You are currently viewing Δωρεά Ιεράς Λειψανοθήκης και Εγκαίνια Εκκλησιαστικού-Λαογραφικού Μουσείου στο Φιλώτι της Νάξου

Δωρεά Ιεράς Λειψανοθήκης και Εγκαίνια Εκκλησιαστικού-Λαογραφικού Μουσείου στο Φιλώτι της Νάξου

  • Reading time:2 mins read

Με λαμπρότητα και ιδιαίτερη κατάνυξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25-8-2022 το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου, η υποδοχή παλαιοτάτης Ιεράς Λειψανοθήκης (κατασκευασθείσης προ 170 τουλάχιστον ετών), προερχομένης εκ Κωνσταντινουπόλεως ή Μικράς Ασίας, στην οποία φυλάσσονται αποτμήματα της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας καθώς και Ιερών Λειψάνων του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Χαραλάμπους και των Αγίων Αναργύρων.

Την Ιερά Λειψανοθήκη υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, ο οποίος εν συνεχεία χοροστάτησε στην τελεσθείσα Δέηση, στο τέλος της οποίας πραγματοποιήθηκαν δύο σύντομες ομιλίες από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Πρωτοπρ. π. Κωνσταντίνο Κύλη και τον Φιλόλογο-Συγγραφέα και πρ. Λυκειάρχη κ. Ιωάννη Ησαΐα, ως εκπρόσωπο της οικογενείας, η οποία προσέφερε τον πολύτιμο αυτό θησαυρό.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τον ιερό κλήρο και τους πιστούς, οι οποίοι κατέκλεισαν τόσο τον Ιερό Ναό όσο και τον αύλειο χώρο αυτού, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αποψινή βραδιά είναι μια ιστορική στιγμή διότι ο περίλαμπρος μεταβυζαντινός Ναός της Παναγίας μας με την πλούσια ιστορία του αλλά και τον διάκοσμο της ευλάβειας των κατοίκων και των μεταναστών είτε στην Πόλη είτε στα Βουρλά, εστερείτο παντελώς έστω και μικρού τεμαχίου Ιερού Λειψάνου.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Μικρασία ζει και μέσα στις καρδιές των ανθρώπων και μέσα στην ευλάβεια αυτών που διωγμένοι εγκατέλειψαν τις πατρικές εστίες τους και ήρθαν εδώ στη Νάξο (κυρίως οι «Αξωτοβουρλιώτες») και σε πολλά άλλα μέρη της πατρίδος μας. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην οικογένεια Μυκωνιάτη, οι οποίοι αποτελούν απογόνους της ιερατικής οικογενείας του μακαριστού Ιερέως π. Μιχαήλ Μυκωνιάτη (+1864), κτήμα της οποίας, αποτελούσε η Ιερά Λειψανοθήκη, τους ευχαρίστησε και ιδιαιτέρως τον κ. Γεώργιο Μιχαήλ Μυκωνιάτη, για την απόφασή τους να δωρίσουν το Ιερό αυτό Θησαύρισμα της πίστεώς μας, στον Ενοριακό Ναό του χωριού τους.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον κ. Γεώργιο Μυκωνιάτη τον Μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως, συνοδευόμενο από σχετικό πιττάκιο. Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος, αφού τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιερέως π. Μιχαήλ Μυκωνιάτη, συνοδευόμενος από τους κληρικούς, τον Δήμαρχο Νάξου, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους πιστούς μετέβησαν έναντι του Ιερού Ναού όπου τελέσθηκε ο Αγιασμός των Εγκαινίων του Εκκλησιαστικού-Λαογραφικού Μουσείου της Ενορίας.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Εφημέριο του Ιερού Ναού και Γενικό Αρχιερατικό Επόπτη Νήσου Νάξου, Πρωτοπρ. π. Ιωάννη Μανιό, τα μέλη της Δ.Ε. του Μουσείου, της οποίας κατά τον Κανονισμό προεδρεύει ο εκάστοτε Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τους λοιπούς συνεργάτες του Εκκλ. Συμβούλους, εθελοντές και εθελόντριες καθώς και τους κατά καιρούς συντελέσαντες στην ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου έργου.

Τον λόγο ακολούθως έλαβε ο π. Ιωάννης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν για την δημιουργία του Μουσείου, ενώ ανέγνωσε χαιρετισμούς των Βουλευτών Κυκλάδων κ. Ιωάννη Βρούτση, Αικατερίνης Μονογυιού, Φίλιππου Φόρτωμα και Νίκου Συρμαλένιου καθώς και της Αντιπεριφερειάρχου Μεταφορών και Επικοινωνιών Νοτίου Αιγαίου κ. Ευδοκίας Κατσάνη, ο οποίοι λόγω υπηρεσιακών υποχρεώσεων, απουσίαζαν. Αμέσως μετά ο λόγος εδόθη στους επισήμους, στον ομ. Καθηγητή της Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α., Ακαδημαϊκό και πρ. Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανο Ήμελλο, τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανό, τον πρ. Υπουργό και Βουλευτή κ. Γεώργιο Ανωμερίτη, τον επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Νάξου και πρ. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Λεονάρδο Χατζηανδρέου, τον πρ. Δήμαρχο Νάξου κ. Μανώλη Μαργαρίτη, τον πρ. Δήμαρχο Δρυμαλίας κ. Νίκο Βασιλάκη, την Πρόεδρο του Συλλόγου Φιλωτιτών κ. Χάϊδω Μουστάκη, στον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητος Φιλωτίου κ. Χάρη Μανιό, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Φιλωτίου κ. Ελένη Τζιώτη, τον Πρόεδρο της Ο.ΝΑ.Σ Κ. Εμμανουήλ Καλαϊτζή, τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου κ. Αριστείδη Γρατσία, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθησε εκ μέρους της Ενορίας παραδοσιακό κέρασμα προς όλους τους συμμετέχοντες.