You are currently viewing Αρχιμανδρίτης της Εκκλησίας μας ζητεί από τη Δ.Ι.Σ. να επέμβει για τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο για άρθρο του για τις #ταυτότητες

Αρχιμανδρίτης της Εκκλησίας μας ζητεί από τη Δ.Ι.Σ. να επέμβει για τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο για άρθρο του για τις #ταυτότητες

  • Reading time:1 mins read

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στις 25-8-2023 ανακοίνωσε προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα και τον ιερό Κλήρο της Εκκλησίας της Ελλάδος να παύσουν να τοποθετούνται δημοσίως για το θέμα των ταυτοτήτων και να περιμένουμε την επίσημη απόφαση και τοποθέτηση της Δ.Ι.Σ.

Κλήρος και λαός σεβαστήκαμε την απόφαση αυτή. Δυστυχώς όμως, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος καταφρόνησε τη συγκεκριμένη απόφαση, καταπάτησε τον λόγο του Θεσμικού Οργάνου της Εκκλησίας και εχθές, 27 Αυγούστου 2023, τοποθετήθηκε δημοσίως με άρθρο του, το οποίο έχει τίτλο: «Να αποδυναμώσουμε τη θρησκοληψία».

Δυστυχώς, μ’ αυτό το άρθρο του συκοφαντεί και υβρίζει το ευλαβές και ευαίσθητο πλήρωμα της Εκκλησίας, το οποίο υπακούει στις α) (έως τώρα) εγκυκλίους για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες· εγκυκλίους που έχουν εκδώσει η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κρήτης, β) στις ανακοινώσεις της Ι. Κοινότητας του Αγίου Όρους και γ) στους λόγους των Αγίων μας, όπως του Οσίου Παϊσίου, ο οποίος εξέφρασε την αγιοπνευματική του τοποθέτηση με το ιδιόχειρο φυλλάδιό του «Σημεία των Καιρών».

Υπενθυμίζουμε ότι:

Με την πρώτη Εγκύκλιο 2626 της 7ης Απριλίου 1997, η Δ.Ι.Σ. απευθύνεται «Προς τον ευσεβή Ορθόδοξον Ελληνικόν Λαόν», προσφωνώντας τον: «Τέκνα ημών εν Κυρίω αγαπητά, Χάρις υμίν είη από Θεού Κυρίου Παντοκράτορος». Εντός αυτής της εγκυκλίου η Δ.Ι.Σ. καλεί τον ευσεβή Λαό σε επαγρύπνηση για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «δεν είναι δυνατόν ο Χριστιανός να αδιαφορεί για την ηθελημένη και συστηματική εισαγωγή αυτού του δυσώνυμου αριθμού 666 στην ζωή του. Και εν προκειμένω στην ζωή του Ελληνικού Έθνους, που είναι σχεδόν στο σύνολό του Χριστιανικό και Ορθόδοξο… είναι δυνατόν σαν κράτος και σαν κοινωνία να δεχόμεθα καταστάσεις και να ψηφίζουμε νόμους που έχουν άμεση σχέση με το άτομο, την πίστη του στον Χριστό και την συνείδησή του, στους οποίους να παρεισφρύουν πρακτικές που προϋποθέτουν την συμμόρφωση της Ελληνικής Πολιτείας σε ηλεκτρονικό σύστημα του οποίου βασικό στοιχείο θα είναι ο κωδικός αριθμός 666; Δεν συνιστά αυτό καταφρόνηση του λόγου του Θεού; Δεν αποτελεί πρόκληση και σκάνδαλο για τον Ορθόδοξο Χριστιανικό λαό μας;».

Εν συνεχεία, ζητούν από την Πολιτεία και την Ε.Ε. να συμμορφωθούν και να παραμείνουν στα «του Καίσαρος τω Καίσαρι» και να μην προωθούν την ηλεκτρονική ταυτότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι η εγκύκλιος αυτή φέρει ως πρώτη υπογραφή Αρχιερέως –μετά από εκείνη του Αρχιεπισκόπου– την υπογραφή του Μητροπολίτου Μεσσηνίας κυρού Χρυσοστόμου, προκατόχου του νυν Μεσσηνίας.

