You are currently viewing Δήλωση του Δημήτρη Λογοθέτη στον «Εθνικό Κήρυκα»Νέας Υόρκης, για την Αγία Τριάδα του Σικάγου που περιήλθε σε πτώχευση

Δήλωση του Δημήτρη Λογοθέτη στον «Εθνικό Κήρυκα»Νέας Υόρκης, για την Αγία Τριάδα του Σικάγου που περιήλθε σε πτώχευση

  • Reading time:1 mins read

Ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδος Σικάγου. Φωτογραφία από τον ιστότοπο της κοινότητας Αγίας Τριάδος.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη από τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας της Αγίας Τριάδος Σικάγου π. Νικόλαο Ιωνά, ότι η ιστορική κοινότητα των 121 ετών έχει περιέλθει σε πτώχευση και ο ναός, το σχολείο και τα κτίριά της θα περιέλθουν στην κυριότητα της τράπεζας MB Financial Bank και πως έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του κ. Δημήτρη Λογοθέτη, πρώην πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου και συνάμα πρόεδρο της σχολικής επιτροπής, τον αναζητήσαμε για να δώσει την δική του εκδοχή.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» επικοινώνησε μαζί του στην Ευρώπη όπου βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι και του ζητήσαμε να πει τη δική άποψη για τα διαμειβόμενα στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος.

Μας έστειλε μία γραπτή δήλωση με την παράκληση να μην συμπεριληφθεί η φωτογραφία ή το βιογραφικό του.

Η δήλωση του κ. Λογοθέτη σε μετάφραση του «Ε.Κ.» έχει ως εξής:

«Η οικογένειά μου κι εγώ λυπούμαστε που η ενορία της Αγίας Τριάδος στο Σικάγο, την οποία υπηρέτησα για περισσότερα από 25 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη με την απώλεια της ακίνητης περιουσίας της.

Πολλοί από εμάς συνειδητοποιήσαμε πριν από χρόνια πως λόγω της αλλαγής του δημογραφικού και μείωσης του εκκλησιάσματος, η τοποθεσία της εκκλησίας δεν ήταν η κατάλληλη για μακρό χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτό προτείναμε να μεταφερθεί η ενορία σε μία καινούργια τοποθεσία στα προάστια και να επεκταθεί η ζωή αυτού του ιστορικού ιδρύματος.

Οι ενέργειες που έγιναν από την Αγία Τριάδα, ξεκινώντας το 2004 με την αγορά της περιουσίας του Deerfield, την μεταφορά του Σχολείου ‘Σωκράτης’ στο Deerfield το 2006 και τα σχέδια μετακόμισης επίσης της Αγίας Τριάδος στο Deerfield, έγιναν έπειτα από πολλή σκέψη και σχεδιασμό για την επέκταση της αποστολής της Αγίας Τριάδος.

Για κάθε βήμα οι σχετικές αποφάσεις εγκρίνονταν από το κοινοτικό συμβούλιο και τη γενική συνέλευση υπό την ηγεσία του π. Γεωργίου Καλούδη και της Μητρόπολης. Ομως τελικά ο π. Καλούδης αποφάσισε πως δεν ήθελε να μετακομίσει η Αγία Τριάδα στο Deerfield και χάθηκε η ευκαιρία.

Δεν έχω υπηρετήσει στο κοινοτικό συμβούλιο της Αγίας Τριάδος κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν συμμετείχα στις αποφάσεις που ελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένης και της αντιστροφής φυσικά, αναφορικά με την μετάβαση η οποία οδήγησε σε περισσότερη μείωση των μελών και των εσόδων.

Είναι λυπηρό που στη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης την περασμένη Κυριακή, παρά την πολύ επείγουσα ημερήσια διάταση θεματολογίας για την πιθανή κατάληψη από την τράπεζα, εμφανίσθηκαν λιγότερα από σαράντα μέλη.

Αλλά η πράξη μερικών, οι οποίοι προφανώς τώρα λαμβάνουν αποφάσεις για την Αγία Τριάδα, να καταθέσουν μία επιπόλαια μήνυση εναντίον μου, αναζητώντας κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο και μία θεωρούμενη ‘βαθιά τσέπη’ ασφάλειας, είναι απλώς αποτρόπαιη.

Η διακηρυττόμενη θεωρία της μήνυσης είναι ότι είχα ‘σύγκρουση καθηκόντων’ επειδή ήμουν ο επικεφαλής του κοινοτικού συμβουλίου και επίσης ο επικεφαλής της Ακαδημίας που απόκτησε το Σχολείο ‘Σωκράτης’ και το μετακόμισε στο Deerfield.

Αλλά δεν υπήρχε σύγκρουση καθηκόντων. Οι στόχοι της Αγίας Τριάδος και της Ακαδημίας ήταν οι ίδιοι, όπως προκύπτει από την κοινή απόφαση που ρύθμιζε την μεταφορά του Σχολείου ‘Σωκράτης’ στην Ακαδημία.

Πράγματι ο π. Γεώργιος Καλούδης συμφώνησε να έχει τον γιο του Κωνσταντίνο Καλούδη, ο οποίος είναι δικηγόρος, να αντιπροσωπεύει αμφότερα την Αγία Τριάδα και την Ακαδημία σε διάφορες συνδιαλλαγές (transactions) οι οποίες ήταν πλήρως εγκεκριμένες σε όλα τα επίπεδα σχετιζόμενα με την μεταφορά την οποία ο Κωνσταντίνος (Gus) δεν θα είχε κάνει εάν υπήρχε σύγκρουση ενδιαφερόντων μεταξύ της Αγίας Τριάδος και της Ακαδημίας.

Για περισσότερα από 35 χρόνια έχω δώσει ελευθέρως από το χρόνο και τα χρήματά μου για να υπηρετήσω την Αγία Τριάδα, συμβάλλοντας χιλιάδες ώρες και δωρίζοντας ή συγκεντρώνοντας εκατομμύρια δολάρια. Εκανα κάτι τέτοιο χωρίς να παραπονεθώ ποτέ και χωρίς να πάρω ποτέ ούτε ένα ντάιμ (dime).

Είναι πέρα από λυπηρό για μένα προσωπικά να είμαι το αντικείμενο μιας αβάσιμης μήνυσης, η οποία υποβλήθηκε από την εκκλησία που αγάπησα και υπηρέτησα.

Ελπίζω πως υπό την ηγεσία του νέου μας Μητροπολίτη Ναθαναήλ, η ενορία θα αποσύρει αυτή την επιπόλαιη μήνυση και επικεντρωθεί σε ένα εποικοδομητικό σχέδιο να πάει μπροστά για να υπηρετήσει το εκκλησίασμα.

Ομως εάν αυτή η μήνυση δεν ανακληθεί, θα την υπερασπιστώ δυναμικά στο δικαστήριο και αναμένω να επικρατήσω και να λάβω επιδοκιμασίες διότι η μήνυση είναι χωρίς κανένα νομικό έρεισμα.

Θα κάνω αυτό που χρειάζεται να κάνω προκειμένου να υπερασπιστώ την υπόληψή μου και να προστατεύσω την οικογένειά μου από αβάσιμες επιθέσεις, γιατί η εκκλησία είναι το κέντρο της ζωής μας».