You are currently viewing Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο

Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο

  • Reading time:9 mins read

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, τον οποίο συνεπικούρησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόελώς μας, Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος, τέσσερις ακόμα ιερείς και οι τρεις διάκονοι της τοπικής Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία ενός ευσεβούς έγγαμου νέου, του Γεωργίου Ζωγράφου, ο οποίος είναι 36 ετών, υιός κληρικού ο οποίος διακονεί στην Ιερά Μητρόπολη Κηφίσιας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, τριτοετής φοιτητής του τμήματος «Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας» της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με σπουδές και εργασία στην επικοινωνία και τα Μ.Μ.Ε, καθώς και με θαυμαστή πορεία, ως τενόρος, στο λυρικό τραγούδι (αναλυτικά το βιογραφικό του θα αναφερθεί στο τέλος του άρθρου).

Στη χειροτονητήρια ομιλία του ο νέος διάκονος, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε αρχικά στην επιθυμία του, από την παιδική του ακόμα ηλικία, να υπηρετήσει το Ιερό Θυσιαστήριο, την οποία, όμως, τοποθετούσε χρονικά με την ολοκλήρωση της καριέρας του στη μουσική. Ωστόσο, την περίοδο της καραντίνας λόγω της πανδημίας, όταν παρακολουθούσε με πόνο ακόμα και η Θεία Κοινωνία να διώκεται από κάποιους, ένιωσε ότι ήρθε η ώρα να προσπαθήσει, παρά την αναξιότητά του, να εισέλθει στους κόλπους της Εκκλησίας ως υπηρέτης αυτής. Στη συνέχεια ο νέος διάκονος ευχαρίστησε με συγκινητικά λόγια τους γονείς του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, για την ολόθερμη στήριξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, τους πνευματικούς πατέρες στων οποίων το πετραχήλι έχει αναπαυτεί,  τους καθηγητές και τους συναδέλφους του στη λυρική σκηνή. Ολοκληρώνοντας στάθηκε ιδιαίτερα σε τρία πρόσωπα: τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο στο πρόσωπο του οποίου βρήκε έναν δεύτερο πατέρα, τονίζοντας ότι αποτελεί εξαιρετική τιμή για τον ίδιο να λάβει τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης από τα τίμια χέρια του, την σύζυγό του, που στήριξε με θέρμη την απόφασή του, ενώ παράλληλα έχει σταθεί δίπλα του σε κάθε δύσκολη στιγμή, καθώς και τον γέροντά του, π. Νικόλαο Τσάκο, εφημέριο Ελαφονήσου, με τον οποίο αρχικά τους έφερε κοντά η αγάπη για την Εκκλησία και την μουσική, και στη συνέχεια υπήρξε πνευματικός οδοδείκτης του.

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επισήμανε ότι ο υποψήφιος διάκονος μίλησε με όλη τη δύναμη της ψυχής του και για το λόγο αυτό συγκλόνισε το εκκλησίασμα. Στη συνέχεια επαίνεσε αφενός τους γονείς του, που με διακριτικότητα, πίστη και σύνεση στέκονται δίπλα του, αφετέρου τη σύζυγό του που με χαρά δέχθηκε να πορευτούν μαζί τον δύσβατο, αλλά γεμάτο αρετή, δρόμο της ιερωσύνης. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας γνωστοποίησε, τέλος, ότι ο νέος διάκονος θα διακονήσει τη Νεάπολη, μαζί με τον π. Παναγιώτη Αρώνη, προσφέροντας ό,τι καλό έχει στην ψυχή του, για να βοηθήσει τους ευσεβείς κατοίκους των Βατίκων.

Με την ολοκλήρωση της λατρευτικής σύναξης κι ενώ το εκκλησίασμα είχε εντυπωσιαστεί από το φωνητικό χάρισμα του νέου διακόνου, ο Σεβασμιώτατος δευτερολόγησε υπογραμμίζοντας ότι ο Θεάνθρωπος που θυσιάστηκε για τη σωτηρία μας αξίζει κάθε θυσίας από εμάς. Έτσι ο νέος διάκονος μπορεί να θυσίασε μία λαμπρή καριέρα στο λυρικό τραγούδι, ωστόσο απέδειξε την ακλόνητη πίστη του. Παράλληλα, τόνισε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, το χάρισμά του δεν θα μείνει αναξιοποίητο, αλλά θα αποτελέσει μέσο ώστε οι πιστοί να βιώνουν ακόμα πιο έντονα τις ιερές ακολουθίες. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον π. Νικόλαο Τσάκο, επειδή αποτέλεσε την γέφυρα επικοινωνίας με το νέο διάκονο, αλλά και για όσα πνευματικά εφόδια πρόσφερε στον αξιόλογο αυτό νεό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Ο Γεώργιος Ζωγράφος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984 και μεγάλωσε στις Σπέτσες. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο «ΙΕΚ ΑΚΜΗ» και εργάστηκε σε εφημερίδα και τηλεόραση ως δημοσιογράφος.

Ξεκίνησε σπουδές στο ελαφρό τραγούδι με δασκάλα τη Σοφία Βόσσου και αργότερα στράφηκε στο κλασικό τραγούδι, σπουδάζοντας με τον τενόρο Σταμάτη Μπερή και την υψίφωνο Σόνια Μιλένκοβιτς στο Ωδείο» Θαλής». Πήρε το δίπλωμα μονωδίας με Άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο.

Τον Μάρτιο του 2012, του απονεμήθηκε από τον «Σύλλογο οι φίλοι της Μουσικής» – μετά από Λυρικό διαγωνισμό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – η υποτροφία «Μαρία Κάλλας» και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές δίπλα στον καταξιωμένο Ιταλό τενόρο Νικόλα Μαρτινούτσι στο Μιλάνο.

Τον Απρίλιο του 2015 πρωτοεμφανίστηκε στην Κύπρο ως Τουρίντου (Καβαλλερία ρουστικάνα) με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου (Φεστιβάλ Όπερας Κύπρου), ενώ έκανε και το ντεμπούτο του ως Κάνιο (Παλιάτσοι, «Όπερα της Βαλίτσας», Εθνική Λυρική Σκηνή 2015/2016). Στην Εθνική Λυρική Σκηνή έχει επίσης ερμηνεύσει Α΄ Αρματωμένο (Ο Μαγικός Αυλός – 2013/2015), Μάλκολμ (Μάκμπεθ – 2014) και άλλους ρόλους. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια τελειοποίησης λυρικού τραγουδιού με τους Ζαννέτ Πηλού, Κάρλο Μπεργκόντσι και Δημήτρη Καβράκο. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και σε πολλά φεστιβάλ με Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Ορχήστρα Όπερας Δωματίου Αθηνών κ.ά. Είναι τριτοετής φοιτητής του τμήματος «Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας» της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

.