You are currently viewing Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης: Οι άγιοι της πίστεως μας, ζουν για τον Χριστό και δια του Χριστού

Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης: Οι άγιοι της πίστεως μας, ζουν για τον Χριστό και δια του Χριστού

  • Reading time:1 mins read

Ιδού λοιπόν το μυστικό της δυνάμεως και του ηρωισμού των μαρτύρων, η σφοδρή αγάπη προς τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η αγρυπνία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» που οργανώνει ο Ιερός Ναός.

Ο π. Βαρνάβας στην ομιλία του ανέπτυξε κάποιες σκέψεις πάνω στο μαρτύριο. Αφού, όπως υπογράμμισε, σχολείο και φυτώριο μαρτύρων και αγίων είναι η Αγία μας Εκκλησία.
Εργάζεται μέσα στον κόσμο για να πλουτίζει το ουράνιο πνευματικό στερέωμα, με νοητά άστρα φωτεινά τους αγίους μας, που αντανακλούν στην κτίση την δόξα του Θεού.
Άγιοι και μάρτυρες θα υπάρχουν έως της συντελείας των αιώνων, καθώς αυτό είναι το μεγαλειώδες έργο της πνοής του Παρακλήτου μέσα στην Εκκλησία μας, συνέχισε.
Πρώτη αναφορά στους μάρτυρες και το μαρτύριο συναντάται στην Παλαιά Διαθήκη. Χρησιμοποιούνται οι λέξεις, με την έννοια της αποδείξεως και της επιβεβαιώσεως της αληθείας, με τη νομική έννοια του αποδεικτικού στοιχείου.
«Το μαρτύριο συνιστά μια, δομικού χαρακτήρος, χαρισματική πραγματικότητα στην Εκκλησία του Χριστού, η οποία εξυψώνει και αγιάζει τον άνθρωπο, ως κοινωνό και μιμητή των παθημάτων του πρώτου και μεγάλου μάρτυρος της πίστεώς μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού.
Διαβάζοντας τα συναξάρια κάθε ημέρα, μας έρχονται δάκρυα στα μάτια από τα μαρτύρια, τα φρικτά και φοβερά, που υπέμειναν για την πίστη του Χριστού μας οι άγιοι μας.»
Λίγοι άγιοι τελείωσαν τη ζωή τους ειρηνικά. Μόνο τους τρεις πρώτους αιώνες της χριστιανικής ιστορίας, οι μάρτυρες της πίστεως μας υπολογίζονται στα 11.000.000.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, βρέφη στην αγκαλιά της μητέρας τους, αλλά και γέροντες ανήμποροι σωματικά, με νεανική όμως ψυχή και ατρόμητοι μπροστά στα βασανιστήρια.
Η αντοχή, το θάρρος και ο ενθουσιασμός των μαρτύρων υπερέβαινε κάθε προσδοκία. Οποιοδήποτε μαρτύριο και αν προσπαθούσε ο τύραννος να τους υποβάλλει, εκείνοι καμία στιγμή δεν αρνήθηκαν την παντοδυναμία της Αγίας Τριάδος.
Μέσα στους γενναίους και ηρωικούς ανθρώπους που έμειναν σταθεροί στην πίστη στον Ιησού Χριστό, παρά τα φρικτά βασανιστήρια, υπήρξαν και άνθρωποι με υψηλές θέσεις και αξιώματα στον κόσμο.
«Συμπεραίνουμε λοιπόν πως οι άγιοι της πίστεως μας, οι γλυκύτατοι αυτοί καρποί του ευσκιόφυλλου δέντρου της Εκκλησίας μας, ζουν για τον Χριστό και δια του Χριστού.
Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νέας ζωής, είναι η φλογερή αγάπη για τον Σωτήρα Χριστό. Μια τέτοια αγάπη, ήταν και αυτή των μαρτύρων όλων των εποχών.
Ιδού λοιπόν το μυστικό της δυνάμεως και του ηρωισμού των μαρτύρων, η σφοδρή αγάπη προς τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.»
Τι μας προσφέρουν λοιπόν οι άγιοι μάρτυρες σ’ εμάς, τους χριστιανούς του 21ου αιώνα. Πρώτο δώρο τους είναι η φλογερή αγάπη που προαναφέραμε. Η αγάπη του πιστού προς τον Κύριο πρέπει να είναι κραταιά, ισχυρή και ακαταμάχητη, όπως ο θάνατος.
Αυτή η αγάπη στο Θεό και τον συνάνθρωπο, η τόσο απαραίτητη στην εποχή μας που τόσο λείπει, οδηγεί σταδιακά τον πληγωμένο από τα βέλη της θείας αγάπης άνθρωπο σε ένα καθημερινό σκληρό αγώνα καθάρσεως των παθών που οδηγεί στον φωτισμό και την θεοκοινωνία.
Το δεύτερο δώρο των μαρτύρων, που προκύπτει από συνεχή και συνεπή αγώνα για την τήρηση των σωτηρίων θείων εντολών, συνιστά ένα είδος καθημερινού μαρτυρίου. Οι Πατέρες το ονομάζουν μαρτύριο της συνειδήσεως.
«Αυτό το δώρο της θεοκοινωνίας, είναι αυτό που έχουμε όλοι ανάγκη σήμερα και που οφείλουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά να κερδίσουμε με τον προσωπικό μας αγώνα για κάθαρση και αγιασμό.
Και ένα τρίτο δώρο των αγίων μαρτύρων, είναι η βαθειά πίστη στο Θεό την οποία διέθεταν. Η πίστη, ως πλήρη εμπιστοσύνη προς Αυτόν. Αυτή που έκανε τους αγίους μάρτυρες να βλέπουν τον παρόντα κόσμο, ως εφαλτήριο για την αιωνιότητα.»