You are currently viewing Αυγουστίνος Καντιώτης: ένας θρύλος και μύθος της Εκκλησίας μας που αξίζει να Αγιοκαταταχθεί!

Αυγουστίνος Καντιώτης: ένας θρύλος και μύθος της Εκκλησίας μας που αξίζει να Αγιοκαταταχθεί!

  • Reading time:2 mins read

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Σαν σήμερα, 28-8-2010 κοιμήθηκε 103 ετών ο Μακαριστός Επίσκοπος Φλωρίνης πατήρ (όπως ήθελε να τον προσφωνούν) Αυγουστίνος, ο θρυλικός Καντιώτης! Ένας κληρικός που ενέπνευσε πλειάδα κληρικών και σημαντικών προσώπων της Εκκλησίας μας, να επιτελέσουν οι ίδιοι αργότερα το δικό τους αξιομνημόνευτο έργο, εν οις ο διάδοχός του Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιερεμίας Φούντας,  ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος,ο αείμνηστος π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος, ο Άγιος των φυλακών και ιδρυτής της Αδελφότητος ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ, ο πολυσέβαστος π. Θεόφιλος Ζησόπουλος,ιδρυτής της Αδελφότητος ΛΥΔΙΑ, ο εμβληματικός Καθηγητής Πανεπιστημίου Στέργιος Σάκκος, ιδρυτής  των Αδελφοτήτων ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΣ, οι Καθηγούμενοι Λογγοβάρδας π. Χρυσόστομος και Δοχειαρίου π. Γρηγόριος και πλείστοι άλλοι κληρικοί που πρόσφεραν και προσφέρουν θυσιαστικώς σπουδαίο έργο στην Εκκλησία μας. Όλοι Καντιωτικοί!!!

Αυγουστίνος Καντιώτης!Ενα όνομα ιστορία! Θρύλος και μύθος!  Ένα δένδρο πολύκαρπο και καλλίκαρπο.

Ένας κληρικός που τάραξε στην κυριολεξία όχι μόνο τα λιμνάζοντα νερά, αλλά μπουρίνιασε και τα ήσυχα! Ρηξικέλευθος, τολμηρός, πρωτοποριακός, πιστός, αγνός, ανυποχώρητος, ομολογητής, ασκητής, ΑΓΙΟΣ!

Η αγάπη του στον Ιησού Χριστό μοναδική. Το κήρυγμά του –κήρυγμα χρυσοστομικό, ελεγκτικό- ήταν η ζωή του. Η φιλανθρωπία μέσα στο αίμα του. Είχε πλήρη επίγνωση τί εκπροσωπούσε ως κληρικός της Εκκλησίας του Χριστού και αργότερα ως Επίσκοπος. Αγωνιζόταν τίμια για την εξάπλωση της Βασιλείας του Θεού στην γη, που επιθυμούσε με όλα του τα κύτταρα. Κάποιος είχε πει πως «Αυγουστίνοι από την γη περνούν κάθε 100 χρόνια»!

 Αρνιόταν τις φιλοφρονήσεις και τους επαίνους. Έλεγε: Ό,τι καλό βλέπετε επάνω μου  δεν είναι δικό μου, είναι του Θεού.  Ό,τι κακό βλέπετε είναι εμού του Αυγουστίνου. Είχε καταργήσει την φήμη του και αντ’ αυτής έλεγε τους ιεροψάλτες να ψέλνουν: Χριστέ βοήθει Επισκόπου Αυγουστίνου!

Ήταν ξημερώματα της 28ης Αυγούστου 2010 όταν ο επί 33 συναπτά έτη Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνος Καντιώτης, ένας σύγχρονος «Πατροκοσμάς» και λέοντας της Ορθοδοξίας, έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 104 ετών. Άφησε εποχή. Έμεινε και θα μείνει αξέχαστος. Ας έχουμε την ευχή του και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ο προφητικός του λόγος ας γίνει οδοδείκτης στην πορεία μας.

 

“Σήμερα – αὔριο μεγάλο κακό θά γίνη στόν κόσμο. Ό Θεός νά μᾶς λυπηθῆ καί νά μᾶς σώση χάρις στά ἀθώα παιδάκια, 

νά μετανοήσουμε καί νά προσπαθήσουμε.

Καί ἐκκλησία νά πηγαίνουμε,

καί προσευχή νά κάνουμε,

καί νηστεία νά τηροῦμε,

καί τά ἀντρόγυνα νά ζουν τίμια,

καί τό στόμα μας νά εἶναι καθαρό

καί τά χέρια μας καθαρά

καί τά πόδια μας καθαρά,

καί τά μάτια μας δακρυσμένα,

κι ἡ καρδιά μας στό Θεό,

γιά νά μᾶς ἐλεήση ό Χριστός

διά πρεσβειῶν τῆς ὕπεραγίας Θεοτόκου

καί τῶν ἁγίων Ἀποστόλων”

Αυγουστίνος Καντιώτης

 

Κι όμως αυτός ο μεγάλος Ιεράρχης δεν αγιολατάχθηκε από την Εκκλησία μας! Τους πείραξε που ήταν ειλικρινής και έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους! Ενοχλούσαν οι αλήθειες που έλεγε και στηλίτευε τα κακώς κείμενα στην πατρίδα μας! Δείξτε μου έναν σύγχρονο Ιεράρχη που να έχει αγαπηθεί όσο ο Αυγουστίνος! Στην συνείδηση  των πιστών τιμάται  ως Αγιος γιατί είναι Άγιος! Και αυτό τα λέει όλα!   Ο Μακαριστός Κορίνθου Παντελεήμων Καρανικόλας, ένας από τους πιο σημαντικούς Μητροπολίτες της νεώτερης ιστορίας της Εκκλησίας μας  με τον οποίο διαπληκτίστηκε ουκ ολίγες φορές ο Αυγουστίνος όταν ρωτήθηκε γιαυτόν μετά την παραίτησή του είχε πει:

 «Ο Αυγουστίνος ήταν αυτό που λέμε δια Χριστόν σαλός! Δεν υπήρχε τίποτε άλλο γιαυτόν παρά μόνον ο Χριστός και η Εκκλησία! Άγιος; Δεν ξέρω να απαντήσω τώρα. Εξάλλου τους Αγίους τους κάνει η πίστη του λαού μας και όχι οι αποφάσεις οι δικές μας! Εμείς απλώς επικυρώνουμε αυτό που ζει και βιώνει ο λαός!»

Και είχε φέρει  ως παράδειγμα τον Άγιο Νεκτάριο!

« Η Εκκλησία, έλεγε, φέρθηκε μέχρι το τέλος στον Άγιο Νεκτάριο άστοργα και τσιγκούνικα! Αλλά ήλθε ο λαός με την πάροδο των ετών και τον δικαίωσε και  έσωσε την κατάσταση και περιέσωσε και το κύρος της Εκκλησίας». 

Το αυτό θα συμβεί,άραγε, και με τον π. Αυγουστίνο; Άμποτε!