You are currently viewing Χιλιάδες λαού για τον Αγιο Ιάκωβο (Τσαλίκη) στη Μονή Οσίου Δαυίδ

Χιλιάδες λαού για τον Αγιο Ιάκωβο (Τσαλίκη) στη Μονή Οσίου Δαυίδ

  • Reading time:3 mins read

ΡΟΒΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ -Με αισθήματα χαράς και ιεράς συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε, το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου 2019 στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος στις Ροβιές της Βορίου Ευβοίας, ο εορτασμός της ιεράς Μνήμης του προσφάτως καταταγέντος στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιακώβου (Τσαλίκη) του νέου Ασκητού του εν Ευβοία, ο οποίος διετέλεσε Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και συγκεκριμένα Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ.

Πλήθη πιστών, από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, συνέρρευσαν στο Μοναστήρι του Γέροντος για να λάβουν την Χάρη και την ευλογία του Οσίου Δαυΐδ, αλλά και του Οσίου Ιακώβου, ο οποίος αγάπησε πολύ το Θεό, αγωνιζόμενος το μαρτύριο της συνειδήσεως σε ολόκληρη την επίγεια ζωή του και αναπαύοντας πολλούς ανθρώπους ποικιλοτρόπως, πάλαι τε και επ’ εσχάτων.
Το απόγευμα της παραμονής, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους του Ιεράρχες, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό και στην Ι. Παράκληση προς τιμήν του Οσίου.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος κ. Φιλόθεος ομίλησε διδακτικά αναφέροντας ότι οι πιστοί καλούμαστε να ακολουθήσουμε τον δρόμο του Αγίου Ιακώβου, ο οποίος δια της ασκήσεως και της υπακοής παρέμεινε πιστός μέχρι τέλους στον Θεό υποβάλλοντας τον εαυτό του σε πολλούς κόπους, μόχθους και υπομονές και χαριτώθηκε να γίνει κοινωνός του Θεού δια της συνεχούς αγάπης του προς τον Ιησού Χριστό, οικοδομώντας τους συμμοναστές και συναγωνιστές αδελφούς του, με ταπείνωση και τους αναρίθμητους προσκυνητές της Ι. Μονής, δια της αρετής της διακρίσεως.
Κι ενώ ήταν μεγάλος ασκητής, γνώριζε ότι η άσκηση πραγματώνεται μόνο μέσα από τη συμμετοχή στην εκκλησιαστική ζωή, γι’ αυτό και ο ίδιος κρατούσε τον εαυτό του συνεχώς ενωμένο με την Εκκλησία, δια των Ιερών Μυστηρίων και της προσευχής, μια πρακτική που οδηγεί στον αγιασμό και την αθανασία και έτσι σήμερα ένας κεκοιμημένος 28 χρόνια, αλλά ζωντανός Άγιος μας καλεί να ασκηθούμε στην συγχώρεση στο Άγιο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, και δι’ Αυτής να ενωθούμε αιωνίως με τον Θεό.

 


Κατά τη διάρκεια της νύκτας ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία από τους αδελφούς και πατέρες της Ι. Μονής και άλλους Κληρικούς.
Κατά την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ και προεξήρχε στο τελεσθέν Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με την συμμετοχή και των αγίων Αρχιερέων Ωρεών και Χαλκίδος, στο οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ κήρυξε τον θείο λόγο, αναλύοντας πώς ένας Άγιος παρουσιάζεται από τους πατέρες της Εκκλησίας. Μάλιστα, ο Άγ. Νικόλαος Καβάσιλας λέγει, ότι λέγονται Άγιοι γιατί κατέχουν τον μόνο Άγιο, δηλαδή τον Χριστό και αν η ζωή των αμαρτωλών είναι μια βλασφημία προς τον Θεό, η ζωή των Αγίων είναι δοξολογία στον Θεό. Επίσης, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, οι άγιοι είναι η μικρή ζύμη που οδηγεί στην πνευματική προκοπή ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι εργάστηκε σε όλη τη ζωή του ο Όσιος Ιάκωβος, δια τις ασκήσεως, των χαρισμάτων του και των διδαχών του, αλλά και μετά θάνατος δια την εκ μέρους των πιστών μελέτης του βίου του, της χάριτος των λειψάνων του και της επίκλησης της προς Θεόν πρεσβείας του.

Κλείνοντας, έκανε διδακτικές προεκτάσεις γύρω από τα παραδείγματα, που οι άγιοι μας άφησαν, ώστε κι εμείς να καλλιεργούμαστε με τον ίδιο τρόπο, κατά την δύναμη του ο καθένας, για να αξιωθούμε να αντλούμε την ίδια θεία δύναμη με εκείνους.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς και τους συνοδούς των, εξέφρασε την συγκίνηση του για την πολυπληθέστατη παρουσία των πιστών προσκυνητών, οι οποίοι κατέκλυσαν την Ι. Μονή, ενώ συνεχάρη τον Βυζαντινό Χορό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό την ονομασία «Άγιοι Δαυΐδ ο Γέρων και Ιάκωβος ο εν Ευβοία», που μέ την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Καρούζου διηκόνησαν το ιερό αναλόγιο, όπως και τον άγιο καθηγούμενο Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη και τους αδελφούς της Ιεράς Μονής και όλους τους διακονήσαντες για την αγαθή έκβαση της πανηγύρεως, αναφέρθηκε με λόγια ευγνωμοσύνης στον δορυφορικό Σταθμό HELLAS SAT για την δορυφορική κάλυψη και την διανομή εικόνας και ήχου στα Μ.Μ.Ε. και ευχήθηκε σε όλους εόρτια.

Η πάντα φιλόξενη Ι. Μονή Οσίου Δαβίδ επιφύλαξε σε όλους τους προσκυνητές, μεταξύ των οποίων και οι μαθητές και μαθήτριες και οι Καθηγητές του Γενικού Λυκείου Ιστιαίας, και τις δύο ημέρες, ζεστή φιλοξενία και διανομή ευλογημένου φαγητού.