You are currently viewing Έφυγε από τη ζωή όλως αιφνιδίως  ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης  ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Έφυγε από τη ζωή όλως αιφνιδίως ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης ΕΥΓΕΝΙΟΣ

  • Reading time:1 mins read

Έφυγε απο τη ζωή χθες βράδυ ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, σε ηλικία 64 ετών, μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη.

Ο δραστήριος αυτός Ιεράρχης της Εκκλησίας της Κρήτης, ήρθε στην Αθήνα προκειμένου να υποβληθεί σε προγραμματισμένες εξετάσεις στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο,διότι τον τελευταίο καιρό ένιωθε ενοχλήσεις, κάτι που συνδύασε με την αυριανή εκδίκαση από στο ΣτΕ της υπόθεσης της Μονής Τοπλού.

Όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο με το οποίο ερχότανε από την Κρήτη στην Αθήνα, ο Σεβασμιώτατος αισθάνθηκε κάποια αδιαθεσία και τάση λιποθυμίας. Σήμανε συναγερμός εκτάκτων περιστατικών αφίξεων στο αεροδρόμιο και κατέφθασε στο χώρο προσγείωσης το ασθενοφόρο το οποίο τον παρέλαβε για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι άφησε την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο.

Στο μεταξύ πρέπει να πούμε οτι συμπληρώθηκαν εννέα ημέρες από τον θάνατο της μητέρας του, που ήταν κοντά στον μακαριστό, ο φύλακας άγγελός του και η απώλειά της ,του στοίχισε πολύ.

Η Σύνοδος της Κρήτης συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να ορίσει Τοποτηρητή.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει για την εξόδιο και την ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης κυρού Ευγενίου, του οποίου ο θάνατος γέμισε με θλίψη στο νησί της Κρήτης και ιδιαιτέρως την Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.

Το βιογραφικό του μακαριστού Μητροπολίτη Ευγενίου:

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ανατολικής Κρήτης Ευγένιος (κατά κόσμον Μιχαήλ Πολίτης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1952 ήταν Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας από το 1994.

Ο πατέρας του καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και είχε πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους και στο μέτωπο της Αλβανίας. Ο προπάππος του (Γ. Πασχαλίδης) υπήρξε καπετάνιος του χωριού Κερά Πεδιάδος.

Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών στη γενέτειρά του, εισήχθη στην Ανώτερη Παιδαγωγική Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης σε ηλικία 19 ετών. Απέκτησε πτυχίο Ιεροδιδασκάλου.

Από το 1973 έως το 1977 φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή.

Επί δύο έτη ήταν επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα του Κανονικού Δικαίου και Ποιμαντικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια και διασκέψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με υποτροφία.

Το 1980 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος υπο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμόθεου (1982), του δόθηκε το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου και διορίστηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Μερικά έτη αργότερα ανέλαβε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι εως το 1994.

Στις 14 Ιουνίου 1994 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Ανέπτυξε φιλανθρωπικό έργο, ενισχύοντας ιδιαίτερα το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και τον αγώνα για να μην κλείσει, τον Ερυθρό Σταυρό και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Ειδικότερα, στήριξε τις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στο Λασίθι και ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο στις διαβουλεύσεις των τοπικών και κοινωνικών φορέων με την κυβέρνηση, το 2011 και το 2012.

Έχει επίσης προτείνει την αναβάθμιση και τη μετονομασία του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας σε Νοσοκομείο Νοτίου Κρήτης.

Μέλημα του Μητροπολίτη ήταν η κατήχηση της νεολαίας και η κατά Χριστόν διαπαιδαγώγησή της. Έλαβε μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά θεολογικά έντυπα.

Εκοιμήθη την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016.

untitled