Κατόπιν, εκδόθηκε από τη Δ.Ι.Σ. η Εγκύκλιος 2641 της 9ης Φεβρουαρίου 1998, η οποία απευθύνεται επίσης προς τον ευσεβή Ορθόδοξο Ελληνικό Λαό. Δι’ αυτής επαναλαμβάνει τη διαμαρτυρία της για τον δυσώνυμο αριθμό 666, αλλά και για τις σοβαρές επιπτώσεις επί της ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· καταγγέλει δε δημοσίως ότι δεν εισακούεται ο λόγος της Εκκλησίας από την Πολιτεία.

Επίσης η Δ.Ι.Σ. στις 17 Νοεμβρίου 2010 εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία δηλώνει προς άπαντες ότι «η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να διαφυλάττει την ελευθερία του προσώπου και να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της πίστης. Γι’ αυτό, α) η Κάρτα του Πολίτη δεν πρέπει να περιέχει κατ’ ουδένα τρόπο εμφανή ή αφανή τον αριθμό 666 και β) κατ’ ουδένα τρόπο πρέπει με αυτή να παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες».

Το να υβρίζει όμως ο συγκεκριμένος Μητροπολίτης ως «θρησκόληπτους», με «δεισιδαιμονικές αντιλήψεις» όλους αυτούς τους πιστούς που σέβονται και υπακούουν στις ανωτέρω εγκυκλίους και στους θεσμούς και στους αγίους της Εκκλησίας μας, θυσιάζοντας κάθε προσωπικό τους συμφέρον –ακόμη και την ίδια τους την ψυχή– το λιγότερο, είναι ανήθικο! Συκοφαντεί όλους αυτούς που διηνεκώς υπακούουν στις εγκυκλίους της Εκκλησίας μας και στους λόγους των Αγίων, ότι δήθεν διατυπώνουν ανησυχίες ανυπόστατες και ανύπαρκτες αιτιάσεις περί των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων. Έτσι, ο εν λόγω Μητροπολίτης προσβάλλει την ίδια την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κρήτης, καθώς και το Άγιον Όρος, που εξέδωσαν τις σχετικές εγκυκλίους (και ανακοινώσεις) προς τον Λαό και έκαναν μαζί με αυτόν τον Λαό τις μεγαλύτερες λαοσυνάξεις, ενώ παράλληλα ζήτησαν και έλαβαν από αυτόν 3.000.000 υπογραφές! Έτσι, από τη μία πλευρά φαίνεται η Εκκλησία να βάζει τον Λαό σε καλή ανησυχία και αντίδραση, αλλά από την άλλη πλευρά, όταν ο Λαός την υπακούει –με οδυνηρές συνέπειες για τον ίδιο– μέλη της Ιεραρχίας να τον κτυπούν πισώπλατα και ύπουλα. Αυτό είναι, το λιγότερο, πρόστυχο.

Ο εν λόγω Μητροπολίτης, μη υπακούοντας στην απόφαση της Δ.Ι.Σ., προτρέχει και αφ’ εαυτού αποφαίνεται κατηγορηματικώς, χωρίς όμως να φέρει την παραμικρή απόδειξη αληθείας του λόγου του, ότι: «Το νέο δελτίο ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν μπορεί να προσβάλλει, όπως και κάθε δημόσιο έγγραφο, ούτε την πίστη του κατόχου του, ούτε αφορά τη θρησκευτικότητά του, ούτε θα αποτελεί μέσο ελέγχου του κατόχου από αντίχριστες… δυνάμεις». Αυτή η τοποθέτησή του είναι διαμετρικά αντίθετη με τις μέχρι τώρα εγκυκλίους της Εκκλησίας. Είναι παντελώς αυθαίρετη και αναπόδεικτη. Ο Κύριος για εκείνον που ομιλεί αφ’ εαυτού, λέει: «ο αφ’ εαυτού λαλών την δόξαν την ιδίαν ζητεί» (Ιωαν. Ζ΄,18).

