You are currently viewing Δήμαρχος Σουλίου: “Θα προωθηθεί από το  Οικουμενικό Πατριαρχείο το αίτημα  επιστροφής του σκηνώματος του αγίου Δονάτου…”

Δήμαρχος Σουλίου: “Θα προωθηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το αίτημα επιστροφής του σκηνώματος του αγίου Δονάτου…”

  • Reading time:3 mins read
Του π. Ηλία Μάκου
 
Τη διαβεβαίωση του Οικουμενικού Πατριάρχη “ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και επαφές με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για την προώθηση του αιτήματος επιστροφής του σκηνώματος του αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά”, έλαβε, σύμφωνα με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
 
Να σημειωθεί ότι ο άγιος Δονάτος τιμάται ιδιαίτερα στη Θεσπρωτία και θεωρείται θαυματουργός.
 
Μάλιστα ο κ. Καραγιάννης προσκάλεσε τον Παναγιώτατο για επίσκεψη στην κωμόπολη της Παραμυθιάς, είτε κατά τον εορτασμό του αγίου Δονάτου είτε άλλοτε. 
Κατά τα λοιπά ο δήμαρχος αναφέρει ότι μεταξύ των λοιπών θεμάτων, που συζητήθηκαν ήταν ανάδειξη της τοπικής Αγιολογίας, καθώς και ζητήματα θρησκευτικού και πολιτισμικού τουρισμού”.

Πάντως το σημαντικότερο στοιχείο της συνάντησης ήταν το περί επιστροφής του σκηνώματος του αγίου Δονάτου, που, βέβαια, η επίτευξη του σκοπού δεν είναι εύκολη.

Ο αγώνας του αγίου Δονάτου  δεν ήταν ούτε εύκολος, ούτε μικρής διάρκειας.

Ήταν δύσκολος και πολυχρόνιος (κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας το 388).

Απέβλεπε σε κάτι μεγάλο και υπέροχο: Να ξεριζώσει αδυναμίες και πάθη και κακίες και να φυτέψει αρετές δύσκολες και μεγάλες, που ζητούν αυταπάρνηση και πνεύμα θυσίας.

Και το πέτυχε, γι’ αυτό από πολύ νωρίς θαυματούργησε και αναγνωρίστηκε ως άγιος.

Σύμφωνα με τις πηγές, συμμετείχε στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο του 381, ενώ το όνομά του όσο ζούσε έχει συνδεθεί με πολλά θαύματα και στην επαρχία του και στην Κωνσταντινούπολη (στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου).

Αλλά και μετά το θάνατό του, καθώς μαρτυρούνται πολλές ιάσεις στην εκκλησία της Παναγίας του Μουράνο στη Βενετία, όπου μεταφέρθηκε το λείψανό του.

Πώς κατέληξε εκεί; Δύο αιώνες μετά το θάνατό του (604), το λείψανό του, λόγω των βαρβαρικών επιδρομών, προκειμένου να προστατευτεί, από περικαλλή ναό στη Γλυκή Παραμυθιάς, στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, που είχε αναγείρει και κατακοσμήσει ο ίδιος και όπου βρισκόταν ο τάφος του μετακινήθηκε με πρωτοβουλία του Επισκόπου Ευροίας Ιωάννη του Β΄ στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στο ναό του αγίου Ιωάννη του φρουρίου της Κασσιώπης.

Το 1125 ο δόγης Δομένικος Μιχαήλ το μετακόμισε στη Βενετία. Ύστερα από πολλούς αιώνες και μακροχρόνιες προσπάθειες του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου και πιστών, που είχαν συστήσει επιτροπή, τεμάχιο λειψάνου του παραχωρήθηκε από το Βατικανό και η υποδοχή του έγινε το Σεπτέμβριο του 2000 στην Παραμυθιά.

Η ψυχή του αγίου Δονάτου τροφοδοτούνταν πνευματικά με το λόγο του Θεού, με τη λατρεία, με τη μυστηριακή ζωή, με το καθημερινό βίωμα του θεϊκού θελήματος.

Φερόταν ως πολίτης του ουρανού. Ταυτίστηκε με τη θεία αγάπη. Ανέβηκε πάνω από το μέτρο και πραγματοποίησε με ισχυρή θέληση το τέλειο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
 
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως επισκέφθηκε το Σάββατο 16-10-2021, ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης, για πραγματοποίηση προγραμματισμένης συνάντησης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Αρχικά, ο Δήμαρχος Σουλίου και τα μέλη της αντιπροσωπείας του προσκύνησαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, και στη συνέχεια έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος τους καλωσόρισε εγκαρδίως στην έδρα της Μητρός Εκκλησίας.
Στη συνομιλία που ακολούθησε, ο Δήμαρχος Σουλίου αφού ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την ευκαιρία της συναντήσεώς τους, του μετέφερε τα σέβη και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου, καθώς και τις θερμότερες ευχές των δημοτών του Δήμου Σουλίου για μακροημέρευση και ευημερία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 30 ετών από την εκλογή του ως ο 270ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης, το 1991.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη σειρά του ζήτησε από τον κ. Δήμαρχο να μεταφέρει τις θερμές ευχές του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Τίτο, καθώς και την πατρική αγάπη και τις ευχαριστίες του προς τους πολίτες του Δήμου Σουλίου.
Ακολούθως η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πιθανότητα της επιστροφής του συνόλου του Ιερού Σκηνώματος του Πολιούχου και Προστάτη της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, Αγίου Δονάτου, Επισκόπου Ευροίας του Θαυματουργού, στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό στη Μαρτυρική Πόλη της Παραμυθιάς. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης διαβεβαίωσε το Δήμαρχο Σουλίου ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και επαφές με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για την προώθηση του εν λόγω αιτήματος.
Ο Δήμαρχος Σουλίου τέλος παρέδωσε πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με την παράκληση να επισκεφθεί και να ευλογήσει τον τόπο μας και τη μαρτυρική Πόλη της Παραμυθιάς κατά την ημέρα της μνήμης του Αγίου Δονάτου Επισκόπου Ευροίας του Θαυματουργού, ή όταν το πρόγραμμά Του το επιτρέψει.
Μεταξύ των λοιπών θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ανάδειξη της τοπικής Αγιολογίας, καθώς και ζητήματα θρησκευτικού και πολιτισμικού τουρισμού.
Ο Δήμαρχος στη συνέχεια προσευχήθηκε ενώπιον της κεντρικής κλειστής Πύλης του Πατριαρχείου, τόπο του απαγχονισμού του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, και κατόπιν επισκέφθηκε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή η οποία λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1454, το Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών όπου πρωτοψάλθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος, την Αγία Σοφία, την Αγία Ειρήνη, ενώ διέσχισε και τη Μεγάλη Οδό του Πέρα όπου διασώζονται κτίρια του 19ου αιώνα, κυρίως όμως οι Ναοί της Παναγίας και της Αγίας Τριάδας, καθώς και τα δύο ρωμαίικα σχολεία του Ζαππείου και του Ζωγραφείου.