομπεύει μέσω της συνέντευξης!
Όσα δεν είπε στα Συνοδικά όργανα προτίμησε να τα πει σε μια εφημεριδα για να παίζουν κάθε μέρα σε όλα τα ΜΜΕ! Και να δίνουν αφορμή και τροφή και σε κάποιους που δεν έχουν σώας τας φρένας να εμφανίζονται σε τηλεοράσεις και να προβαίνουν σε βαρύγδουπες δηλώσεις και να το παίζουν παράγοντες του εκκλησιαστικού βίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος θυσίασε το θέμα στο βωμό του επικοινωνιακού Κολοσσαίου διότι έτσι τον συμβούλευσαν οι ατάλαντοι περί την επικοινωνία που τον περιβάλλουν!
Στα εύκολα είναι πάντα μπροστά και φωτογραφίζονται και στα δύσκολα κρύβονται και βγάζουν τον Αρχιεπίσκοπο και τον  αφήνουν ακάλυπτο.
Το περίεργο είναι ότι  «το τελεσίγραφο των πέντε ημερών» όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος ότι τους έδωσε για να φύγουν από τον Λυκαβηττό,οι άνθρωποι του π. Δημητρίου λένε ότι  δεν τους δόθηκε ποτέ. 
Και όταν ρώτησαν τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα αυτό, όπως το διάβασαν στην συνέντευξη και το άκουσαν στις ειδήσεις, τους  είπε ότι δεν ειπώθηκε έτσι! Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται! Και ποιον να πιστέψω.
Και κάτι ακόμη: αν το πόρισμα  του Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερωνύμου είχε και «σωστά πράγματα μολονότι ήταν σκληρό», όπως είπε στη συνέντευξη ο Αρχιεπίσκοπος , γιατί δεν προχώρησε στις περαιτέρω  διαδικασίες που προβλέπονται  αλλά το άφησε στον αέρα τόσα χρόνια;
Ήταν ο οικείος Επίσκοπος που είχε δώσει την εντολή των ανακρίσεων! Γιατί έρχεται τώρα μετά παρέλευση τόσων ετών και το επικαλείται; Και κακούργημα να ήταν θα είχε παραγραφεί ή ο κατηγορούμενος θα είχε εκτίσει την ποινή του!
Και πώς αλήθεια, μπορεί να τιμωρηθεί  ένας ιερεύς αν δεν οδηγηθεί στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη; Γίνεται να του επιβληθεί ποινή χωρίς να ακουστεί και η δική του εκδοχή ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου; Δεν δικαιούται απολογίας;
 Ο έμπειρος Σεβ. Γέρων π. Καλαβρύτων Αμβρόσιος τα είπε σαφώς προχθές με την παρέμβαση του.  Και πολύ σωστά! Και προσθέτουμε σήμερα και μείς: μηδενί δίκην δικάσης  πριν αμφοίν μύθον ακούσης.
 Και εδώ, μέχρι σήμερα,  ακούμε μονόπλευρα πράγματα.
Ο λαός που οδηγεί τα βήματά του στον λόφο του Λυκαβηττού δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα ούτε για αγυρτεία, ούτε για εξαπάτηση. 
Απεναντίας πολλοί από αυτούς αναφέρθηκαν σε ανάπαυση ψυχής, σε παρηγοριά και ναι, ακόμη και σε θεραπείες.
Και εξακολουθούν να πηγαίνουν! Διότι όπως είπε και μία κυρία τηλεοπτικά «βρίσκω ηρεμία και παρηγοριά και ελπίζω σε μια εποχή που μου είχαν στερήσει κάθε ελπίδα»!   
Είναι ένα εναλλακτικό είδος προσευχής. Που δεν πρέπει να το στερήσουμε  από το λαό μας σε μια εποχή που μας διώχνουν από τις Εκκλησίες με διάφορα τεχνάσματα.
