You are currently viewing Bήμα Aναγνωστών

Bήμα Aναγνωστών

  • Reading time:3 mins read
🔺Αγαπητέ κ. Τζούμα χαίρετε εν Κυρίω. Λαμβάνετε, είμαι βέβαιος πολλά συγχαρητήρια για τα κείμενα σας σχετικά με τα επίκαιρα και φλέγοντα θέματα της Εκκλησίας μας. Δεχθείτε σας παρακαλώ και από ενα άσημο κληρικό όχι μόνο συγχαρητήρια αλλά και τις θερμότατες ευχαριστίες του. 
Κύριε Τζούμα στο τελευταίο κείμενο σας σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται σε Μητροπόλεις, θέσατε τα πράγματα στην σωστή τους βάση. Το νοσηρό φαινόμενο που καλά κρατεί εντός της Εκκλησίας μας και έχει νά κάνει με την αδυναμία εκτελέσεως των καθηκόντων των Αγίων Αρχιερέων μας, λύνεται με αυτές τις δύο καινοτόμες, μα Ιεραποστολικές προτάσεις που γράφετε. Πρώτον η θέσπιση ορίου ηλικίας των Αρχιερέων και δεύτερον, επιτακτικά και άμεσα ο τρόπος αλλαγής της εκλογής των. Επίσης θέλω να σας πω, πως με συγκινήσατε βαθύτατα με την αναφορά σας στο πρόσωπο του Αγίου κατ΄ εμέ, αειμνήστου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κυρού Ιωάννου με τον οποίο είχα πνευματικό σύνδεσμο και ωφελήθηκα τα μέγιστα από την πνευματική συναναστροφή μαζί του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας έχουμε όλοι την ευχή του. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. 
Με εκτίμηση π. Γεώργιος Βαμβακίδης.
 
🔺Αγαπητέ κ. Τζούμα χαίρετε και υγιαίνετε. 
Παρακολουθώ ανελλιπώς τον ΕΞΑΨΑΛΜΟ. Μας έχει γίνει απαραίτητος χάρη στην αρθρογραφία σας. Μόνο σε σας συναντάμε, πέρα από τα νέα με τις λειτουργίες και τις χοροστασίες ( που και αυτά χρειάζονται) τον υγιή προβληματισμό που πρέπει να έχει κάθε θρησκευόμενος άνθρωπος.
 Δυστυχώς η κρίση του κορονοϊού απέδειξε πως οι κληρικοί μας πάσης βαθμίδος,φοβούνται για τη θεσούλα τους και το μισθό τους. Το θέμα του σχεδίου Τσίπρα- Ιερωνύμου ξεσήκωσε προ τριετίας  θύελλα αντιδράσεων. Γιατί το διακύβευμα ήταν η μονιμότητα και ο κρατικός μιαθός. Τώρα που  καταλύθηκε η εκκλησιαστική τάξη και αμφισβητήθηκε η θεία Μετάληψη κατά τρόπο τραγικό,οι φωνές μας   ήταν χλιαρές! 
 Και οι λίγοι που ύψωσαν φωνή αντιμετωπίστηκαν ως γραφικοί. Αλλά και οι συνήθεις φωνακλάδες Αρχιερείς εσιώπησαν όλοι πλην του Σεβ. Κυθήρων Σεραφείμ. Και αυτό είναι προς μεγάλη απογοήτευση όλων μας. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για την αναγραφή του θρησκεύματος στις Ταυτότητες κατέβασε 3,5 εκατομμύρια Έλληνες στους δρόμους και πήγαν και υπέγραψαν. Πολλοί μου λένε και τι κατάφερε αφού δεν πέρασε τότε αυτό που ήθελε. Και τους απαντώ: και μόνο που νοιώσαμε ότι δώσαμε τη μάχη μας και ας μην τα καταφέραμε αρκεί! Δεν συμβιβαστήκαμε αλλά πολεμήσαμε για την πίστη μας! Ενώ τώρα τα αποδεχόμαστε όλα, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν είναι τυχαίοι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στην Εκκλησία. 
 Δεν ξέρουμε  τι ακριβώς συμβαίνει. Αλλά κάποια στιγμή θα φανεί. 
Και οι Ιεράρχες μας κάτι φοβούνται  που το βλέπουν να έρχεται αλλά προφανώς είναι αδύναμοι να αντιδράσουν.
 Τον Θεό δεν τον φοβάται πλέον κανείς.Είναι το μόνο βέβαιον.
Έβλεπα τις προάλλες Μητροπολίτη δικό μας, εκ των εκλεκτών του Μακ.Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να λειτουργεί φορώντας μάσκα πάνω από τα Άγια. Πρόκειται περί ανοήτου πράξεως την οποία  διαπράττει εν γνώση του ο εν λόγω Αρχιερεύς αλλά δεν έχει καταλάβει τη ζημιά που προκαλεί. Όμως  πολύ σύντομα θα του έλθει η απάντηση από τον ίδιο το Θεό. Δεν θα μείνουν αναπάντητες όλες αυτές οι προσβολές προς τα ιερά και τα όσια της πίστεως μας. Μια ακόμη απόδειξη της αδιαφορίας των Αρχιερέων μας για όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας είναι οι Ιερές Εικόνες που δακρύζουν και στην Αθήνα και στο Άγιο Όρος. Δεν  τις βλέπουν;Δεν τους απασχολεί ως σημάδι του Θεού; Και ξέρετε ποιο είναι το πλέον τραγικό; Θέλουν να το υποβαθμίσουν ως γεγονός και γιαυτό δεν θέλουν να ακούγεται ως μέγα θαύμα της εποχής μας, για να μην τους κοροϊδέψουν οι αγαπούληδες της αριστεράς! Εδώ φτάσαμε! 
Και να σας προτείνω να κάνετε και μια έρευνα. Πόσοι εκ των Ιεραρχών που βρίσκονται στην Αττική αλλά και οι διερχόμενοι από την Αθήνα  πήγαν να προσκυνήσουν την δακρυσμένη Παναγία στον Βύρωνα; 
Μην απογοητευθείτε από το αποτέλεσμα.Κανείς πλην του οικείου Ιεράρχου, του Σεβ. Καισαριανής κ. Δανιήλ που αντιμετώπισε το θέμα με σεμνότητα και συνοχή καρδίας. Κακώς κατά τη γνώμη μου. Αλλά εκείνος θα ξέρει τον λόγο. 
Αντιθέτως τα μαγαζιά της Αγίας Φιλοθέης τα επισκέπτονται οι Αρχιερείς μας ακόμη και τώρα που είναι κλειστά.Κλείνουν ειδικά ραντεβού.  Δεν συνειδητοποιούν οι ταλαίπωροι ότι ο ερχομός του  κορονοϊού στη ζωή μας  δεν θα τους επιτρέπει  να χαίρονται εφ´εξής τα πολλά άμφια και τις Μίτρες τους! Μόνοι θα τα φορούν και μόνοι θα τα βλέπουν! Και αυτό δεν είναι η εσχάτη πλάνη! Θα ακολουθήσουν κι άλλες. 
Ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε. 
Συνεχίστε να γράφετε για Χριστό και Ελλάδα. Και μόνος να μείνετε θα έχετε φωνή δυνατή. 
Με τιμή και ευλογίες
π.Ιωάννης