Αφού ο εν λόγω Μητροπολίτης –καταφρονώντας τη Δ.Ι.Σ.– αποφαίνεται δημοσίως για το θέμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας, φθάνει στο σημείο να υποδείξει τι πρέπει να κάνει η Εκκλησία, λέγοντας: «Η δε Εκκλησία… [με ανακοίνωσή της] θα πρέπει να αποδυναμώσει κάθε τι το ανόητο, θρησκοληπτικό… θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους αμφιταλατεύονται περί της λήψεως των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων… Αν Εκκλησία και Πολιτεία πράξουν τον ενοποιητικό τους ρόλο στην κοινωνία, τότε η ανυπόστατη συζήτηση για τις νέες ταυτότητες θα τελειώσει σύντομα». Με άλλα λόγια, προχωρεί και ένα βήμα περαιτέρω, ενθαρρύνοντας εμμέσως την Πολιτεία να καταστείλει τις υγιείς φωνές αντίδρασης των Ελλήνων Χριστιανών πολιτών, παραβιάζοντας όμως έτσι, όσα ο μόνος Οριοθέτης Κύριός μας όρισε: «τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Σεβάσμιοι Ιεράρχες της Δ.Ι.Σ., είσθε οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να ελέγξετε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας,

α) για την ανυπακοή του στην πρόσφατη απόφαση της Δ.Ι.Σ.,

β) για τις ύβρεις και τις συκοφαντίες του προς το ευσυνείδητο και υπάκουο Χριστεπώνυμο Πλήρωμα, το οποίο είναι έτοιμο να θυσιάσει και τη ζωή του ακόμη για την Κεφαλή της Εκκλησίας μας, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό,

γ) να απαιτήσετε να ανακαλέσει τον απαράδεκτο και επικίνδυνο από κάθε άποψη λόγο του, διότι σε διαφορετική περίπτωση «θα ανοιχθούν οι ασκοί του Αιόλου» και ο Λαός του Θεού δεν θα ανεχθεί να υπακούει σε Εσάς και να μη μιλά, ενώ ταυτόχρονα να βλέπει τον συγκεκριμένο Μητροπολίτη να εκμεταλλεύεται τη σιωπή –την οποία Εσείς επιβάλατε– και να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υβρίζοντας και συκοφαντώντας το ευαίσθητο, υπεύθυνο, υπάκουο και ευλαβές Πλήρωμα της Εκκλησίας μας.

Εμείς, οι –κατά τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο– «θρησκόληπτοι, με δεισιδαιμονικές αντιλήψεις», θα συνεχίσουμε να μη μιλάμε, μέχρι να τοποθετηθεί η Δ.Ι.Σ. Όμως, θα προσευχόμαστε, αντί για εμάς να μιλήσει και να ενεργήσει ο Κύριός μας και Κύριος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο Οποίος είναι ο Μόνος που έχει δικαίωμα να θέλει για τον Λαό Του και ο Οποίος έχει δικαίωμα να ομιλεί και να ενεργεί και να βάζει στη θέση τους τούς «αγγέλους των εκκλησιών», όταν παρεκτρέπονται.

Μέχρι να ενεργήσει ο Κύριός μας και η Δ.Ι.Σ., εμείς συμπαραστεκόμαστε στην Κυρία μας Θεοτόκο, η Οποία βλέποντας τα χάλια μας, κλαίει ασταμάτητα και απαρηγόρητα και στην Οποία απευθύνουμε το «Χαίρε, των Αθηναίων τας πλοκάς διασπώσα»!

🔹Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου

Πνευματικός και Λειτουργός του Ι. Ησυχαστηρίου

«Παναγία, η Φοβερά Προστασία»

28 Αυγούστου 2023

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ «ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ»: Επειδή το θέμα των ταυτοτήτων έχει δημιουργήσει διχασμό στον λαό μας με απρόβλεπτες διαστάσεις, η ιστοσελίδα μας θα φιλοξενεί όλες τις απόψεις που ακούγονται για το θέμα αυτό και μας αποστέλλονται! 
Αρκεί να είναι γραμμένες ευπρεπώς και χωρίς υβριστικούς ή άλλους υπαινιγμούς! Και αυτό μέχρις ότου η Εκκλησία μας εκφράσει  επισήμως  μια καθαρή θέση χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές! 

ΠΗΓΗ:vasilinos.wordpress.com