You are currently viewing Αστοχίες του ΥΠΕΞ κ. Δένδια σε συνέντευξη για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και το θέμα της Ορθοδοξίας

Αστοχίες του ΥΠΕΞ κ. Δένδια σε συνέντευξη για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και το θέμα της Ορθοδοξίας

  • Reading time:1 mins read

Στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας αλλά και στο θέμα της Ορθοδοξίας και μάλιστα τις κακές σχέσεις του Πατριάρχη Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριάρχη , αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην ΕΡΤ την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020.

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «στοιχεία αναθέρμανσης» τα οποία βρίσκει οτι υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ σε σχόλιο δημοσιογράφου για το Πατριαρχείο Μόσχας και τη σχέση που έχει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μίλησε ευθέως για την αντίληψη της Ρωσίας περί Τρίτης Ρώμης ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «καισαροπαπισμό κατά την Βυζαντινή έννοια» την κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσική Εκκλησία. Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη είπε κάτι που δεν χρειαζόταν. Είπε: «δεν είναι καν Έλληνας υπήκοος» ξεχνώντας όμως να προσθέσει και να υπερτονίσει ότι είναι Έλληνας το γένος! Και να πούμε και κάτι που προφανώς διαφεύγει του κ. Δένδια. Ο Πατριάρχης γεννήθηκε στην Ίμβρο, ένα απο τα νησία του Αρχιπελάγους που κακώς ανήκει στην Τουρκία, αφού όταν παραχωρήθηκε σε αυτήν την κατοικούσαν μόνο Έλληνες! Ήταν αστοχία εκ μέρους του ΥΠΕΞ αυτή η αναφορά και καλόν είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους αποστροφές γιατί δημιουργούν ζημιά και εντός αλλά και εκτός των τειχών!

Το επίμαχο σημείο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Ρωσία τι σχέσεις έχουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να πω και ο Ηλίας σωστά το έπιασε. Νομίζω ότι δεν ήταν και στο καλύτερο επίπεδο με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε κάτι, δεν ξέρω αν είχαμε δίκιο ή όχι, αυτά θα τα βρει η υπηρεσία αλλά τώρα έχει βελτιωθεί λίγο το κλίμα σε σχέση με εκείνη την περίοδο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι έγινε μία μεγάλη προσπάθεια με την επίσκεψή μου στη Μόσχα και με την εγκάρδια και μακρότατη, πάνω από 5 ώρες, συνομιλία με τον κύριο Lavrov.

Νομίζω ότι η υπόθεση Vinnik δημιούργησε ένα θέμα. Θέλω να σας πω απολύτως σαφής, νομίζω ότι το εκκλησιαστικό είναι κάτι το οποίο κατά τη ρωσική άποψη δεν λειτουργεί θετικά στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Νομίζω, όμως, ότι και το ιστορικό βάθος και η κοινότητα στοιχείων, το ομόδοξον, θα λειτουργήσει σε μέσο χρόνο σε κατεύθυνση βελτίωσης των ελληνορωσικών σχέσεων και εμείς θα το επιδιώξουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με την Τουρκία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτή τη στιγμή είναι στο σημείο μηδέν θα λέγατε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το εκκλησιαστικό το 2010, έτυχε να έχω πάει στην Παναγία Σουμελά και γινόταν ένας χαμός ποιο από τα δύο πατριαρχεία θα δεσπόσουν στην τελετουργία, δηλαδή στην εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εννοείτε το Πατριαρχείο Μόσχας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το Πατριαρχείο Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η αντίληψη του Πατριαρχείου Μόσχας περί της τρίτης Ρώμης είναι γνωστή, την ξέρουμε όλοι.

Αλλά η Ελληνική Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στα εκκλησιαστικά. Εμείς προσπαθούμε αυτό να το πούμε καθαρά στους Ρώσους συνομιλητές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ίσως δεν το αντιλαμβάνονται οι Ρώσοι συνομιλητές μας, όμως, γιατί έχουν ένα άλλο τρόπο λειτουργίας ενδεχομένως και διαφορετική κουλτούρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι στη Ρωσία υπάρχει ένας καισαροπαπισμός κατά τη βυζαντινή έννοια, ίσως πιο ενεργός από ό,τι θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει πλέον στη χώρα μας, αλλά πόσο μάλλον ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι καν στην ελληνική επικράτεια, δεν είναι καν Έλληνας υπήκοος. Αλλά θα έλεγα το εξής.

Εάν δείτε την προσφώνηση του Πρόεδρου Putin προς την καινούρια Ελληνίδα Πρέσβη, την κυρία Νασίκα, θα δείτε αυτά τα στοιχεία της αναθέρμανσης στα οποία αναφέρθηκα πριν.