You are currently viewing Αυστηρό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου προς την Τουρκία: “Θέλουμε να ξέρουμε για τους αγνοουμένους”

Αυστηρό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου προς την Τουρκία: “Θέλουμε να ξέρουμε για τους αγνοουμένους”

  • Reading time:1 mins read

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ως είθισται, έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 8ης Απριλίου 2019, δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της έναρξης του 34ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στη διάσκεψη, συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίoυ Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων και μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Ο Μακαριώτατος με ιδιαίτερη συγκίνηση ανέφερε τα εξής: «Δεν νομίζω ότι κομίζουμε γλαύκας ες Αθήνας, αλλά ταυτόχρονα δεν θα κουραστούμε ποτέ να μιλούμε πάντοτε για αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, που είναι όντως καθαρά ανθρωπιστικό, για τους αγνοουμένους μας. Δυστυχώς, ανάλγητη είναι πάντοτε η Τουρκία, δεν έχει βοηθήσει καθόλου αυτά τα 44 και πλέον χρόνια, που κάθε χρονιά τήν καλούμε να ανοίξει τα αρχεία της επιτέλους, διότι γνωρίζει πολύ καλά πού βρίσκονται οι νεκροί μας και οφείλει να μας δώσει τις πληροφορίες πού βρίσκονται και πώς έχουν φύγει από την ζωή, διότι οι συγγενείς των αγνοουμένων μας έχουν αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα και να γνωρίζουν και να τους κάνουν μία κηδεία, να τους αποχαιρετήσουν από αυτό τον κόσμο και να ησυχάσει η οικογένεια. Δυστυχώς, οι γονείς των περισσότερων αγνοουμένων έχουν πεθάνει και πολλοί στενοί συγγενείς έχουν φύγει από αυτή την ζωή και το θέμα αυτό συνεχίζεται. Εμείς ως Εκκλησία δεν θα κουραστούμε ποτέ να ενδιαφερόμαστε για αυτό το θέμα και δεν θα διστάζουμε να το αναφέρουμε. Καθημερινώς θα αγωνιζόμαστε για αυτό το θέμα μέχρι να πληροφορηθούμε και για τον τελευταίο αγνοούμενο. Θέλω να έχουμε πλήρη στοιχεία για όλους κι έχουμε αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα να ασχολούμαστε συνεχώς ώστε να ικανοποιήσουμε όλους, και φίλους και γνωστούς των αγνοουμένων».

Στη συνέχεια, λόγο απηύθυνε ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Το πρόβλημα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό κι όχι πολιτικό. Δυστυχώς, η κατοχική δύναμη παίζει πολιτικά παιχνίδια με το θέμα των αγνοουμένων μας, κι είναι ντροπή για την ίδια την ανθρωπότητα, 45 χρόνια μετά, να μην μπόρεσε να πείσει και να πιέσει την κατοχική δύναμη να συνεργαστεί, δίνοντας πληροφορίες από τα στοιχεία του κατοχικού στρατού για τις περισυλλογές των νεκρών μας, για τους ομαδικούς τάφους που έγιναν την περίοδο του 1974, κι ένα δεύτερο μεγάλο έγκλημα, αυτό της μετακινήσεως των οστών ορισμένων αγνοουμένων μας. Βρισκόμαστε σε μία τραγική περίοδο, όσο αφορά τα αποτελέσματα για τον εντοπισμό ελλαδιτών και κυπρίων αγνοουμένων στα κατεχόμενα. Το 2018 ήταν η χειρότερη χρονιά, εντοπίσαμε μόλις 10 αγνοουμένους, κι αυτούς μόνο με λίγα οστά. Είχα μία τραγική περίπτωση που αναγκαστήκαμε να δώσουμε στους συγγενείς ένα μόνο δόντι. Είχαμε περιπτώσεις που αναγκαστήκαμε να δώσουμε στους συγγενείς ένα ή δύο μικρά οστά για να κάνουν κηδεία. Είναι απάνθρωπο. Ο εχθρός που είναι ο μεγαλύτερος στην υπόθεση των αγνοουμένων μας είναι το ότι ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής των πατεράδων και μητέρων των αγνοουμένων μας, τώρα ολοκληρώνεται κι αυτός των αδελφών, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να κάνουν μία κηδεία, σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις, στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν πρέπει όμως ποτέ να σταματήσουμε τον αγώνα. Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και στον τελευταίο αγνοούμενό μας. Αυτή πρέπει να είναι η δέσμευση όλων μας».

Μετά την ολοκλήρωση του λόγου του Προεδρικού Επιτρόπου, αναλύθηκε το πρόγραμμα και οι στόχοι του φετινού Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των Αγνοουμένων.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 34ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων στο εσωτερικό

Δευτέρα 8/4/2019 Δημοσιογραφική Διάσκεψη

Η διάσκεψη θα δοθεί στην Ι. Αρχιεπισκοπή από την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο – Πρόεδρο του Ιδρύματος, εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου και τον Εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων κ. Νέστορα Νέστορος.

Πέμπτη 11/4/2019 Τρισάγιο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας:

Να τελεσθεί μνημόσυνο για τους πεσόντες και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των ηρώων.

Κυριακή 14/4/2019 Ανάγνωση Αρχιεπισκοπικής Εγκυκλίου στους ιερούς Ναούς της Κύπρου και τέλεση μνημοσύνου για τους υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων και ευκλεώς πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου