Δεκαετές μνημόσυνο του μακαριστού Αγίου Γέροντα Κυρίλλου στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ
Το τριήμερο 8 έως 10 Απριλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη-Εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα, περιόδευσε στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Κηρέως και Αιγαίων, με αφορμή την τιμή προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 8 Απριλίου το απόγευμα, μετέβη στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Ν. Προκόπι, όπου, πλαισιούμενος από τους συνοδούς τους Κληρικούς και τον Πρωτοπρ. Ιωάννη Μάρκου-Πρωθιερέα του Ι. Προσκυνήματος, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους εκκλησιασθέντες προσκυνητές, αναφερθείς στην παρομοίωσης της Θεοτόκου, ως επουρανίου πύλης, από την οποία πέρασε ο Χριστός προς εμάς, χωρίς να διαφθείρει την παρθενία της. Επίσης, αναφέρθηκε και στον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο, ως παράδειγμα ότι η Χάρις του Θεού όχι μόνο αγιάζει αλλά και αφθαρτοποιεί τα σώματα.
Το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, του Ακαθίστου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ι. Μονή Οσίου Δαυίδ Γέροντος Λίμνης, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και στο δεκαετές μνημόσυνο του μακαριστού Καθηγουμένου Αρχιμ. Κυρίλλου Γεραντώνη, αμέσου διαδόχου του Οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη) του «Με συγχωρείτε», με συλλειτουργούς του τον Καθηγούμενο της Ι. Μόνης Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, τους συνοδούς του Κληρικούς και Ιερείς της ευρύτερης περιοχής.
Κατά το κήρυγμά του προς τους προσελθόντες και εκκλησιασθέντες πιστούς, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε την διδασκαλία της Εκκλησίας σχετικά με την συμμετοχή της Θεοτόκου στο έργο της Θείας Οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του μακαριστού π. Κυρίλλου, ο οποίος διέπρεψε στην υπακοή και την ταπείνωση, δύο αρετές που υψώνουν τον άνθρωπο στον Θεό.
Την Κυριακή 10 Απριλίου 2022, Ε΄ των Νηστειών το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, υποδέχθηκε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Γενεθλίου Θεοτόκου Λίμνης, όπου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και ο Θεοφιλέστατος προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και τη Λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας «Λιμνιάς», αφού κάθε χρόνο αυτή την ημέρα τιμάται και εορτάζεται η διάσωση των Ελυμνίων από λοιμό και η επάνοδός τους, το 1831, στις εστίες τους, τις οποίες είχαν εγκαταλείψει από το 1823, λόγω της Οθωμανικής Τρομοκρατίας.
Ο Θεοφιλέστατος κ. Φιλόθεος, αναπτύσσοντας ερμηνευτικά του διατεταγμένο ευαγγελικό ανάγνωσμα (Μάρκ. 10, 32-45), επεσήμανε ότι, ως χριστιανοί, μέσα στον κόσμο καλούμαστε να μαρτυρούμε ότι πιστεύουμε στον Κύριο και να διακονούμε τους ανθρώπους που χρήζουν βοηθείας, έχοντας ως παράδειγμα τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα. Μάλιστα, για να αποδεχθούμε το παράδειγμα του Θεού, πρέπει να αγωνιζόμαστε συνεχώς να απέχουμε το δικό μας θέλημα και να καλλιεργούμαστε στην εκπλήρωση του θείου θελήματος.
Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τον Θεοφιλέστατο κ. Φιλόθεο και τον ευχαρίστησε για την πρώτη του λειτουργική παρουσία στη Λίμνη, ενώ ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγαίων-Νηλέως και Εφημέριος της Ενορίας Λίμνης Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Λιάσκος, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας, προσέφερε στον Θεοφιλέστατο ένα αντίγραφο της εφεστίου θαυματουργού εικόνας της Παναγίας «Λιμνιάς».
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσης της ιεράς εικόνας, την οποία εφέτος οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, οι γηγενείς αλλά και οι υπόλοιποι λιτανευτές περικύκλωσαν με περισσή συγκίνηση, αφού πρώτη φορά, μετά από δύο χρόνια, πραγματοποίησαν το πατροπαράδοτο ιερό έθιμο.
Το απόγευμα της Κυριακής, αφού ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος επέστρεψε από την Β. Εύβοια, χοροστάτησε στον Στ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, κατά τη διάρκεια του οποίου ομίλησε ο Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, με θέμα: «Η ερημιτική άσκηση και η ευχαριστιακή μέθεξη, όπως τα έζησε και τα δίδαξε ο εκ Λιβισίου Μικράς Ασίας Όσιος Ιάκωβος (Τσαλίκης)», ενώ έψαλλε θαυμάσια ο Πρωτοψάλτης κ. Κυριάκος Ναούμ, πλαισιούμενος από Κληρικούς και λαϊκούς, Καθηγητές και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.