You are currently viewing Χειροτονία νέου Διακόνου στις Αλυκές

Χειροτονία νέου Διακόνου στις Αλυκές

  • Reading time:3 mins read

Την εις Διάκονον Χειροτονία του π. Νικολάου Φουτζόπουλου, 49 ετών, Καθηγητού Φυσικής Αγωγής, εγγάμου και πατέρα δύο τέκνων, τέλεσε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αλυκών ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά την διάρκεια της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, επί τη εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «η εορτή του Γενέθλιο της Παναγίας μας γίνεται αφορμή μεγάλης χαράς για όλους μας, γιατί απ’ αυτήν ξεκινά το μυστήριο της εις Χριστόν σωτηρίας μας, η οποία πραγματώνεται μόνο μέσα στην Εκκλησία μας και τελεσιουργείται μέσα από την Ιερωσύνη του Χριστού. Αυτήν διακονούν οι Κληρικοί μας, για να επέλθει στο πλήρωμα της Εκκλησίας η σωτηρία». Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «η χαρά μας μεγεθύνεται με το Μυστήριο της Χειροτονίας του Νικολάου, ο οποίος, σε ώριμη ηλικία, όντας οικογενειάρχης και ενταγμένος στο εκπαιδευτικό σύστημα της πατρίδος μας, αυτοπροσφέρεται και εισέρχεται στην ιερατική οικογένεια της Τοπικής μας Εκκλησίας. Η Διακονία αποτελεί την βάση της Ιερωσύνης. Ο Διάκονος έχει ως πρότυπο την Παναγία, που δέχθηκε ελεύθερα να διακονήσει το Μυστήριο της Σαρκώσεως. Έτσι και η Ιερωσύνη είναι πάντα καρπός ελεύθερης επιλογής. Η Διακονία μέσα στην Εκκλησία μας θυμίζει πάντοτε ότι υπηρετούμε Άλλον. Δεν είμαστε κύριοι της Εκκλησίας και της Ιερωσύνης. Όλοι μας είμαστε διάκονοι της Ιερωσύνης του Χριστού. Δυστυχώς, πολλές φορές πιστεύουμε ότι μας ανήκει η Εκκλησία. Όμως, εμείς ανήκουμε στην Εκκλησία, που είναι ο Κλήρος και ο Λαός… Διακονούμε τα Μυστήρια του Θεού. Αυτό είναι το μέγιστο έργο μας. Στην συνέχεια, στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου, διακονούμε τον Ίδιο τον Χριστό, με αγάπη προς Εκείνον που μας ανέθεσε την διακονία και προς εκείνους που διακονούμε. Καλούμαστε να γίνουμε θυσία για όλους. Κανένα δεν ξεχωρίζουμε, ούτε καν εκείνον που ανήκει σε άλλη πίστη. Και αυτός είναι εικόνα του Θεού. Αυτή η διακονία είναι το μεγαλύτερο κήρυγμα και η κορυφαία ιεραποστολή…».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος εξήρε την συμβολή στην ζωή του νέου Διακόνου του Πνευματικού του Πατρός Βασιλείου Ακριβοπούλου, «γιατί αποδεικνύει τί σημαίνει Ιερέας, δίδοντας συνεχώς νέους Ιερείς στην Εκκλησία. Και αυτή είναι απόδειξη του ευλαβούς Ιερέως, όταν εμπνέει τα πνευματικά του παιδιά και τους παραδίδει την σκυτάλη της Ιερωσύνης».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι πολλοί νέοι Κληρικοί, σαν τον π. Νικόλαο, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Επισκόπου, εδώ και πολλά χρόνια και, κρατώντας το επάγγελμά τους, για τον βιοπορισμό των ιδίων και των οικογενειών τους, εισήλθαν στην Ιερωσύνη και παραμένουν, έτσι, λειτουργικά τα Θυσιαστήρια της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Νικολάου Φουτζόπουλου θα τελεστεί την Κυριακή 12/9 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

 

Η πανήγυρις στην Παναγία Τρύπα

 

Την παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό της εορτής, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Γορίτσας (Τρύπα). Στην ομιλία του τόνισε ότι «η Παναγία μάς δίδει χαρά και ελπίδα ιδιαίτερα στην εποχή μας, όπου ζούμε περίοδο πνευματικής στειρότητας. Όμως, δεν θα μας νικήσει το στείρο πνεύμα της εποχής. Γι’ αυτό γιορτάζουμε, γιατί μέσα από την εμπειρία της εόρτιας σύναξής μας, παίρνουμε δύναμη, μετέχουμε στον θησαυρό της ενότητος, για να προχωρήσουμε, με θάρρος και τόλμη, για να διαμορφώσουμε εμείς την εποχή μας, όπως ο Χριστός επιθυμεί».

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την σπουδαιότητα της γέννησης ενός παιδιού στην εποχή μας και με θλίψη αναφέρθηκε στην γεωμετρική μείωση των γεννήσεων στην πατρίδα μας, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία των παιδιών που φοιτούν στην Α΄ Δημοτικού, κάθε χρόνο: «Το δημογραφικό πρόβλημα γίνεται διαρκώς εντονότερο στην πατρίδα μας, καθιστώντας το μέλλον της πατρίδος μας προβληματικό…. Τούτη την ημέρα, ας κρατήσουμε μέσα μας την βεβαιότητα ότι τα παιδιά είναι ευλογία Θεού και ότι η ευλογημένη οικογένεια στήριξε στους αιώνες τον τόπο μας».