Είδαμε τι πάθαμε με τον κορονοιό. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησε η περιοδεία της Αμάλ, ανά την Ελλάδα στην οποία ελάχιστοι αντιστάθηκαν. Όταν οι λιτανείες της Παναγίας μας είχαν απαγορευτεί δια ροπάλου.Και οι Αρχιερείς μας κάθισαν  στο εδώλιο του κατηγορουμένου γιατί επέμεναν να τηρούν και να  τιμούν  τις παραδόσεις μας. Ο Σεβ. Κερκύρας Νεκτάριος σύρθηκε στα δικαστήρια και  ακόμη είναι υπόδικος . 
 Ασφαλώς και να μπει ένα μέτρο και ένας έλεγχος σε όλα  το καταλαβαίνω! Αλλά όχι αποπομπές και φράξιες για να ικανοποιούνται οι Τατσόπουλοι. Αυτοί θα ευχαριστηθούν μόνον όταν δουν τους ναούς μας να αδειάζουν εντελώς!
Επομένως γιατί να αμφισβητήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που θέλουν να θρησκεύονται με αυτό τον τρόπο; Για ένα πείσμα και μια κακότητα;
Μήπως τάχατες το θαύμα εξαρτάται από την αγιότητα του ιερέα; Κάθε άλλο. Το θαύμα το επιτελεί μόνον η Χάρη του Θεού. Ο ιερέας, ο μοναχός, ακόμη και κάποιος λαϊκός είναι μόνον το ορατό όργανο του Θεού. Το θαύμα το κάνει ο Θεός και εξαρτάται από την πίστη του θεραπευμένου και όχι από την αγιότητα ή μη του ιερέα.Και αυτό όσοι πιστεύουμε το ξέρουμε καλά!Σε κάθε Θ. Λειτουργία δεν έχουμε και δεν συντελείται ένα θαύμα; Δεν είναι θαύμα ότι το κρασί και το ψωμί μεταβάλλονται σε Αίμα και Σώμα Χριστού αντίστοιχα; Επειδή το ευλογεί ο ιερεύς, δεν σημαίνει ότι αυτός το κάνει φυσικά!Ο Θεός ενεργεί δια της Θ. Χάριτος.
 Γι’ αυτό, όσο ανάξιος και αν είναι ο ιερεύς, αν έχει«κανονική»χειροτονία και λειτουργεί στο όνομα της Εκκλησίας και του   Επισκόπου του, παρά την ανθρώπινη αναξιότητα, το μυστήριο τελεσιουργείται.
Δεν ξέρω τι εξέλιξη θα έχει το θέμα του π.Δημητρίου τελικά.
Αυτό όμως που γνωρίζω καλά είναι ότι στην εποχή μας είναι μεγάλη πολυτέλεια να διώκονται ιερείς, να προκαλούμε το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας και να διώχνουμε πιστούς από την Εκκλησία.
Αυτό ας το καταλάβουν κάποιοι επιτέλους, που το μόνο δρομολόγιο που κάνουν είναι επισκοπείο, λεμουζίνα, μητροπολιτικός Ναός ή κάποιος ναός και επιστροφή. Και μερικές φορές και φιέστες, συλλείτουργα και τραπέζια.Και ας το καταλάβουν και οι ιερείς του φραπέ,του φρέντο και της σουλάτσας. Σε λίγο θα λειτουργούν σε άδειες εκκλησίες.
Ο λαός μας εκεί έξω υποφέρει. Διέρχεται κρίση πνευματική πρωτίστως και έπειτα οικονομική, ενεργειακή και με όλα τα συναφή.Και τον χειμώνα εφέτος θα κλάψουμε πικρά! 
Οι άνθρωποι χάνουμε τα σπίτια μας από τα κοράκια των τραπεζών  που λυμαίνονται το βιος μας . Η εποχή μας δεν σηκώνει σκάνδαλα και διαπληκτισμούς, που μοναδική αιτία είναι ο μαμωνάς. Αγάπη χρειαζόμαστε και ενότητα και συνεννόηση!Αν δεν τα έχουμε αυτά δεν είμαστε Εκκλησία ,αλλά μια εισπρακτική που πουλά κεράκια για να λαμβάνει τον οβολό των πιστών! Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε ήδη πεθάνει και δεν το ξέρουμε!